Terug naar het overzicht

Workshop afstemmen op autisme

06 jun 2014
Plaats
Fysiek

DOCENT: Anneke Groot
INHOUD: In deze workshop leer je waarom mensen met autisme moeite hebben met wederkerigheid. Anneke laat je zien en ervaren hoe je kunt afstemmen op deze mensen.

Deze workshop wordt niet meer herhaald. Blijf op de hoogte van het FORTIOR scholingsaanbod en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief

Mensen met autisme hebben moeite met wederkerigheid. Ze willen graag contact, maar wel op hun voorwaarden. Onze manier van doen is vaak te moeilijk en te overprikkelend voor mensen met autisme. Ze trekken zich daarom terug in hun eigen wereld. Hoe kunnen we de brug slaan tot contact? Hoe nodigen we iemand met autisme uit om naar onze wereld te komen?

Kinderen en volwassenen met autisme kunnen contact leggen en een relatie opbouwen, als de mensen om hen heen zich op hen afstemmen. Een goede relatie tussen hulpverlener en cliënt (of ouders en kind) is belangrijk voor sociale en emotionele ontwikkeling van de persoon. Vanuit een goede relatie kun je probleemgedrag bij je cliënt beter voorkomen.

De trainer

Anneke Groot is moeder van een zoon met autisme. Ze ontwikkelde de methode contactgericht spelen en leren (CSL). Sinds een jaar is er een variant op CSL, namelijk contactgericht ondersteunen. Anneke geeft cursussen en studiedagen over CSL en contactgericht ondersteunen.

 

De inhoud van de workshop

In deze workshop leer je waarom mensen met autisme moeite hebben met wederkerigheid. Anneke laat je zien en ervaren hoe je kunt afstemmen op deze mensen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Afstemmen op mensen met autisme, waarom?
  • Afstemmen, wanneer doe je dat?
  • De voor- en nadelen van een responsieve begeleidingsstijl
  • De voor en nadelen van een directieve begeleidingsstijl
  • Wie heeft de controle….

 

De doelgroep

Deze workshop is bedoeld voor professionals die werken met kinderen of volwassenen met autisme, zoals (vak)therapeuten, begeleiders, leraren en managers. Ouders zijn ook van harte welkom.

 

Anneke Groot

Anneke Groot (BSW) geeft sinds 2000 trainingen en studiedagen aan ouders, zorgprofessionals  en leerkrachten van mensen met autisme (en een verstandelijke beperking). Daarnaast begeleidt ze individuele programma’s van kinderen  met autisme, zowel thuis als in professionele settingen. Anneke is ook ervaringsdeskundige. Voor haar jongste zoon met autisme heeft ze een intensief thuisprogramma gehad. Ze heeft diverse trainingen gevolgd van Contactgerichte Methodes, zoals Son-Rise, Growing Minds en Floortime. Daarnaast heeft ze attitudetrainingen gedaan en is ze sociaal pedagogisch hulpverlener.

Anneke heeft de methode Contactgericht Spelen en Leren in Nederland ontwikkeld en stichting Horison opgezet. Anneke heeft haar eigen bureau: Parel in de Oester: ze begeleidt de toepassing van de methode CSL en verzorgt cursussen, lezingen, workshops en de begeleiding van programma’s voor kinderen met autisme.

Anneke Groot is auteur van de volgende boeken:


Bekijk de docent

Literatuur

Degenen die gebruik willen maken van de accreditatie van de workshop door de Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen dienen vooraf de volgende literatuur te lezen:

Gunilla Gerland. (2006). Een echt mens. Autobiografie van een vrouw met autisme. Pandora Pockets. Blz. 7-88.  Dit boek is alleen tweedehands te krijgen.

 

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief