Terug naar het overzicht

Driehoekskunde


Auteur(s): Chiel Egberts
Prijs: €  10,00

Alle professionals die iets voor en met mensen doen, raken automatisch betrokken in een driehoeksverhouding. Wanneer ze voor een dementerende vrouw zorgen, zijn haar partner en kinderen de derde hoek. Lesgeven aan een kind betekent automatisch contact met de ouders van het kind. En menig psychiater wordt gebeld door bezorgde familiedleden die bang zijn dat hun verwant zichzelf iets aan zal doen. Driehoeksrelaties zijn vaak ingewikkeld. De derde kan een welkome aanvulling zijn, maar ook als een bedreigende ander ervaren worden. Familie als derde hoek kan welkom zijn, maar ook als een blok aan het been ervaren worden.

Nog altijd is familie voor veel professionals een blinde vlek. Een eeuw lang domineerden professionals de driehoek. Sinds de jaren ’90 is bedacht dat in de zorg en in het onderwijs de patiënt/cliënt/leerling centraal zou moeten staan. Maar al die tijd stonden ouders/familieleden min of meer buitenspel. Dat was een vanzelfsprekend iets. Maar anders dan in de vijftiger jaren zijn familieleden zelfbewuste consumenten geworden die met een paar muisklikken soms nog beter geïnformeerd zijn dan de professionals die voor hun kind of ouders zorgen. Meer dan ooit zijn familieleden en professionals dus aangewezen op samenwerken. Dat betekent winst voor alle hoeken in de driehoek. Maar het vraagt ook een inspanning van alle deelnemers.

In dit boek wordt uitgelegd hoe Samenwerken in de driehoek een succes kan worden. De principes en de handvatten die besproken worden, zijn toepasbaar in alle professionele relaties. Het boek is zowel voor begeleiders als voor familieleden geschreven. De vele praktijkvoorbeelden maken het boek voor iedereen herkenbaar en prettig leesbaar. Daarnaast is dit boek nadrukkelijk bedoeld voor begeleiders die nog in opleiding zijn. Kennis nemen van de inhoud zal hen behoeden voor de blinde vlek die professionals meer dan een eeuw heeft gekenmerkt.

Bestellen
">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen