Workshop Autisme en attitude

Terug naar het overzicht
  • een workshop op 18 juni 2020 van 13:00 tot 17:00
  • docent: Anneke Groot
  • locatie Utrecht
  • over de invloed van je eigen gevoelens, gedachten en handelswijze op het (probleem)gedrag van mensen met autisme
  • accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie

De inschrijfkosten zijn €99,00 inclusief koffie en thee. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven

Mensen met autisme zijn gevoelig voor je basis menshouding (attitude). Ze voelen je aan zonder woorden. Ze hebben het feilloos door hoe jij je als begeleider voelt. Mensen met autisme reageren op je als ze voelen dat je over hen oordeelt, dat je je zorgen maakt of weerstanden ervaart.

Als je werkt met cliënten met autisme zijn je eigen reacties en je eigen houding een belangrijk instrument om in te zetten in je begeleidingsrelatie. Je eigen reacties komen voort uit je emoties, normen & waarden en overtuigingen. Attitude betekent niet jezelf veranderen in iemand anders, maar je bewust worden en accepteren van wie je zelf bent. Door jezelf bij te stellen, loopt de relatie met cliënten als vanzelf veel soepeler.

Durf je het aan! Anneke Groot daagt je uit op een prettige, open en ontspannen manier.

Inhoud workshop autisme en attitude

In deze workshop leer je hoe je de sensitiviteit van mensen met autisme kunt inzetten als bijzondere kwaliteit in het contact. Door oefeningen zul je ervaren wat er gebeurt in het contact als je meer bewust bent van je eigen overtuigingen. Aan het eind van de middag heb je veel om over na te denken.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • waarom is attitude zo belangrijk in het werken met mensen met autisme?
  • welke aspecten van je attitude met name zijn van belang (acceptatie, vertrouwen en zonder druk iets willen)?
  • wat zijn overtuigingen?
  • met welk gereedschap kun je daar meer bewust van worden?

Studiebelasting & voorbereiding

Deze workshop is zonder voorbereiding te volgen. Als je dat wenst kun je vooraf de aanbevolen literatuur lezen.

De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 4 uur.

 

Aanbevolen literatuur

Blogpost: Kies je eigen houding en wordt doelgerichter >>

Anneke Groot. (2015). Houvast. Contactgericht spelen en leren met kinderen in het autistisch spectrum. Amsterdam: uitgeverij SWP. ISBN 9789088505973. Anneke schreef hierin een uitgebreid hoofdstuk over houding (pag. 105-149). Bestel dit boek hier>>

De doelgroep

Deze workshop is bedoeld voor professionals die werken met kinderen of volwassenen met autisme, zoals (vak)therapeuten, begeleiders, leraren en managers. Ouders zijn ook van harte welkom.

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie voor 4 punten.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

 

Anneke Groot

Anneke Groot geeft sinds 2000 trainingen en studiedagen aan ouders, begeleiders en leerkrachten van mensen met autisme (en een verstandelijke beperking). Daarnaast begeleidt ze individuele programma’s van kinderen en cliënten met autisme, zowel thuis als in professionele settingen. Ze is tevens ervaringsdeskundige. Voor haar jongste zoon met autisme heeft ze een intensief thuisprogramma gehad. Ze heeft diverse trainingen gevolgd van Contactgerichte Methodes, zoals Son-Rise, Growing Minds en Floortime. Daarnaast heeft ze attitudetrainingen gedaan en is ze sociaal pedagogisch hulpverlener. Ze heeft de methode Contactgericht Spelen en Leren in Nederland ontwikkeld en stichting Horison mede opgezet. Anneke heeft haar eigen bureau: Parel in de Oester: ze begeleidt de toepassing van de methode CSL en verzorgt cursussen, lezingen, workshops en de begeleiding van programma’s voor kinderen met autisme.
Bekijk de docent

De studiedag wordt gehouden in:

Het kantoor van FORTIOR
Buurkerkhof 9
3511 KC Utrecht

De locatie ligt op ongeveer 15 minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal.

De locatie ligt in het voetgangersgebied van Utrecht. Je kunt niet voor de deur parkeren. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de parkeergarage Springweg aan de Strosteeg 83 in Utrecht. Let op! Parkeren in Utrecht is duur op deze website vindt tips voor goedkoper parkeren in Utrecht

 

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief