Terug naar het overzicht

Wat betekent EBL voor de hulpverlener zelf?

Lichaamstaal en ontwikkeling Aantal keer bekeken: 1306 views

Jeroen Saris en Anneke Doek gaven op 20 mei 2011 voor de tweede keer de workshop “Ontmoeting via lichaamstaal bij kinderen en volwassenen met autisme”. Tijdens de workshop vertelden zij over de methode Emerging Body Language (EBL). Het werd duidelijk hoe je lichaamstaal kunt inzetten om je af te stemmen op de cliënt en zo contact te maken. In de post pauzes nemen is belangrijk lees je een samenvatting van de workshops.

 

Naar aanleiding van de workshop over EBL vroegen wij aan Marijke Rutten-Saris, die EBL ontwikkeld heeft, wat EBL voor haar betekent en wat zij aan andere professionals kan meegeven als tip. Marijke: “Geniet van goed genoeg en probeer daarna beter te worden De zelfde vragen stelden wij aan Anneke en Jeroen.

 

De klank van de cliënt

Anneke Doek (muziektherapeut en EBL trainer) werkt al jaren met de methodiek EBL. Ze verdiepte zich in de methode omdat ze zocht naar een diepere laag in het contact met haar cliënten. Anneke: “EBL heeft mij geholpen om te kijken naar wat de client nodig heeft in plaats van wat we vinden dat de client nodig heeft en hem hierop aanspreken. Dit heeft me enerzijds flexibeler gemaakt in mijn werken, waardoor ik minder vaak uitga van muzikale structuren en meer uit kan gaan van de klank van de cliënt. Anderzijds heeft EBL me handvatten en methodiek gegeven om te werken met de clienten waarbij het contact moeilijker ontstond. Ik heb meer leren vertrouwen op en herkennen dat mijn lichaam vaak de weg weet in de interactie. Hier kan ik nu meer methodisch gebruik van maken. Ik ben me er nog bewuster van geworden dat praten over dingen een middel is in therapie wat niet voor iedereen is weggelegd, EBL heeft me tools gegeven om met clienten te werken waarbij hun taal niet geïntegreerd is.”

 

Taal in de breedste zin van het woord

Voor iedereen – die in het dagelijks leven contact maakt – is het waardevol om te weten hoe Lichaamstaal werkt. Daarnaast bestaat er een groep cliënten die moeite heeft met verbale communicatie, zoals mensen met autisme. Jeroen Saris (energetisch therapeut en EBL-trainer) zegt hierover: “Ik ben naar taal in de breedste zin van het woord gaan kijken. We hechten teveel waarde aan wat iemand letterlijk zegt en voelen/luisteren te weinig naar hoe het wordt gezegd. Wat wordt bedoeld als er geen gesproken woord maar alleen maar geluid of lichaamstaal mogelijk is voor de cliënt. EBL maakt dat ik met mijn cliënten contact kan hebben of er nou wel of geen gesproken woord mogelijk is. Als dit wel het geval is, zit ik niet vast aan mijn eigen interpretatie/definitie van woorden maar kunnen er juist nieuwe invullingen voor deze woorden ontstaan voor zowel cliënt als mijzelf. Het mooie van het behandelmatig inzetten van EBL vind ik dat je dit natuurlijke proces van ontwikkelen bij cliënten – waarbij de ontwikkeling om welke reden dan ook anders / beperkt of vast gelopen is – weer kunt vergroten en versterken.”

 

Goed inschatten

Zelf heeft Anneke Doek veel geleerd van het werken met EBL. Ze heeft een belangrijke tip voor professionals in de zorg. “Het belangrijkste wat ik kan meegeven is goed na te gaan waar de client is in zijn ontwikkeling, naast waar we graag zouden zien dat de cliënt zou moeten zijn. Ik heb veel clienten ingeschat op een hoger niveau dan tot waar ze zich daadwerkelijk ontwikkeld hadden, vanwege bijvoorbeeld hun verbaliteit of hun aangeleerde vaardigheden, waarvan bleek dat ze in de Interactiestructuren juist nog veel konden hebben aan interventies in de eerdere Lagen.”

 

Durf jezelf te zijn

Jeroen benadrukt ook het belang van attitude in therapie of behandeling. Hij zegt: “Durf als hulpverlener jezelf te zijn en in het nu. Onze lichaamstaal is altijd aanwezig en dus voelbaar voor de cliënt. De cliënt ervaart onbewust een groter vertrouwen als het praten en handelen van de hulpverlener overeenkomen met zijn lichaamstaal.”

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod

 

 

 

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen