Online workshop Autisme en attitude

Terug naar het overzicht
 • Een webinar op 25  juni van 13:30 tot 16:00.
 • Docent: Anneke Groot
 • Over: over de invloed van je eigen gevoelens, gedachten en handelswijze op het (probleem)gedrag van mensen met autisme
 • Accreditatie: Voor deze workshop wordt geen accreditatie aangevraagd, achteraf ontvang je een certificaat (bewijs van deelname)
 • Deelnemersprijs: Gratis

 

Mensen met autisme zijn gevoelig voor je basis menshouding (attitude). Ze voelen je aan zonder woorden. Ze hebben het feilloos door hoe jij je als begeleider voelt. Mensen met autisme reageren op je als ze voelen dat je over hen oordeelt, dat je je zorgen maakt of weerstanden ervaart.

Als je werkt met cliënten met autisme zijn je eigen reacties en je eigen houding een belangrijk instrument om in te zetten in je begeleidingsrelatie. Je eigen reacties komen voort uit je emoties, normen & waarden en overtuigingen. Attitude betekent niet jezelf veranderen in iemand anders, maar je bewust worden en accepteren van wie je zelf bent. Als je jezelf bij zou kunnen en willen stellen, loopt de relatie met cliënten als vanzelf veel soepeler.

Durf je het aan! Anneke Groot daagt je uit op een prettige, open en ontspannen manier.

 

Webinar

Deze training wordt gegeven als webinar die je kunt volgen vanuit je eigen huis of kantoor. Je hebt hiervoor een laptop of tablet nodig met een camera en stabiele internetverbinding. Vooraf krijg je een code en password waarmee je kunt inloggen bij de digitale bijeenkomst

FORTIOR gebruikt voor dit webinar het programma Webex van Cisco voor het geven van online trainingen.

Inhoud workshop autisme en attitude

In deze workshop leer je hoe je de sensitiviteit van mensen met autisme kunt inzetten als bijzondere kwaliteit in het contact. Door oefeningen zul je ervaren wat er gebeurt in het contact als je meer bewust bent van je eigen overtuigingen. Aan het eind van de middag heb je veel om over na te denken.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • waarom is attitude zo belangrijk in het werken met mensen met autisme?
 • welke aspecten van je attitude met name zijn van belang?
 • wat zijn overtuigingen?
 • met welk gereedschap kun je daar meer bewust van worden?

Studiebelasting & voorbereiding

Deze workshop is te volgen zonder voorbereiding. Vooraf krijg je een reader toegestuurd per mail die die je kunt doorlezen. Ook staan er in de reader oefeningen die je voor jezelf of met een collega kunt doen.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren (= 2,25 uur) en het doorlezen van de reader en het doen van oefeningen (= 1 tot 2 uur). De totale studiebelasting is 3,25 tot 4,25 uur.

 

Aanbevolen literatuur

Blogpost: Kies je eigen houding en wordt doelgerichter >>

Anneke Groot. (2015). Houvast. Contactgericht spelen en leren met kinderen in het autistisch spectrum. Amsterdam: uitgeverij SWP. ISBN 9789088505973. Anneke schreef hierin een uitgebreid hoofdstuk over houding (pag. 105-149). Bestel dit boek hier>>

De doelgroep

Deze workshop is bedoeld voor professionals die werken met kinderen of volwassenen met autisme, zoals (vak)therapeuten, begeleiders, leraren en managers. Ouders zijn ook van harte welkom.

Accreditatie

Voor dit webinar worden geen accreditaties aangevraagd.

 

Certificaat en invoeren presentie

Na afloop van het webinar ontvang je een digitaal certificaat.

 

 

Anneke Groot

Anneke Groot geeft sinds 2000 trainingen en studiedagen aan ouders, begeleiders en leerkrachten van mensen met autisme (en een verstandelijke beperking). Daarnaast begeleidt ze individuele programma’s van kinderen en cliënten met autisme, zowel thuis als in professionele settingen. Ze is tevens ervaringsdeskundige. Voor haar jongste zoon met autisme heeft ze een intensief thuisprogramma gehad. Ze heeft diverse trainingen gevolgd van Contactgerichte Methodes, zoals Son-Rise, Growing Minds en Floortime. Daarnaast heeft ze attitudetrainingen gedaan en is ze sociaal pedagogisch hulpverlener. Ze heeft de methode Contactgericht Spelen en Leren in Nederland ontwikkeld en stichting Horison mede opgezet. Anneke heeft haar eigen bureau: Parel in de Oester: ze begeleidt de toepassing van de methode CSL en verzorgt cursussen, lezingen, workshops en de begeleiding van programma’s voor kinderen met autisme.
Bekijk de docent

 
Middag
13:20

Online training wordt open gezet

13:30

Welkom en introductie

13:35

Presentatie Anneke zonder powerpoint

 • waarom is attitude zo belangrijk
 • welke aspecten van attitude zijn met name van belang
14:30

Pauze

14:45

Vervolg presentatie Anneke

 • wat zijn overtuigingen
 • Oefenen met overtuigingen
15:45

Conclusie: wat hebben we geleerd, opmerkingen, vragen

15:55

Invullen online evaluatie

16:00

Einde

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief