DOCENT: Pouwel van de Siepkamp
INHOUD: In één middag maak je kennis met de methode Gentle Teaching
Deze workshop wordt niet meer herhaald. Blijf op de hoogte van het scholingsaanbod van FORTIOR en meld je aan voor de nieuwsbrief.
Inschrijven nieuwsbriefDe visie van Gentle Teaching is dat ieder mens behoefte heeft aan verbondenheid met anderen. Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben een relatie nodig met echt contact van mens tot mens. Uiteindelijk wil iedereen zich geliefd en veilig voelen. Gentle Teaching is een begeleidingsmethodiek die je helpt om een liefdevolle en veilige relatie op te bouwen met je cliënt.
Een warme relatie met de cliënt is belangrijk om twee redenen. Ten eerste kun je een cliënt beter ondersteunen op stressvolle momenten. Hierdoor voorkom je schadelijk gedrag. Ten tweede vergroot benadering gericht op zorg en nabijheid je werkplezier. Dit past goed bij de oorspronkelijke reden van begeleiders om voor werken in de zorg te kiezen.
Pouwel van de Siepkamp geeft trainingen en lezingen over Gentle Teaching en combineert dat met interim-management. Ook begeleidt hij hulpverleners op de werkplek en geeft advies over de ondersteuning van speciale cliënten. Pouwel gebruikt Boeddhistische inzichten en oefeningen in zijn werk.
In één middag maak je kennis met de methode Gentle Teaching. De volgende onderwerpen komen aan bod:
1) Wat is gentle teaching
a) Je krijgt uitleg over de belangrijkste uitgangspunten en werkwijze
2) Wat betekent het voor de cliënten
a) Pouwel laat je kijken naar de cliënt door de bril van Gentle Teaching
b) Je hoort over de voordelen voor de cliënt van een onvoorwaardelijke relatie
3) Wat kan Gentle Teaching voor jezelf betekenen
a) Je leert manieren waarop je kunt omgaan met emoties die cliënten bij je oproepen
b) Je krijgt suggesties hoe je voldoening uit het werk halen door je accenten en verwachtingen anders te leggen
De workshop is op MBO niveau.
De workshop is bedoeld voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking, zoals begeleiders, onderwijsassistenten en leerkrachten.
Deze workshop is geaccrediteerd door Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen (SRVB) voor 1 punt.
Degenen die gebruik willen maken van de accreditatie van de workshop door de Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen dienen vooraf de volgende literatuur te lezen: