Terug naar het overzicht

Hartcoherentie in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking

20 apr 2023
Plaats
Fysiek
Accreditatie

TIJSDUUR: Een studiemiddag op 20 april 2023 van 13:30 tot 17:00.
DOCENTEN: Bianca Vugts
INHOUD: Over de toepassing van hartcoherentie in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking: een kennismaking.
LOCATIE: in Utrecht.
ACCREDITATIE: Is toegekend door NIP K&J/NVO OG (na toekenning ook geldig voor SKJ) en Register Vaktherapie.
INVESTERING: 155,00 p.p. inclusief koffie en thee. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Ons hart blijkt een veel grotere rol te spelen in onze emoties, ons denken en functioneren dan tot op heden ooit voor mogelijk werd gehouden. Er blijkt een nauwe samenwerking te bestaan tussen ons zenuwstelsel, ons hart en onze hersenen. In feite gaat er meer informatie van het hart naar het brein dan omgekeerd. Het hart communiceert met het brein en de rest van het lichaam via ons zenuwstelsel en hormonale stelsel. Maar het hart is door de spieractiviteit ook verreweg de sterkste bron van bio-elektriciteit en elektromagnetische activiteit in ons lichaam. Ons hart heeft als dirigent van allerlei lichaamsprocessen dan ook een diepgaand effect op ons emotionele welbevinden, op ons denken maar ook op de meeste organen in ons lichaam.

 

Herstel van balans

Via het hartritme kan dan ook actief gewerkt worden aan (herstel van) de balans in het autonome zenuwstelsel. Dit is zeer ondersteunend bij allerlei problematiek die te maken heeft met emotieregulatie en stressregulatie, zoals trauma, depressie, enzovoorts. Met vrij eenvoudige technieken en directe biofeedback kun je leren je eigen hartcoherentie te beïnvloeden. Dit draagt bij aan een gezonde emotieregulatie en stress hantering, maar uiteindelijk kunnen ook je cognitieve functioneren en gehele gezondheid verbeteren. Je ziet tijdens de oefeningen meteen het effect dat je uitoefent op je hart en je zenuwstelsel!

 

Breed inzetbaar

Vanwege zijn eenvoud is deze methode heel breed toepasbaar in de zorg, zowel bij de cliënt als de professional. Onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat we in onze ‘fight or flight modus’ veel minder sensitief en responsief zijn naar anderen (bijv. cliënten) dan in onze ‘veilige modus’ (meer daarover in o.a. the polyvagal theory van Dr. Stephen Porges). Bovendien zijn emoties en arousal ‘besmettelijk’. Dus is het als professional belangrijk dat je jezelf bewust bent van wat je uitstraalt en dat je hier ook bewust invloed op uit kunt oefenen.

 

 

Inhoud van de studiemiddag

De docenten Bianca Vugts en Annemiek Grijpma hebben ruime ervaring met de toepassing van hartcoherentie bij cliënten met een verstandelijke beperking en professionals. Vanmiddag kun je kennis maken met deze vorm van biofeedback.

Op de studiedag:

 • maak je kennis met de wetenschappelijke achtergrond van de begrippen Hartritme Variabiliteit (HRV) en Hartcoherentie.
 • ga je door middel van oefeningen en directe biofeedback zelf ervaren hoe je je eigen Hartcoherentie kunt beïnvloeden.
 • krijg je zicht op hoe deze methode kan bijdragen aan het vergroten van de veerkracht en emotieregulatie van zorgprofessionals.
 • leer je ook het effect van de methode kennen op overdracht en tegenoverdracht en het vermogen om te mentaliseren en je af te stemmen op de cliënt.
 • bovendien krijg je inzicht in de therapeutische toepassingsmogelijkheden van Hartcoherentie bijvoorbeeld bij problemen met alertheidsregulatie van cliënten met een licht verstandelijke beperking of bij stoornissen als depressie en trauma.

 

Doelgroep

Deze studiemiddag is interessant voor gedragsdeskundigen, paramedici, leerkrachten, begeleiders, vak- en speltherapeuten en psychomotore therapeuten vanwege de therapeutische toepassingsmogelijkheden van de methode in behandeling en ondersteuning. Deze middag is ook zeer inspirerend voor degenen die zichzelf actief en bewust willen inzetten als hun eigen belangrijkste instrument. Want hartcoherentie is een methode die niet alleen ingezet kan worden bij de cliënt maar ook bij uitstek geschikt is voor de zorgprofessional zelf.

 

Cliëntgroep

Wat de toepassing in de ondersteuning van cliënten betreft: de methode van de hartcoherentie is te gebruiken bij mensen met een matig en licht verstandelijke beperking,  omdat zij  instructies kunnen opvolgen. Voor cliënten die niet overweg kunnen met instructies kan de methode alleen gebruikt worden in co-regulatie, dus door je eigen zelfhantering bewust in te zetten en de cliënt daarin mee te laten bewegen.

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • Het accreditatiebureau NIP K&J/NVO OG voor het volgend aantal punten:
  • Herregistratie: 3 punten
  • Opleiding – behandeling: 1 punt
  • Opleiding – overige taken: 0,5 punt
 • Het SKJ neemt de accreditatie van het NIP K&J /NVO OG over

Accreditatie kan worden aangevraagd bij:

 • Register Vaktherapie

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

 

 

Studiebelasting

De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 3,5 uur.

 

Voorbereiding

De studiemiddag is te volgen zonder voorbereiding. Als je dat wenst kun je vooraf de aanbevolen literatuur doorlezen. Deze vind je onder de tap meer informatie.

Bianca Vugts - docente Fortior (zorg verstandelijke beperking)

Bianca Vugts

Bianca Vugts-de Groot heeft ruime ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking als psycholoog, diagnostisch medewerker en begeleider. Ze werkt als gedragsdeskundige en trainer vanuit haar eigen praktijk. Ze schreef de boeken ‘Werken met Ontwikkelingsleeftijden’ , ‘Werken met ervaringsordening’, "Werken met jezelf"  en werkte mee aan diverse andere publicaties.

Meer informatie: www.biancavugts.nl

 

 

 
Bekijk de docent

Aanbevolen literatuur

McCraty, R. (2015). Exploring the Role of the Heart in Human Performance. Boulder Creek: HeartMath Institute (Volume 2).
Op verzoek via FORTIOR verkrijgbaar.

Porges, S. W. (2018). De polyvagaaltheorie en de transformerende kracht van je veilig voelen. Eeserveen: Mens! Bestel dit boek hier >>

Servan-Schreiber, D. (2003). Uw brein als medicijn. Zelf stress, angst en depressie overwinnen. Utrecht: Kosmos Uitgevers. Pribram, K. and Rozman, D. (1997). Bestel dit boek hier >>

Pribram, K. and Rozman, D. (1997). Early Childhood Development and Learning: What New Research on the Heart and Brain Tells Us about Our Youngest Children http://www.heartmathbenelux.com/doc/Paper_Early_Chil_Dev%20Pribham%20&%20Rozman.pdf

Vugts-de Groot, B. (2017). Werken met jezelf. Over je belangrijkste instrument in de zorg Amsterdam: Uitgeverij Boom Nelissen.

 

Locatie

De Volksuniversiteit Utrecht
Nieuwegracht 41
3512 LE Utrecht

De locatie is het beste bereikbaar met het OV en ligt op omgeveer 15 minuten lopen van Utrecht CS. In de buurt van de locatie kan alleen betaald geparkeerd worden.

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen