Terug naar het overzicht

Jolien Zevalkink

Dr. Jolien Zevalkink is ontwikkelingspsycholoog en sociaal antropoloog. Sinds november 2012 is ze docent (klinische) ontwikkelingspsychologie op de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarvoor heeft zij 12,5 jaar op het Nederlands Psychoanalytisch Instituut gewerkt als afdelingshoofd Onderzoek en Kwaliteitszorg.

Haar belangstelling gaat vooral uit naar ontwikkelingspsychopathologie met de nadruk op onveilige gedesorganiseerde gehechtheid, het effect van therapeutische interventies en de invloed van gezinskenmerken op het ontstaan van psychologische problematiek. Daarbij heeft vooral de internaliserende problematiek van kinderen en adolescenten, zoals angst en depressie, haar aandacht. Tevens is zij betrokken geweest bij het ontwikkelen van mentaliseren bevorderende therapie voor kinderen.

Jolien is auteur van verschillende artikelen op het gebied van ontwikkelings- en klinische psychologie. Ze is een erkend codeur van verschillende diagnostische instrumenten voor gehechtheid. Voor de NPI-reeks heeft zij bij verschillende uitgaven in de redactie gezeten en zij is tevens (co)auteur van hoofdstukken uit deze vaktherapeutische boeken. Samen met Annelies Verheugt-Pleiter, is zij co-auteur van een derde, geheel herziene editie getiteld Mentaliseren in de kindertherapie: Leidraad voor de praktijk, dat verschenen is in 2022.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen