Terug naar het overzicht

Sensorische informatieverwerking bij mensen met een verstandelijke beperking stap 1

17 mar 2022
Plaats
Hybride
Accreditatie
Inschrijven

DOCENT: Karen de Vriend
INHOUD: een inleiding op problemen in de sensorische informatieverwerking bij mensen met een ontwikkelingsbeperking en wat je hier aan kunt doen.
TIJDSDUUR: een studiedag op 17 maart 2022 van 10:00 tot 17:00
ACCREDITATIE: is toegekend door Register Vaktherapie en SKJ voor jeugdzorgwerkers & jeugd- en gezinsprofessionals. Vermeld in Lerarenportfolio.
LOCATIE: Utrecht en online
INVESTERING: 264,00 p.p. inclusief lunch, koffie, thee en boek. FORTIOR is vrijgesteld van BTW. Als je ook inschrijft voor de verdiepende krijg je een korting op de deelnemersprijs.
INCLUSIEF: Het boek “Help zintuiglijke prikkels!”

De grondbeginselen van sensorische informatieverwerking

In het dagelijks leven krijgen mensen heel wat zintuiglijke informatie te verwerken. Dit is informatie uit de omgeving maar ook uit het lichaam zelf. Deze informatie komt binnen via onze zintuigen en wordt in het zenuwstelsel zo verwerkt dat iemand adequaat kan reageren op zijn omgeving. Als de sensorische informatieverwerking minder soepel verloopt, zoals bijvoorbeeld bij mensen met een verstandelijke beperking, reageert men vaak met ander – en soms ongewenst – gedrag.

Professionals staan er niet altijd bij stil dat sensorische informatieverwerking gedrag sterk kan beïnvloeden en kan leiden tot bijzonder en moeilijk verstaanbaar gedrag. Het is soms nodig anders naar het gedrag van cliënten te kijken: Hoe komt het dat de cliënt gaat slaan? Wat maakt dat deze cliënt steeds in beweging is? Waarom keert deze cliënt zich van mij af? In deze studiedag leer je naar gedrag van mensen met een verstandelijke beperking te kijken vanuit het perspectief van de sensorische informatieverwerking.

 

Inleidende studiedag

Dit is een inleidende studiedag over sensorische informatieverwerking. Heb je al enige voorkennis over SI of wil je jezelf nog verder verdiepen volg dan (ook) de verdiepende studiedag.

 

Hybride studiedag (fysiek & via livestream)

Bij deze studiedag is het mogelijk om zowel fysiek als online deel te nemen. De studiedag wordt georganiseerd in een zaal waarin de docent en enkele deelnemers aanwezig zijn. FORTIOR beschikt over speciale apparatuur die de stemmen van alle deelnemers kunnen opvangen zodat wat in de zaal gebeurt, goed te volgen is voor online deelnemers. Interactieve werkvormen zijn mogelijk door het werken in zowel fysieke groepjes als breakoutrooms. De studiedag wordt niet opgenomen en deelnemers kunnen buiten beeld blijven als ze dat willen.

Bij het organiseren van de fysieke bijeenkomst houdt FORTIOR zich aan de richtlijnen van het RIVM die op dat moment gelden. We vragen van jou als deelnemer dat jij je ook aan deze richtlijnen houdt.

 

 

Inhoud studiedag sensorische informatieverwerking

Tijdens deze studiedag over sensorische informatieverwerking zal je onder andere zelf ervaren hoe het is om SI-problemen te hebben. Karen de Vriend, kinderfysiotherapeut en therapeut sensorische informatieverwerking, gaat in op de vragen van deelnemers.

Aan het eind van de studiedag weet je:

 • Wat sensorische informatieverwerking is.
 • Hoe sensorische informatieverwerking de emoties beïnvloedt.
 • Hoe SI-problemen bij je cliënt kunt herkennen.
 • Wat het zintuiglijk activiteitenprofiel is en wat je er mee kunt doen.
 • Hoe je basale tips en tricks bij je cliënt kunt uitvoeren.

Voorbereiding

Om de studiedag te kunnen volgen is het belangrijk dat je hoofdstuk 1 t/m 5 doorleest uit het boek:
Vriend, de, K. (2019) Help zintuiglijke prikkels! Verklaar en verander gedrag met sensorische informatieverwerking.

 

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat uit 2 tot 3 uur leestijd en 5 contact uren. De totale studiebelasting voor deze training is 7 tot 8 uur.

 

 

 

Cliëntgroep

De studiedag heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking.

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor:

 • begeleiders, spelbegeleiders, pedagogisch medewerkers in woonvoorzieningen, kinderdagcentra, dagbesteding of logeerhuizen;
 • psychologen, orthopedagogen, bewegingsagogen, ambulant begeleiders, vaktherapeuten, logopedisten of fysiotherapeuten in de gehandicaptenzorg, GGZ of Jeugdzorg;
 • orthopedagogen, psychologen, intern begeleiders en leraren in het speciaal onderwijs;
 • ouders van kinderen met een verstandelijke beperking en/of autisme.

 

Professionals die al basiskennis hebben over sensorische informatieverwerking kunnen deelnemen aan Studiedag Sensorische informatieverwerking stap 2: theoretische achtergrond en verdieping praktijk >>

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • Register Vaktherapie voor 5 punten
 • SKJeugd voor jeugd- en gezinsprofessionals voor 8,25 punten

 

Lerarenportfolio
Deze studiedag staat in de catalogus, het overzicht in Lerarenportfolio van cursussen en opleidingen voor leerkrachten.

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Overleg dan met FORTIOR of de accreditatie kan worden aangevraagd. Neem voor overleg contact op via inschrijvingen@fortior.info.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

 

 

Karen de Vriend

Karen de Vriend is kinderfysiotherapeut en therapeut in de sensorische informatieverwerking. Ze heeft een eigen praktijk voor sensorische informatieverwerking en kinderfysiotherapie. Op dit moment is Karen naast docent bij FORTIOR ook docent bij kenniscentrum SIEM

Door haar werk in verschillende settingen heeft Karen ervaring opgedaan met diverse problematieken bij kinderen. Onder andere heeft Karen in meerdere instellingen gewerkt voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze heeft daarom veel kennis over sensorische informatieverwerkingsproblemen bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

In haar praktijk de Tijgersprong en Sensory Lab in Steenbergen werkt Karen met kinderen van alle leeftijden en verschillende soorten problematieken. Haar speciale aandachtsgebied is kinderen met SI-problematiek. Ze coacht ook volwassenen met SI problematiek.
Bekijk de docent

Ochtend
10:00

Opening

10:05

Inleiding in de sensorische informatieverwerking (SI): Wat is SI? Waar gebeurt SI? Waar en hoe kan SI misgaan?

10:45

Workshop: ervaren hoe het is om SI-problemen te hebben.

11:00

Pauze

11:15

Terugkoppeling workshop

11:30

Herkenning SI-problematiek: Doornemen van de 4 gedragspatronen: zoeker, toeschouwer, vermijder en sensor.

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:30

In contact met gedragspatronen: Hoe heeft je eigen gedragspatroon invloed op dat van een cliënt en andersom? Hoe ga je om met grote verschillen tussen jou en je cliënt?

14:15

Wat als je SI anders werkt?: Koppeling tussen SI en (dis-)functioneren

15:15

Pauze

15:30

Op zoek naar oplossingen: dit onderdeel bestaat uit veel praktische tips

17:00

Afronding

Verplichte literatuur

Vriend, de, K. (2019) Help zintuiglijke prikkels! Verklaar en verander gedrag met sensorische informatieverwerking. Bestel dit boek hier>>

 

Aanbevolen literatuur

Berckelaer-Onnes, van, I. Degrieck, S. Hufen,M. (2017) Autisme en zintuiglijke problemen. Amsterdam: Boom uitgevers

Dunn, W. (2013) Leven met sensaties. Begrijp je zintuigen. Amsterdam/Antwerpen: Pearson Assessment And Information.
Bestel dit boek hier >>

Stock Kranowitz, C. (2005) Uit de pas. Omgaan met sensorische integratieproblemen bij kinderen. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
Bestel dit boek hier >>

De studiedag vindt plaats in:

Het Oude Tolhuys
Weg naar Rhijnauwen 13-15
3584 AD Utrecht

De locatie ligt aan de rand van Utrecht en dicht bij de afrit van de snelweg. Bij de locatie kan gratis worden geparkeerd.

Ook is de locatie prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Utrecht CS is het ongeveer 15 minuten met de tram richting de Uithof (Science park). Ook zou je vanaf Utrecht CS met de OV fiets naar de locatie kunnen komen.

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief