Hoe kun je pijn signaleren, diagnosticeren en behandelen bij mensen met een verstandelijke beperking?
21 april 2025
Pijn signaleren bij mensen met een verstandelijke beperking is complex door communicatieproblemen, individuele verschillen en bijkomende problematiek. De nieuwe richtlijn die in 2025 verschijnt, biedt handvatten voor signalering, diagnostiek en behandeling van pijn. Tijdens een symposium op 13 november 2025 leer je hoe je deze richtlijn effectief toepast in de praktijk.
Lees verder
Hoe pas je het model en de methode de draad toe bij mensen met een ernstige (meervoudige) beperking?
3 april 2025
Het model "de draad" kan op diverse doelgroepen worden toegepast, van baby’s tot ouderen en van cliënten met ernstige beperkingen tot normaal begaafden. Het model richt zich op het opbouwen van emotionele ontwikkeling door middel van vier fasen: spoor, poort, actie-reactie, en samen doen. Voor cliënten met ernstige verstandelijke beperkingen is het essentieel om bottom-up te werken en een persoonlijk afgestemd hechtingstraject te ontwikkelen.
Lees verder
Twee manieren om pijn te signaleren bij cliënten met een ernstige verstandelijke beperking
24 maart 2025
Pijn komt vaak voor bij mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) of zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ZEVMB). Omdat zij hun pijn vaak niet kunnen uiten, zijn hulpmiddelen essentieel. Hulpmiddelen zoals de POSAID (Pain Observation Scale) en fysiologische metingen, zoals de “slimme sok,” helpen pijn te signaleren. De slimme sok meet huidgeleiding om stress en mogelijk pijn te detecteren. Er is meer onderzoek nodig, maar bestaande kennis kan al worden ingezet om de kwaliteit van leven te verbeteren.
Lees verder
Hoe kun je cliënten helpen bij het reguleren van stress?
5 maart 2025
Erik De Belie's concept van "Wederzijdse emotionele beschikbaarheid" benadrukt de noodzaak van sensitieve responsiviteit, structuur, en persoonlijke ruimte voor cliënten. Mentaliseren, het emotioneel begrijpen van jezelf en anderen, is cruciaal voor effectieve begeleiding. Mensen leren mentaliseren via veilige, verbonden relaties. Voor begeleiders is het belangrijk om stress te reguleren en nieuwsgierig te blijven naar de binnenwereld van cliënten.
Lees verder
Waarom intercultureel werken essentieel is: een persoonlijk verhaal
20 februari 2025
Licheng Chao, orthopedagoog en gz-psycholoog, deelt haar persoonlijke reis naar intercultureel werken in de zorg. Haar Chinese achtergrond voedde haar nieuwsgierigheid naar culturele verschillen, wat ze inzet om zorg te bieden die rekening houdt met diverse achtergronden. Ze benadrukt het belang van culturele bescheidenheid, bewustzijn van eigen vooroordelen en het ontwikkelen van diversiteit binnen teams om effectieve, betekenisvolle hulp te bieden.
Lees verder
Hoe zinvol is het om te denken in (emotionele) ontwikkelingsfasen?
5 februari 2025
Het model voor Emotionele Ontwikkeling van Anton Došen biedt inzicht in de fasen van emotionele rijping, met praktische waarde voor begeleiding van mensen met beperkingen. Hoewel het model didactisch nuttig is, zijn er ook risico’s, zoals verkeerde interpretaties en de vergelijking met kinderen. Kritiek richt zich op het rigide fase-denken en pleit voor een dynamisch, multidimensioneel model dat meer aansluit op individuele behoeften.
Lees verder
Wat is nodig voor de ondersteuning van transgender personen met LVB?
23 januari 2025
Seksuele en genderdiversiteit komt ook voor bij mensen met een (lichte) verstandelijke beperking. Professionals hebben vaak onvoldoende kennis om deze cliënten goed te ondersteunen. Belangrijke aandachtspunten zijn het herkennen van hulpvragen, psycho-educatie, houding van de professional, goede gespreksvaardigheden, multidisciplinaire samenwerking, en kennis van juridische en financiële aspecten. Individuele transitiebegeleiding en ondersteuning van de omgeving zijn essentieel.
Lees verder
Obstipatie bij mensen met een verstandelijke beperking: oorzaken, risicofactoren en diagnostiek
12 januari 2025
Obstipatie komt vaker voor bij mensen met een verstandelijke beperking, vooral bij mensen met (Z)EVMB, en heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid en welzijn. Er is nog weinig onderzoek naar de risicofactoren en diagnostische processen voor deze groep. Effectieve zorg vereist beter inzicht in risicofactoren zoals de mate van beperking, dysfagie en medicatiegebruik. Meer onderzoek is noodzakelijk.
Lees verder
Kun je een team coachen dat niet gecoacht wil worden?
5 december 2024
In het Brugse model voor oplossingsgerichte coaching wordt het type relatie tussen coach en team onderscheiden: vrijblijvende, zoekende, consulterende en expertenrelaties. Bij een vrijblijvende relatie, waarin het team geen probleem ziet, zijn deskundige adviezen vaak ineffectief. Effectieve interventies zijn onder andere joinen, complimenteren en informeren. Deze benaderingen helpen om respect te tonen, waardering uit te drukken en nuttige informatie te delen zonder het team te forceren.
Lees verder
Hoe kun je aansluiten bij cliënten met een laag emotioneel ontwikkelingsniveau?
22 november 2024
In de blog wordt besproken hoe de methode "De Draad" van Gerrit Vignero toegepast kan worden bij cliënten met een laag emotioneel ontwikkelingsniveau. De methode maakt verbinding tussen begeleiders en cliënten met een verstandelijke beperking. Het model is onder andere gebaseerd op het ontwikkelingsdynamisch model van Anton Došen en het ontdekkend kijken van Jacques Heijkoop. Vignero gebruikt metaforen zoals het "Spoor" (structuur), de "Poort" (emotieregulatie), en "Actie-Reactie" (interactie) om te helpen bij het ondersteunen van cliënten met een laag emotioneel ontwikkelingsniveau.
Lees verder