Terug naar het overzicht

Workshop beweging van de ziel

 • Een workshop op 12 september 2014
 • Docent: Jeroen Saris
 • Inhoud: deze workshop gaat over de methode Innerlijke Lichaamstaal (ILS). ILS gaat er vanuit dat communicatie met zijn oorspronkelijkheid (ziel, lichaam en geest) een mens beter in staat stelt om te communiceren met zichzelf, anderen en de wereld om zich heen.

Deze workshop wordt niet meer herhaald. Blijf op de hoogte van het scholingsaanbod van FORTIOR en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Verbeter je interpersoonlijke communicatie door gewaar- en bewustwording van je innerlijke lichaamstaal

Communicatie is het overbrengen en ontvangen van een boodschap. Communicatie verbindt. Zonder communicatie zouden de relaties tussen mensen als los zand aan elkaar hangen. Maar wat maakt dat je de boodschap echt verstaat die een ander jou wil duidelijk maken? Voor echt begrip heb je inzicht in de ander nodig en hiervoor is inzicht in jezelf onmisbaar.

 

Inner Language of the Soul (ILS)

Inner Language of the Soul is een variatie op de methode Emerging Body Language (EBL). Deze methode werd ontwikkeld door Marijke Rutten- Saris.

“Inner Language” ofwel “innerlijke lichaamstaal” bestaat uit alle fysieke sensaties, bewegingen, interne prikkels die een mens heeft als actie en reactie op zijn omgeving. ILS gaat er vanuit dat communicatie met zijn oorspronkelijkheid (ziel, lichaam en geest) een mens beter in staat stelt om te communiceren met zichzelf, anderen en de wereld om zich heen. Ieder mens ontwikkelt deze vaardigheid vanaf de conceptie. Sommige mensen zijn zich niet meer bewust van hun innerlijke lichaamstaal. Ze communiceren vooral via verbale taal en begrijpen hun communicatiepartner niet echt.

 

Innerlijke Lichaamstaal bij een ontwikkelingsbeperking

Mensen die zich gewaar en bewust zijn van hun innerlijke lichaamstaal, zijn beter in staat tot een echte wisselwerking met mensen en wereld om zich heen. Dit is belangrijk voor het wederzijds begrip in alle relaties die een mens heeft. In de relatie tussen zorgprofessionals en hun cliënten met een ontwikkelingsbeperking is het extra belangrijk.

Mensen met een aangeboren ontwikkelingsbeperking (bijvoorbeeld autisme of een verstandelijke beperking) of een niet aangeboren ontwikkelingsbeperking (bijvoorbeeld door trauma of een hersenbloeding) hebben moeite met het verwerken van hun innerlijke lichaamstaal en daardoor met het leggen van contact.

Innerlijke lichaamstaal biedt je nieuwe mogelijkheden om te voelen en te zien dat er altijd fysieke interactie is, ook als er beperkt of geen verbale communicatie mogelijk is. Het biedt je nieuwe mogelijkheden om contact toch te laten ontstaan.

 

De trainer

Jeroen Saris is energetisch therapeut, docent en EBL consulent & trainer. Jeroen ontwikkelde “inner language of the soul”.

De workshop

In de workshop behandelt Jeroen Saris de theorie achter innerlijke lichaamstaal. Daarnaast laat hij de deelnemers veel praktijkoefeningen doen zodat je kunt voelen hoe het innerlijke proces tijdens een interactie verloopt.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Het begrip Gewaar-zijn
 • Universele basisontwikkeling van de mens
 • Leren in het hier en nu te zijn en van daaruit te reageren op de situatie
 • Ervaren hoe het lichaam een instrument is voor communicatie zonder woorden
 • Leren zien wat er is zonder interpretatie
 • Je leert meer mogelijkheden voor interactie creëren
 • Je krijgt inzichten in hoe je de ontwikkeling van mensen kunt stimuleren

De doelgroep

De workshop is interessant voor iedere professional die werkt met cliënten die moeite hebben met interactie, zoals begeleiders, therapeuten, logopedisten, gedragsdeskundigen, managers en leerkrachten. Ook ouders zijn van harte welkom.

Accreditatie

Deze workshop is geaccrediteerd door Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen (SRVB) voor 1 punt. Als je accreditatiepunten wilt krijgen is het nodig dat je de workshop bijwoont en de verplichte literatuur doorleest.

Jeroen Saris

Jeroen Saris heeft een eigen praktijk als energetisch therapeut, docent en EBL consulent & trainer. Hierin werkt hij met kinderen, jongeren en volwassenen met een diverse problematiek. Onder andere vanuit zijn eigen verleden met epilepsie is hij altijd geïnteresseerd geweest in hoe interactie met dingen en mensen (de wereld om je heen op fysiek niveau) verloopt en wat dit met je doet. In gesprek hierover met zijn tante Dr. Marijke Rutten-Saris bleek dat de EBL-methode een antwoord had op die vraag. In de opleiding tot consulent en trainer heeft hij geleerd hoe dit proces van interactie op fysiek niveau verloopt en van welke waarde het is in ons dagelijks bestaan. En hoe door middel van lichaamstaal interventies dit proces te stimuleren.

 

 

 
Bekijk de docent

Literatuur

Degenen die gebruik willen maken van de accreditatie van de workshop door de Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen dienen vooraf de volgende literatuur te lezen:

 • Heijligers, C., Van Veen-Graafstaal, S., Bosman, A.M.T. (2010) Emerging Body Language. document geschreven in het kader van Symposium Ontdek, Durf, Groei. Dit document ontvang je enkele weken voor de studiedag in pdf-vorm per e-mail.
 • Schweizer, C. et al. (red.). (2009). Handboek Beeldende therapie. Uit de verf. Bohn Stafleu van Loghum (ISBN 9789031352531), pag. 264-272. Tijdens de workshop krijgen de deelnemers kopieën van deze vakliteratuur.

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief