Terug naar het overzicht

Gratis Webinar: Introductie van het Emancipatorisch Methodisch Kader (EMK)

07 jun 2024
Plaats
Online

SPREKER: Karel De Corte
INHOUD: Tijdens dit webinar krijg je een beknopte introductie op het Emancipatorisch Methodisch Kader (EMK). Je krijgt ideeën aangereikt voor het stimuleren van zelfontplooiing en zelfbeschikking terwijl je toch de veiligheid kunt waarborgen.
TIJDSDUUR: een webinar op 7 juni 2024 van 10:00 tot 11:00
INVESTERING: Gratis

Inschrijven

Inclusie en burgerschap

In de afgelopen decennia is er steeds meer aandacht gekomen voor de thema’s regie over eigen leven, inclusie en burgerschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Veel zorgprofessionals staan achter deze ontwikkeling en tegelijkertijd worstelen ze met een aantal vragen: Mogen er dan helemaal geen grenzen meer gesteld worden? En hoe zit het dan met de veiligheid van cliënten met een verstandelijke beperking? Hoe voorkom je dat cliënten eenzaam en geïsoleerd raken? Het Emancipatorisch Methodisch Kader biedt handvatten.

 

Het Emancipatorisch Methodisch Kader (EMK)

Karel De Corte ontwikkelde het Emancipatorisch Methodisch Kader (EMK). Het kader is recent in Nederland beschouwd als een van de 28 erkende begeleidingsmethodieken voor personen met een verstandelijke beperking (Hij is er: De Grote Methodiekengids! (alliade.nl). Het EMK heeft tot doel om de kansen, zelfbeschikking en zelfontplooiing van mensen met een (verstandelijke) beperking te vergroten. Daarnaast biedt EMK handvatten om de veiligheid van cliënten en professionals te waarborgen. EMK beschrijft het emancipatieproces in vier kaders: relationeel, instrumenteel, evaluatief en strategisch.

 

Webinar

Dit webinar wordt gegeven in het programma Zoom Webinar. Om het webinar goed te kunnen volgen heb je geluidsboxen nodig en een snelle internetverbinding. In Zoom Webinar staan de camera’s en microfoons van de deelnemers uit.

 

Vervolg opleiding

Mocht je na het webinar geïnteresseerd zijn geraakt in het Emancipatorisch Methodisch Kader dan zijn er verschillende mogelijkheden voor een vervolg scholing. Op 27 november 2024 organiseert FORTIOR de studiedag “Zelfontplooiing stimuleren terwijl je de veiligheid waarborgt”.

Ook zijn er mogelijkheden voor een in company scholing over EMK. Neem hiervoor contact op via inschrijvingen@fortior.info.

Inhoud

In een webinar van ongeveer één uur neemt Karel De Corte je mee in beginselen van het Emancipatorisch Methodisch Kader.

Na afloop van het webinar weet je wat EMK is en of het voor jou bruikbaar is. Om het kader te kunnen toepassen heb je een vervolgscholing nodig.

Studiebelasting en voorbereiding

Dit webinar is te volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting is 1 uur.

Cliëntgroep

EMK is toepasbaar bij mensen met een lichte, matige en ernstige verstandelijke beperking. Ook is EMK toepasbaar op andere groepen, zoals mensen met een lichamelijke of functiebeperking.

 

Doelgroep

De inhoud van deze studiedag is gericht op professionals die werken met mensen met een (verstandelijke) beperking, in de breedste zin van het woord. En die tegelijk de cliënt vrijheid en ruimte willen geven, maar het toch veilig willen houden.

Accreditatie

Voor dit webinar wordt geen accreditatie aangevraagd. Indien gewenst kun je na afloop een certificaat ontvangen waarmee je zelf accreditatie kunt aanvragen bij je beroepsvereniging.

Karel de Corte

Karel De Corte studeerde in 1991 aan de Universiteit Gent af als master in de orthopedagogiek en is al meer dan 32 jaar verbonden aan Den Dries, nu Voluit vzw in Evergem. Hij geeft sedert 2001 op freelance basis vorming, training en opleiding in Vlaanderen en Nederland rond de thema’s Gentle Teaching, emancipatie en downsyndroom. Sinds 2016 is hij in Nederland landelijk beschikbaar voor mensen met downsyndroom als CCE-consulent. Hij is auteur van het boek ‘Eerst vasthouden, dan loslaten. Het Emancipatorisch Methodisch Kader’ (2010) en in 2016 zag het boek ‘Maak me niet Down’ het levenslicht. In 2022 is het boek ‘Don’t let me Down’ vertaald en beschikbaar voor de wijde wereld. (www.kareldecorte.be en www.dontletmedown.eu)
Bekijk de docent

Literatuur

De Corte, K, (2018) Eerst vasthouden, dan loslaten. Het Emancipatorisch Methodisch Kader: houvast voor hulpverleners. Antwerpen: Garant

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen