Terug naar het overzicht

(FYSIEKE TRAINING) Sensorische informatieverwerking bij mensen met een verstandelijke beperking stap 1

 • een studiedag op 4 november 2021 van 10:00 tot 17:00
 • docent: Karen de Vriend
 • een inleiding op problemen in de sensorische informatieverwerking bij mensen met een ontwikkelingsbeperking en wat je hier aan kunt doen,
 • accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie. Accreditatie wordt aangevraagd bij het SKJ voor jeugdzorgwerkers & jeugd- en gezinsprofessionals. Vermeld in Lerarenportfolio.
 • op 4 december 2021 is er een verdiepende studiedag, lees meer >>

De deelnemersprijs is €235,00 p.p. inclusief lunch, koffie en thee. FORTIOR is vrijgesteld van BTW. Als je ook inschrijft voor de verdiepende krijg je een korting op de deelnemersprijs.

Inschrijven

De grondbeginselen van sensorische informatieverwerking

In het dagelijks leven krijgen mensen heel wat zintuiglijke informatie te verwerken. Dit is informatie uit de omgeving maar ook uit het lichaam zelf. Deze informatie komt binnen via onze zintuigen en wordt in het zenuwstelsel zo verwerkt dat iemand adequaat kan reageren op zijn omgeving. Als de sensorische informatieverwerking minder soepel verloopt, zoals bijvoorbeeld bij mensen met een verstandelijke beperking, reageert men vaak met ander – en soms ongewenst – gedrag.

Professionals staan er niet altijd bij stil dat sensorische informatieverwerking gedrag sterk kan beïnvloeden en kan leiden tot bijzonder en moeilijk verstaanbaar gedrag. Het is soms nodig anders naar het gedrag van cliënten te kijken: Hoe komt het dat de cliënt gaat slaan? Wat maakt dat deze cliënt steeds in beweging is? Waarom keert deze cliënt zich van mij af? In deze studiedag leer je naar gedrag van mensen met een verstandelijke beperking te kijken vanuit het perspectief van de sensorische informatieverwerking.

Inleidende studiedag

Dit is een inleidende studiedag over sensorische informatieverwerking. Heb je al enige voorkennis over SI of wil je jezelf nog verder verdiepen volg dan (ook) de verdiepende studiedag.

 

Inhoud studiedag sensorische informatieverwerking

Tijdens deze studiedag over sensorische informatieverwerking zal je onder andere zelf ervaren hoe het is om SI-problemen te hebben. Karen de Vriend, kinderfysiotherapeut en therapeut sensorische informatieverwerking, gaat in op de vragen van deelnemers.

Aan het eind van de studiedag weet je:

 • Wat sensorische informatieverwerking is.
 • Hoe sensorische informatieverwerking de emoties beïnvloedt.
 • Hoe SI-problemen bij je cliënt kunt herkennen.
 • Wat het zintuiglijk activiteitenprofiel is en wat je er mee kunt doen.
 • Hoe je basale tips en tricks bij je cliënt kunt uitvoeren.

Studiebelasting

De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 6 uur.

 

Voorbereiding

De studiedag is te volgen zonder voorbereiding. Als je dat wenst kun je vooraf de aanbevolen literatuur doorlezen. Deze kun je vinden onder de tap “meer informatie”

 

 

Cliëntgroep

De studiedag heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking.

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor:

 • begeleiders, spelbegeleiders, pedagogisch medewerkers in woonvoorzieningen, kinderdagcentra, dagbesteding of logeerhuizen;
 • psychologen, orthopedagogen, bewegingsagogen, ambulant begeleiders, vaktherapeuten, logopedisten of fysiotherapeuten in de gehandicaptenzorg, GGZ of Jeugdzorg;
 • orthopedagogen, psychologen, intern begeleiders en leraren in het speciaal onderwijs;
 • ouders van kinderen met een verstandelijke beperking en/of autisme.

 

Professionals die al basiskennis hebben over sensorische informatieverwerking kunnen deelnemen aan Studiedag Sensorische informatieverwerking stap 2: theoretische achtergrond en verdieping praktijk >>

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • Register Vaktherapie voor 5 punten

 

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

 • SKJeugd voor jeugd- en gezinsprofessionals voor 5,5 punten

 

Lerarenportfolio
Deze studiedag staat in de catalogus, het overzicht in Lerarenportfolio van cursussen en opleidingen voor leerkrachten.

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Overleg dan met FORTIOR of de accreditatie kan worden aangevraagd. Neem voor overleg contact op via inschrijvingen@fortior.info.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

 

 

Karen de Vriend

Karen de Vriend is kinderfysiotherapeut en therapeut in de sensorische informatieverwerking. Ze heeft een eigen praktijk voor sensorische informatieverwerking en kinderfysiotherapie. Op dit moment is Karen naast docent bij FORTIOR ook docent bij kenniscentrum SIEM

Door haar werk in verschillende settingen heeft Karen ervaring opgedaan met diverse problematieken bij kinderen. Onder andere heeft Karen in meerdere instellingen gewerkt voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze heeft daarom veel kennis over sensorische informatieverwerkingsproblemen bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

In haar praktijk de Tijgersprong en Sensory Lab in Steenbergen werkt Karen met kinderen van alle leeftijden en verschillende soorten problematieken. Haar speciale aandachtsgebied is kinderen met SI-problematiek. Ze coacht ook volwassenen met SI problematiek.
Bekijk de docent

Ochtend
10:00

Opening

10:05

Inleiding in de sensorische informatieverwerking (SI): Wat is SI? Waar gebeurt SI? Waar en hoe kan SI misgaan?

10:45

Workshop: ervaren hoe het is om SI-problemen te hebben.

11:00

Pauze

11:15

Terugkoppeling workshop

11:30

Herkenning SI-problematiek: Doornemen van de 4 gedragspatronen: zoeker, toeschouwer, vermijder en sensor.

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:30

In contact met gedragspatronen: Hoe heeft je eigen gedragspatroon invloed op dat van een cliënt en andersom? Hoe ga je om met grote verschillen tussen jou en je cliënt?

14:15

Wat als je SI anders werkt?: Koppeling tussen SI en (dis-)functioneren

15:15

Pauze

15:30

Op zoek naar oplossingen: dit onderdeel bestaat uit veel praktische tips

17:00

Afronding

Aanbevolen literatuur

Vriend, de, K. (2019) Help zintuiglijke prikkels! Verklaar en verander gedrag met sensorische informatieverwerking. Bestel dit boek hier>>

Berckelaer-Onnes, van, I. Degrieck, S. Hufen,M. (2017) Autisme en zintuiglijke problemen. Amsterdam: Boom uitgevers

Dunn, W. (2013) Leven met sensaties. Begrijp je zintuigen. Amsterdam/Antwerpen: Pearson Assessment And Information.
Bestel dit boek hier >>

Stock Kranowitz, C. (2005) Uit de pas. Omgaan met sensorische integratieproblemen bij kinderen. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
Bestel dit boek hier >>

De studiedag vindt plaats in:

Het Oude Tolhuys
Weg naar Rhijnauwen 13-15
3584 AD Utrecht

De locatie ligt aan de rand van Utrecht en dicht bij de afrit van de snelweg. Bij de locatie kan gratis worden geparkeerd.

Ook is de locatie prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Utrecht CS is het ongeveer 15 minuten met de tram richting de Uithof (Science park). Ook zou je vanaf Utrecht CS met de OV fiets naar de locatie kunnen komen.

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief