Deze studiedag wordt niet meer herhaald. Blijf op de hoogte van het FORTIOR aanbod en meld je aan voor de nieuwsbrief
Ons hart blijkt een veel grotere rol te spelen in onze emoties, ons denken en functioneren dan tot op heden ooit voor mogelijk werd gehouden. Er blijkt een nauwe samenwerking te bestaan tussen ons zenuwstelsel, ons hart en onze hersenen. In feite gaat er meer informatie van het hart naar het brein dan omgekeerd. Het hart communiceert met het brein en de rest van het lichaam via ons zenuwstelsel en hormonale stelsel. Maar het hart is door de spieractiviteit ook verreweg de sterkste bron van bio-elektriciteit en elektromagnetische activiteit in ons lichaam. Ons hart heeft als dirigent van allerlei lichaamsprocessen dan ook een diepgaand effect op ons emotionele welbevinden, op ons denken maar ook op de meeste organen in ons lichaam.
Via het hartritme kan dan ook actief gewerkt worden aan (herstel van) de balans in het autonome zenuwstelsel. Dit is zeer ondersteunend bij allerlei problematiek die te maken heeft met emotieregulatie en stressregulatie, zoals trauma, depressie, enzovoorts. Met vrij eenvoudige technieken en directe biofeedback kun je leren je eigen hartcoherentie te beïnvloeden. Dit draagt bij aan een gezonde emotieregulatie en stress hantering, maar uiteindelijk kunnen ook je cognitieve functioneren en gehele gezondheid verbeteren. Je ziet tijdens de oefeningen meteen het effect dat je uitoefent op je hart en je zenuwstelsel!
Vanwege zijn eenvoud is deze methode heel breed toepasbaar in de zorg, zowel bij de cliënt als de professional. Onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat we in onze ‘fight or flight modus’ veel minder sensitief en responsief zijn naar anderen (bijv. cliënten) dan in onze ‘veilige modus’ (meer daarover in o.a. the polyvagal theory van Dr. Stephen Porges). Bovendien zijn emoties en arousal ‘besmettelijk’. Dus is het als professional belangrijk dat je jezelf bewust bent van wat je uitstraalt en dat je hier ook bewust invloed op uit kunt oefenen.
De docent Bianca Vugts (psycholoog) heeft inmiddels ruime ervaring met de toepassing van hartcoherentie bij cliënten met een lichte verstandelijke beperking en professionals. Ze zal je dus uitgebreid en vanuit de praktijk het een en ander over het onderwerp kunnen vertellen.
De volgende thema’s komen tijdens de studiedag aan bod:
De studiedag is een kennismaking met het thema Hartcoherentie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Om de methode zelfstandig te kunnen toepassen is een aanvullende opleiding nodig.
Deze studiedag is interessant voor gedragsdeskundigen, paramedici, leerkrachten, begeleiders, vaktherapeuten en psychomotore therapeuten vanwege de therapeutische toepassingsmogelijkheden van de methode in behandeling en ondersteuning. Deze dag is ook zeer inspirerend voor degenen die zichzelf actief en bewust willen inzetten als hun eigen belangrijkste instrument. Want hartcoherentie is een methode die niet alleen ingezet kan worden bij de cliënt maar ook bij uitstek geschikt is voor de zorgprofessional zelf.
Wat de toepassing in de ondersteuning van cliënten betreft: de methode van de hartcoherentie is te gebruiken bij mensen met een matig en licht verstandelijke beperking, omdat zij instructies kunnen opvolgen. Voor cliënten die niet overweg kunnen met instructies kan de methode alleen gebruikt worden in co-regulatie, dus door je eigen zelfhantering bewust in te zetten en de cliënt daarin mee te laten bewegen.
Accreditatie is toegekend door:
Als de studiedag wordt geaccrediteerd door NIP K&J / NVO OG, is de studiedag ook geaccrediteerd bij het SKJ. Deze studiedag kan worden opgevoerd voor herregistratie. Zie ook de website van SKJ
Na afloop van de studiedag ontvangt iedere deelnemer een certificaat als bewijs van deelname. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.
Voor sommige registers van beroepsverenigingen voert FORTIOR de presentie in, zoals bij het NIP/NVO. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.
Het is je eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR
De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 6 uur.
De studiedag is te volgen zonder voorbereiding. Als je dat wenst kun je vooraf de aanbevolen literatuur doorlezen. Deze vind je onder de tap meer informatie.
Bianca Vugts-de Groot heeft ruime ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking als psycholoog, diagnostisch medewerker en begeleider. Ze werkt als gedragsdeskundige en trainer vanuit haar eigen praktijk. Ze schreef de boeken ‘Werken met Ontwikkelingsleeftijden’ , ‘Werken met ervaringsordening’, "Werken met jezelf" en werkte mee aan diverse andere publicaties.
Meer informatie: www.biancavugts.nl
Bekijk de docent
Ochtend | |
10:00 | Opening |
10:05 | Introductie van de begrippen Hartritme Variabiliteit (HRV) en Hartcoherentie en hun wetenschappelijke achtergrond |
11:15 | Pauze |
11:30 | Oefeningen en directe biofeedback om zelf te ervaren hoe je je eigen Hartcoherentie en HRV kunt beïnvloeden. |
12:30 | Lunchpauze |
Middag | |
13:30 | Gebruik van Hartcoherentie voor professionals zelf: |
15:00 | Pauze |
15:15 | Therapeutische toepassingsmogelijkheden van Hartcoherentie zoals |
17:00 | Afsluiting |
McCraty, R. (2015). Exploring the Role of the Heart in Human Performance. Boulder Creek: HeartMath Institute (Volume 2).
Op verzoek via FORTIOR verkrijgbaar.
Porges, S. W. (2018). De polyvagaaltheorie en de transformerende kracht van je veilig voelen. Eeserveen: Mens! Bestel dit boek hier >>
Servan-Schreiber, D. (2003). Uw brein als medicijn. Zelf stress, angst en depressie overwinnen. Utrecht: Kosmos Uitgevers. Pribram, K. and Rozman, D. (1997). Bestel dit boek hier >>
Early Childhood Development and Learning: What New Research on the Heart and Brain Tells Us about Our Youngest Children
Download dit artikel hier >>
Volksuniverstiteit Utrecht
Nieuwegracht 41
3512 LE Utrecht
De locatie ligt op vijftien minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal.
Voor de locatie kan niet worden geparkeerd. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de parkeergarage Springweg aan de Strosteeg 83 in Utrecht.