De inschrijfkosten bedragen €200,00 p.p. De handleiding van de SIS (t.w.v. €100,95) is niet bij de deelnemersprijs inbegrepen.
InschrijvenAls professional wil je jouw cliënten met een verstandelijke beperking de best mogelijke ondersteuning bieden, hen behandelen als volwaardig lid van de samenleving en hun kwaliteit van bestaan bevorderen. Maar bij welke facetten van in het leven hebben je cliënten ondersteuning nodig? Hoe intensief moet die ondersteuning zijn? En hoe vaak moet deze ondersteuning worden geboden? Met de Supports Intensity Scale (SIS) breng je het hele spectrum van ondersteuningsbehoeften en de intensiteit van de benodigde ondersteuning bij een cliënt in kaart. De SIS kijkt naar concrete details, bijvoorbeeld de behoefte aan ondersteuning bij persoonlijke verzorging tot bredere thema’s zoals ondersteuning bij belangenbehartiging of medische-, verpleegkundige of gedragsmatige ondersteuning. De SIS kijkt naar het hele spectrum van domeinen van “kwaliteit van bestaan”
Het in kaart brengen van de ondersteuningsbehoeften is nuttig bij het opstellen van ondersteuningsplannen of het aanvragen van een (her)indicatie waarbij zorgzwaarte een rol speelt. De SIS levert ook veel waardevolle informatie op tijdens een intake gesprek. Om de paar jaar kan de SIS opnieuw worden afgenomen om te evalueren of de ondersteuning van een cliënt nog wel aansluit bij zijn of haar behoeften.
De SIS is een valide en betrouwbaar instrument. De schaal is vertaald en genormeerd voor Nederland, Canada, Spanje, België, Italië, China, Israël, Ierland en IJsland. De SIS-A versie is bedoeld voor volwassen cliënten (18-70 jaar). De SIS-K is een versie voor kinderen. Deze is op dit moment in het Nederlands beschikbaar voor veldtesten. Hieraan wordt in de cursus ook aandacht besteed.
De SIS is een professioneel instrument dat – net zoals testen of gedragsschalen – met kennis van zaken toegepast dient te worden. In deze cursus leer je meer over de achtergrond, de juiste wijze van afname en scoring. Vervolgens krijg je informatie over de toepassingsmogelijkheden.
De cursus vindt online plaats voor een kleine groep van drie deelnemers. Hierdoor kan de docent flexibel ingaan op jouw situatie en jouw vragen.
De cursus bestaat uit 2 delen. Deel 1 is een online instructie. Daarna wordt aan de cursist gevraagd een SIS af te nemen van 2 (volwassen) personen met een verstandelijke beperking. Daarna volgt deel 2 waarin online ervaringen met de afname worden besproken en nadere instructie wordt gegeven. Ook wordt in deel 2 ingegaan op het gebruik van de SIS voor het inventariseren van persoonlijke wensen van cliënten en op het gebruik van SIS informatie bij het Ondersteuningsplan. Na afloop dient het verslag van de twee schalen te worden ingeleverd bij de docent en deze wordt beoordeeld (=eindtoets).
Deze studiedag wordt aangeboden als een volledige online training. FORTIOR maakt hierbij gebruik van het programma Webex. Om het programma te kunnen gebruiken, hoef je niets te installeren. Voorafgaand aan de training ontvang je een link waarmee je kunt inloggen. Het volgen van de training kan via je browser.
Voor het deelnemen aan een online training heb je wel een snelle internetverbinding nodig. Daarnaast heb je een PC of laptop nodig met een camera, microfoon en luidspreker. Een smartphone is vaak minder geschikt voor het volgen van een online training. Voor een optimale verbinding (zonder storing), gebruik je bij voorkeur een computer die niet ouder is dan 2 jaar en die regelmatig is geüpdatet.
“Ik heb de training van Wil als heel positief ervaren.
Zowel de twee online contactmomenten als zijn feedback op de opdrachten. Wil is helder en kan goed overbrengen wat hij wil vertellen. Hij staat open voor vragen en kan deze goed integreren in zijn verhaal. Hij kent de praktijk en dat is een grote meerwaarde. Hij weet over wie we praten, zowel cliënten als begeleiders.
Hoewel het veel werk is om twee vragenlijsten af te nemen en uit te werken heeft dit zeker een meerwaarde. Een dergelijke lijst moet je vooral onder de knie krijgen door het te doen. Ik heb gemerkt dat ik door zijn feedback op mijn opdrachten aangescherpt ben en meer inzicht heb gekregen in het concept van het instrument. Zijn feedback is zeer inhoudelijk. Dit ervaar ik als prettig. Daarnaast reageert hij heel snel.”
Docent Wil Buntinx (GZ-psycholoog, ) is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de SIS in de Verenigde Staten en heeft de SIS vertaald naar het Nederlands. Hij zal je in deze training informeren over de wijze waarop de schaal moet worden afgenomen, gescoord en gebruikt voor planning van zorg en ondersteuning.
De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:
Aan het eind van de cursus:
De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen (4,5 uur), het uitvoeren van de huiswerkopdracht (circa vier uur) en de tijd die nodig is voor het lezen van de handleiding en de andere literatuur (ongeveer vier uur). De totale studiebelasting is circa 12,5 uur.
Na de eerste bijeenkomst krijg je de opdracht de SIS bij twee cliënten af te nemen. Deze afnames worden in de tweede bijeenkomst besproken.
De training wordt afgerond met een eindtoets. Deze toets bestaat uit het maken van een onderzoeksverslag met als opdracht: “Geef voor elk van de twee cliënten afzonderlijk aan welke onderwerpen op grond van je SIS uitkomsten in het ondersteuningsplan aandacht zouden moeten krijgen”. In dit verslag wordt ook de uitslag van de SIS opgenomen.
De docent beoordeelt het onderzoeksverslag en bespreekt de beoordeling met de deelnemer. Bij een voldoende krijgt de deelnemer een certificaat en accreditatiepunten (indien van toepassing). Als het werk onvoldoende is, krijgt de deelnemer één herkansing en moet zij een nieuwe schaal afnemen en een daarover een verslag inleveren bij de docent.
Het lezen van de handleiding voorafgaand aan de training is verplicht. Behalve de handleiding is er nog meer verplichte literatuur (zie literatuurlijst).
De inhoud van de training heeft betrekking op volwassenen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking. Bij voldoende belangstelling voor onderzoek van ondersteuningsbehoeften bij kinderen (de SIS-K) wordt in de training hiermee rekening gehouden.
De cursus is bedoeld voor professionals die werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, zoals:
Accreditatie is toegekend door:
Als je beide bijeenkomsten hebt bijgewoond en de opdracht met voldoende resultaat hebt afgerond dan ontvang je een digitaal certificaat per mail. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.
Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.
Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!
Dr. Wil Buntinx is gezondheidszorgpsycholoog/FAAIDD. Hij is zelfstandig onderzoeker en adviseur op het terrein van kwaliteit in de zorg voor mensen met een beperking (zie: www.buntinx.org en QualityQube.nl). Hij is tevens verbonden aan het Gouverneur Kremers Centrum, Maastricht University en hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen (NTZ). Sedert 1997 is hij lid van het Committee on Definition and Classification van de American Association on Intellectual and Developmental Disabilities (AAIDD) en sinds 2012 van het team Expertise Collective (pôle Déficiences Intellectuelles) van het Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) te Parijs. Hij geeft SIS cursussen in Nederland, België en Frankrijk.
Bekijk de docent
Middag | |
13:30 | welkom en introductie |
13:35 | Context van de SIS |
14:00 | Kennismaking met de SIS schaal |
14:45 | Pauze |
15:00 | Afnemen van de SIS schaal |
15:30 | Scoren van de SIS schaal – oefening – voorbereiden op proefafname |
16:00 | Afsluiting |
Middag | |
13:30 | Welkom en introductie |
13:35 | Ervaringen met de proefafnamen (opdracht) algemeen |
14:00 | Ervaringen per subschaal |
14:45 | Pauze |
15:00 | Hoe omgaan met de uitkomsten |
15:30 | Toepassingen van de SIS schaal bij zorgplannen. |
16:00 | Afsluiting |
Handleiding (verplicht)
Thompson, J.R., Bryant, B.R. & Buntinx, W.H.E. (2010). Supports Intensity Scale® SIS®. Schaal Intensiteit van Ondersteuningsbehoeften Nederlandse versie SIS NL 1.2. Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Overige verplichte literatuur (in verband met eindtoets)
Buntinx W.H.E., Maes, B., Claes C. & Curfs, L.M.G. (2010). De Nederlandstalige versie van de Supports Intensity Scale; psychometrische eigenschappen en toepassingen. Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen 36/1, 4-27.
Buntinx, W.H.E., & Schalock, R. (2010). Models of Disability, Quality of Life, and Individualized Supports: Implications for Professional Practice in Intellectual Disability. Journal of Policy and Practice in Intellectual Disabilities, 7(4), 283–294. (11 blz.).
Buntinx, W.H.E. & Herps, M.A. (2013). Ondersteuningsplannen in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Kenmerken van good practice. Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen, 39 (1), 63-83. (10 blz.).
Overige literatuur
Hand-outs en handreikingen voor toepassing van de SIS bij ondersteuningsplannen en de veldtestversie voor kinderen worden in de training zelf zonder kosten uitgereikt.