Deelnemen aan de training kost 199,00 inclusief boek (twv 39,00). Als je ook deelneemt aan de training over groepsrollen dan krijg je een korting.
Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking leven vaak in een groep of hebben dagbesteding in een groep. Het groepsklimaat is voor mensen met (L)VB dus een factor van belang. Onder andere de volgende vragen zou je jezelf kunnen stellen: Wat maakt een (L)VB woongroep tot een positieve woongroep? Waardoor is de dynamiek in de ene groep positief en in de andere groep negatief? Welke factoren hebben daar invloed op? En wat is de impact van het groepsklimaat op het welzijn en de ontwikkelkansen van cliënten? Op welke manieren kun je als gedragsdeskundige of begeleidersteam invloed uitoefenen om het groepsklimaat te optimaliseren?
Deze en meer vragen rondom het groepsklimaat en groepsdynamiek in (L)VB woongroepen komen aan de orde tijdens de cursusdag ‘Groepsklimaat in (L)VB woongroepen’. Er blijkt namelijk behoorlijk veel te zijn wat je kunt doen om het groepsklimaat positief te beïnvloeden, veel meer dan tot nu toe (bewust) ingezet wordt in de meeste woongroepen. Vaak wordt er te lang gewacht met bewust beïnvloeden, waardoor er nog maar weinig interventies over blijven om in te zetten. Dat kan ook anders door te zorgen voor een goed fundament en door proactieve interventies in te zetten. Voor het beïnvloeden van het groepsklimaat hoef je niet van alles op te tuigen en het kost ook niet heel veel tijd. In de praktijk blijkt dat een aantal goed gekozen kleine interventies al veel verschil kunnen maken.
In deze training gaat docent Aswintha Mandemakers met behulp van casuïstiek de verschillende soorten interventies langs. Ze brengt in kaart wat de fundamenten zijn voor een positief groepsklimaat en welke interventies je proactief kunt inzetten om te bouwen aan de groep. Uiteraard besteedt ze ook aandacht voor de achterliggende theorieën. Kennis van deze theorieën helpt om met een andere bril naar de groep te kijken, waardoor andere mogelijkheden zichtbaar worden.
Wil je jezelf na deze training nog verder verdiepen in groepsdynamiek en groepsklimaat dan kun je een verdiepende training volgens die specifiek ingaat op het groepsrollen model. Lees hier meer.
Deze scholing wordt aangeboden als een volledige online training. FORTIOR maakt hierbij gebruik van het programma Webex. Om het programma te kunnen gebruiken, hoef je niets te installeren. Voorafgaand aan de training ontvang je een link waarmee je kunt inloggen. Het volgen van de training kan via je browser.
Voor het deelnemen aan een online training heb je wel een snelle internetverbinding nodig. Daarnaast heb je een PC of laptop nodig met een camera, microfoon en luidspreker. Een smartphone is vaak minder geschikt voor het volgen van een online training. Voor een optimale verbinding (zonder storing), gebruik je bij voorkeur een computer die niet ouder is dan 2 jaar en die regelmatig is geüpdatet.
Tijdens deze taining gaat Aswintha Mandemaker in op de interventies die je als gedragsdeskundige of begeleider kunt inzetten om een positief groepsklimaat te bevorderen. De training richt zich op het vergroten van kennis en inzicht en het aanreiken van praktische interventies.
De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:
Aan het eind van de training heb je:
Voor het deelnemen aan de studiedag is voorbereiding noodzakelijk. Voorafgaand aan de cursus krijg je leesmateriaal toegestuurd per e-mail en per post. Het vooraf lezen van het materiaal is onder andere nodig om aan de hand van casuïstiek de kennis te kunnen verdiepen en te leren toepassen. Ook is de bedoeling dat je een voorbereidende opdracht uitvoert.
De totale studiebelasting is 7 tot 9 uur. De studiebelasting bestaat concreet uit:
De inhoud van deze studiedag heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking (grofweg IQ tussen 35 en 70) die in een woongroep wonen en/of dagbesteding hebben in een groep.
Orthopedagogen, psychologen, groepsbegeleiders (met HBO denkniveau) en teamleiders die betrokken zijn bij woongroepen voor kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte of matige verstandelijke beperking. De studiedag is ook interessant voor wie met een doelgroep werkt die daar dicht omheen ligt, zoals dagbestedingsgroepen of LVB groepen.
Accreditatie wordt aangevraagd bij:
FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.
Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.
Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!
Aswintha Mandemaker heeft een sociaalpedagogische achtergrond en is (team)coach, trainer en auteur van het onlangs verschenen boek ‘Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg’. Aswintha werkt ruim 20 jaar binnen de gehandicaptenzorg. Ze werkte 11 jaar als groepsbegeleider, persoonlijk begeleider en ambulant (gezins-)begeleider; op dagbesteding, woongroepen en in gezinnen. Sinds 2009 coacht en traint ze medewerkers binnen Profila Zorg, om hen vakinhoudelijk en persoonlijk toe te rusten voor hun werk. Ook houdt zij zich bezig met het ontwikkelen en beschrijven van praktisch toepasbare zorgethiek en methodiek. Daarnaast coacht en traint ze individuen en teams op kleine schaal als ZZP-er.
Bekijk de docent
Mandemaker, A. (2019) Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Methodisch werken aan een positief groepsklimaat. Amsterdam: Uitgeverij SWP. Bekijk dit boek hier