Terug naar het overzicht

Stress- en spanningsregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking volgens de Polyvagaal theorie

20 jan 2022
Plaats
Fysiek
Inschrijven

DOCENTEN: Annemiek Grijpma en Bianca Vugts
INHOUD: op deze studiedag kom je er achter hoe je met de inzichten van de Polyvagaal theorie cliënten kunt ondersteunen bij het omgaan met spanning en stress
TIJDSDUUR: Een studiedag op 20 januari 2022 van 10:00 tot 17:00
LOCATIE: Utrecht
ACCREDITATIE: wordt aangevraagd bij NIP K&J/NVO OG en Register Vaktherapie
INVESTERING: 245,00 inclusief koffie/thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Het kunnen ervaren van veiligheid is de basis van onze kwaliteit van leven, van goede gezondheid en fijne relaties. Stephen Porges, grondlegger van de Polyvagaal theorie, stelt dat een ontbrekend gevoel van veiligheid via zowel biologische als gedragsmatige wegen leidt tot psychische aandoeningen en lichamelijke ziekten. Annemiek Grijpma en Bianca Vugts laten je deze dag kennismaken met deze theorie, die een landkaart biedt voor het navigeren door je autonome zenuwstelsel, je veilige modus en je onveilige modus. Door middel van praktische oefeningen vertalen we dit gedachtengoed naar de dagelijkse praktijk van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Je leert hoe je jouw cliënten kunt helpen zich veilig te voelen.

Covid -19

FORTIOR houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM die op dat moment gelden. We vragen van jou als deelnemer dat jij je ook aan deze richtlijnen houdt.

Uiteraard blijft de situatie rond corona onzeker. Indien nodig kan deze studiedag worden verplaatst naar een andere datum. Als dat zo is dan word je hier tijdig over geïnformeerd en krijg je de gelegenheid om daar wel/niet mee akkoord te gaan.

Inhoud van de studiedag

Annemiek en Bianca bespreken de theoretische achtergronden van de polyvagaal theorie aan de hand van drie belangrijke sleutelbegrippen. Achtereenvolgens behandelen ze:

  • de hiërarchische opbouw van ons autonome zenuwstelstel en de verschillende manieren waarop ons lichaam reageert op signalen uit de omgeving.
  • het concept neuroceptie, de wijze waarop ons zenuwstelsel de omgeving en andere mensen scant op signalen van gevaar.
  • co-regulatie, de manier waarop ons zenuwstelsel in nauwe verbondenheid met de ander zich afstemt op de omgeving.

Deze sleutelbegrippen worden uitgelegd en visueel in beeld gebracht, maar we gaan vooral ook uitgebreid oefenen met de toepassing van deze kennis in de dagelijkse praktijk. We staan uitgebreid stil bij onze eigen zelfregulatie en bij de co-regulatie met de cliënt.

Elementen van Hartcoherentie Biofeedback zullen worden gebruikt om de deelnemer te laten ervaren dat de essentie van deze dag niet alleen voelbaar maar ook meetbaar is.

Aan het einde van de studiedag weet je:

  • Wat de polyvagaal theorie is;
  • Weet je hoe ons autonoom zenuwstelsel hiërarchisch is opgebouwd;
  • Ken je de begrippen neuroceptie en co-regulatie;
  • Weet je hoe je zowel je eigen zenuwstelsel als dat van de client in kaart kan brengen;
  • Heb je zicht gekregen, d.m.v. biofeedbackapparatuur, van het effect van zelfregulatietechnieken op je hartritme.

Voorbereiding en studiebelasting

De studiedag is te volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. In dit geval is dit 5,5 uur.

Cliëntgroep

De inhoud van deze studiedag heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking

 

Doelgroep

Orthopedagogen, psychologen, vak- en speltherapeuten, die met kinderen, jeugdigen en volwassenen met een verstandelijke beperking werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, GGZ, de psychiatrie, forensische zorg, in het onderwijs of in een eigen praktijk of onderneming.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

  • NIP K&J/NVO OG
  • Register Vaktherapie

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

Bianca Vugts - docente Fortior (zorg verstandelijke beperking)

Bianca Vugts

Bianca Vugts-de Groot heeft ruime ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking als psycholoog, diagnostisch medewerker en begeleider. Ze werkt als gedragsdeskundige en trainer vanuit haar eigen praktijk. Ze schreef de boeken ‘Werken met Ontwikkelingsleeftijden’ , ‘Werken met ervaringsordening’, "Werken met jezelf"  en werkte mee aan diverse andere publicaties.

Meer informatie: www.biancavugts.nl

 

 

 
Bekijk de docent

Annemiek Grijpma

Annemiek heeft orthopedagogiek gestudeerd en is gezondheidszorgpsychologe. Ze heeft achttien jaar bij een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking gewerkt, vooral voor de doelgroep mensen met EVMB, tot aan de start van haar eigen praktijk Canzo. Ze is nog steeds actief in de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking maar nu als consulent bij het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) en als Hartcoherentie trainer geeft ze veel trainingen aan teams die hun stressbestendigheid en veerkracht willen vergroten.
Bekijk de docent

Ochtend
10:00

Opening

10:05

Introductie polyvagaal theorie

10:15

Hiërarchische opbouw van ons autonome zenuwstelstel

11:00

Pauze

11:15

Neuroceptie,

11:45

Co-regulatie

12:30

Pauze

 
Middag
13:30

Het zenuwstelsel in kaart brengen: van de professional

14:15

Het zenuwstelsel in kaart brengen: van de cliënt

15:00

Pauze

15:15

Oefenen met Hartcoherentie Biofeedback

16:00

Belang van Polyvagaal theorie voor de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en integratie

17:00

Afsluiting

Locatie

De studiedag vindt plaats in Utrecht. De exacte locatie wordt later bekend gemaakt.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief