Terug naar het overzicht

Workshop FloorPlay praktisch toepassen

  • Een workshop op 28 november 2014
  • Docent: Judith Hoevenaars
  • Inhoud: De rode draad van de workshop is hoe een totale FloorPlay behandeling eruit ziet. Aan het eind van de workshop krijgen de deelnemers een opzet van hoe FloorPlay vormgegeven kan worden in een instelling, bij ouders thuis of in een vrijgevestigde praktijk.

Deze workshop wordt niet meer herhaald. Blijf op de hoogte van het scholingsaanbod van FORTIOR en meld je aan voor de nieuwsbrief.

FloorPlay is een behandelmethode voor jonge kinderen (0 tot 7 jaar) met een ontwikkelingsbeperking. De therapeut, begeleider of ouder probeert op een speelse manier een reactie bij een kind uit te lokken. Zo kun je de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling stimuleren. Het is belangrijk dat de uitdagingen die je het kind aanbiedt passen bij zijn of haar ontwikkelingsniveau. De speelse interventies kunnen in spelsessies en allerlei dagelijkse situaties worden toegepast, zoals bij het aankleden, tandenpoetsen of eten. Het voordeel hiervan is dat je op een natuurlijke manier aan de ontwikkeling van het kind kunt werken.

 

Ervaar hoe FloorPlay werkt

Tijdens de workshop draait het om ervaren. Door situaties na te spelen en als FloorPlayer aan de slag te gaan, ervaar je waar de mogelijkheden zitten. Tijdens de workshop ga je video-opnames analyseren. Hierdoor krijg je meer inzicht in hoe je FloorPlay kunt toepassen.

 

De trainer

Judith Hoevenaars is werkzaam bij Kentalis als kinder- & jeugdpsycholoog en speltherapeut. Daarnaast geeft ze supervisie en cursussen op het gebied van Floortime. Sinds 2010 is Judith docent bij RINO Noord-Holland en lid van de werkgroep Floorplay.

De inhoud van de workshop

De rode draad van de workshop is hoe een totale FloorPlay behandeling eruit ziet. Aan het eind van de workshop krijgen de deelnemers een opzet van hoe FloorPlay vormgegeven kan worden in een instelling, bij ouders thuis of in een vrijgevestigde praktijk.

De inhoud van de workshop is als volgt:

  • De deelnemers analyseren stap voor stap video-opnames van ouders die thuis met hun kind spelen.
  • De deelnemers spelen zelf een of meerdere spelsituaties uit. Judith laat je zien hoe je deze dagelijkse situaties met de FloorPlay methode kunt begeleiden.
  • In de workshop leer je hoe je FloorPlay kunt inzetten zowel tijdens het spelen met het kind als tijdens dagelijkse situaties, zoals eetmomenten en aankleedmomenten. Judith laat je een aantal situaties zien vanuit de FloorPlay-visie.

Om deze workshop goed te kunnen volgen is basiskennis over de methode Floortime / FloorPlay noodzakelijk! Je hebt voldoende basiskennis als je de studiedag over FloorPlay hebt gevolgd of het boek van Greenspan (Als uw kind speciale aandacht nodig heeft. Intellectuele en emotionele groei stimuleren.) hebt gelezen.

De doelgroep

De workshop over FloorPlay is interessant voor begeleiders, gedragsdeskundigen, vaktherapeuten, logopedisten, leerkrachten en ouders die werken met kinderen van 0 tot 7 met interactieproblemen.

Accreditatie

Deze workshop is geaccrediteerd door Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen (SRVB) voor 8 punten.

Literatuur

Degenen die gebruik willen maken van de accreditatie van de workshop door de Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen dienen vooraf de volgende literatuur te lezen:

  • Greenspan, S.I., Wieder, S. en Simons, R. (2003). Als uw kind speciale aandacht nodig heeft. Intellectuele en emotionele groei stimuleren. Utrecht/Antwerpen: Kosmos-Z&K Uitgevers. Dit boek is in 2009 opnieuw uitgegeven door RINO Noord-Holland. Hoofdstuk 8, blz. 116-125. Te verkrijgen bij de Rino Groep www.rino.nl

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief