Terug naar het overzicht

Werken met Ontwikkelingsleeftijden

08 okt 2015
Plaats
Fysiek

DOCENT: Bianca Vugts
INHOUD: Hoe je op een respectvolle wijze kunt werken met ontwikkelingsleeftijden bij mensen met een verstandelijke beperking.
ACCREDITATIE: kan in overleg worden aangevraagd.
INCLUSIEF: Boek “werken met ontwikkelingsleeftijden”.

Deze studiedag wordt niet meer herhaald. Blijf op de hoogte van het scholingsaanbod van FORTIOR en meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Inschrijven nieuwsbrief

In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking lezen we het dagelijks in de dossiers; ‘een ontwikkelingsleeftijd van een jaar’, ‘een niveau van drie jaar’. Maar wat heb je nou aan die informatie als je contact wilt maken met een volwassene met een verstandelijke beperking? Hoe kun je die kennis gebruiken om op een respectvolle manier af te stemmen op de mogelijkheden en behoeften van die persoon? Deze studiedag geeft daar een duidelijk antwoord op!

Vanuit de ‘normale ontwikkeling’ wordt een licht geworpen op de belevingswereld en ondersteuningsbehoeften van mensen met een verstandelijke beperking. De verschillende gebieden van de ontwikkeling worden als één logisch geheel besproken, maar globaal ligt de nadruk op de verstandelijke, emotionele en seksuele ontwikkeling.

Een actieve inbreng van de cursisten in de vorm van praktijkvoorbeelden en vragen wordt gewaardeerd. Vooral bij het middagprogramma staat de vertaling naar de eigen praktijk centraal.

Inhoud van de studiedag

Tijdens deze studiedag vertelt Bianca Vugts- de Groot (Psycholoog) meer over het werken met ontwikkelingsleeftijden bij (jong)volwassenen met een ernstige of matige verstandelijke beperking. Bianca bespreekt de ontwikkelingsleeftijden: 0-1 jaar, 1-3 jaar, 4-6 jaar.

Aan het van de studiedag:

  • Ken je de ‘spelregels’ van het werken met ontwikkelingsleeftijden.
  • Heb je een goed zicht op de normale ontwikkeling.
  • Kun je die kennis vertalen naar praktische handvatten voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

Doelgroep

Deze studiedag is vooral bedoeld voor woonbegeleiders, activiteitenbegeleiders, leraren in het VSO en andere professionals die werken met (jong)volwassenen met een ernstige verstandelijke beperking of matige verstandelijke beperking. Ouders zijn ook van harte welkom.

Bianca Vugts - docente Fortior (zorg verstandelijke beperking)

Bianca Vugts

Bianca Vugts-de Groot heeft ruime ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking als psycholoog, diagnostisch medewerker en begeleider. Ze werkt als gedragsdeskundige en trainer vanuit haar eigen praktijk. Ze schreef de boeken ‘Werken met Ontwikkelingsleeftijden’ , ‘Werken met ervaringsordening’, "Werken met jezelf"  en werkte mee aan diverse andere publicaties.

Meer informatie: www.biancavugts.nl

 

 

 
Bekijk de docent

Ochtend
10:00

Opening
Ad van den Broek

10:15

Het bespreken van de ontwikkeling in de fase van 0-1 jaar.
Samen vertalen we deze kennis vervolgens naar de ondersteuning van cliënten die rond een vergelijkbare ontwikkelingsleeftijd functioneren. 

door Bianca Vugts- de Groot

11:15

Pauze

11:30

Het bespreken van de ontwikkeling in de fase van 1-3 jaar.
Samen vertalen we deze kennis vervolgens naar de ondersteuning van cliënten die op een vergelijkbare ontwikkelingsleeftijd functioneren.
door Bianca Vugts- de Groot

12:30

Lunch

 
Middag
13:30

Het bespreken van de ontwikkeling in de fase van 4-6 jaar.
Samen vertalen we deze kennis vervolgens naar de ondersteuning van cliënten die op een vergelijkbare ontwikkelingsleeftijd functioneren.
door Bianca Vugts- de Groot

14:45

Pauze

15:00

Aan de slag! Ieder gaat voor zich aan de slag om de handvatten uit het ochtendprogramma te vertalen naar de eigen praktijk.

17:00

Einde

Aanbevolen literatuur

Vugts-de Groot, B. (2012). Werken met ontwikkelingsleeftijden. Afstemmen op mensen met een verstandelijke leeftijd. Amsterdam: uitgeverij boom/nelissen (derde druk).

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen