Terug naar het overzicht

Workshop Meer gewenst gedrag, minder ongewenst gedrag

22 mrt 2013
Plaats
Fysiek

DOCENT: Anneke Groot
INHOUD: In deze workshop leer je waarom kinderen of volwassenen met autisme zich uitdagend gedragen en hoe je kunt reageren op dit gedrag.

Deze workshop wordt niet meer herhaald. Blijf op de hoogte van het scholingsaanbod van FORTIOR en meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Mensen met autisme kunnen uitdagend gedrag laten zien (bijvoorbeeld: knijpen, bijten, schelden, liegen of spullen kapotmaken). Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld de persoon heeft stoornissen in de sensorische informatieverwerking of voelt zich niet begrepen. Een andere reden kan zijn, dat mensen met autisme zoeken naar kleurrijke reacties. Het is onze natuurlijke neiging om cliënten tot de orde te roepen als ze iets doen wat niet mag. Maar dit zorgt er meestal voor dat de situatie alleen maar erger wordt. Mensen met autisme zoeken juist naar onze kleurrijke reacties. Ze voelen aan hoe ze die reacties kunnen oproepen.

Bij mensen met autisme is het extra belangrijk om je bewust te zijn van de reacties die je geeft. Door veranderingen aan te brengen in je manier van reageren, kun je het uitdagend gedrag verminderen.

De trainer

Anneke Groot is moeder van een zoon met autisme. Ze ontwikkelde de methode contactgericht spelen en leren (CSL). Sinds een jaar is er een variant op CSL, namelijk contactgericht ondersteunen. Anneke geeft cursussen en studiedagen over CSL en contactgericht ondersteunen.

De inhoud van de workshop

In deze workshop leer je waarom kinderen of volwassenen met autisme zich uitdagend gedragen en hoe je kunt reageren op dit gedrag.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • waarom reageren mensen met autisme zo vaak op onze kleurrijke reacties
  • wat is bekrachtigen en hoe kun je dat gebruiken
  • waarom reageer je vaak toch onhandig en hoe houd je de touwtjes bij jezelf
  • een andere manier van reageren

De doelgroep

Deze workshop is bedoeld voor professionals die werken met kinderen of volwassenen met autisme, zoals (vak)therapeuten, begeleiders, leraren en managers. Ouders zijn ook van harte welkom.

Accreditatie

Deze workshop is geaccrediteerd door Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen (SRVB) voor 1 punt.

Anneke Groot

Anneke Groot geeft sinds 2000 trainingen en studiedagen aan ouders, begeleiders en leerkrachten van mensen met autisme (en een verstandelijke beperking). Daarnaast begeleidt ze individuele programma’s van kinderen en cliënten met autisme, zowel thuis als in professionele settingen. Ze is tevens ervaringsdeskundige. Voor haar jongste zoon met autisme heeft ze een intensief thuisprogramma gehad. Ze heeft diverse trainingen gevolgd van Contactgerichte Methodes, zoals Son-Rise, Growing Minds en Floortime. Daarnaast heeft ze attitudetrainingen gedaan en is ze sociaal pedagogisch hulpverlener. Ze heeft de methode Contactgericht Spelen en Leren in Nederland ontwikkeld en stichting Horison mede opgezet. Anneke heeft haar eigen bureau: Parel in de Oester: ze begeleidt de toepassing van de methode CSL en verzorgt cursussen, lezingen, workshops en de begeleiding van programma’s voor kinderen met autisme.
Bekijk de docent

Literatuur ter voorbereiding

Degenen die gebruik willen maken van de accreditatie van de workshop door de Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen dienen vooraf de volgende literatuur te lezen:

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief