Terug naar het overzicht

Werken met jezelf: een nieuwe dimensie om gezondheid te bevorderen

werken met jezelf
15 nov 2018
Plaats
Fysiek

DOCENTEN: Bianca Vugts (psycholoog) & Wilfried de Jong (huisarts)
INHOUD: Hoe je jezelf in kunt zetten als instrument om gezondheid bij patiënten te bevorderen. Tijdens deze training maak je kennis met methoden die je kunnen helpen in contact te blijven met de passie voor je vak. Dit is namelijk de belangrijkste bron voor vitaliteit en gezondheid.
DOELGROEP: Huisartsen, AVG-en en artsen ouderengeneeskunde.
ACCREDITATIE: Wordt aangevraagd bij ABC 1 voor 6 punten.
INCLUSIEF: Deelnemersprijs is inclusief boek “werken met jezelf”.

Deze training wordt niet meer herhaald. Wil je op de hoogte blijven van het aanbod van FORTIOR? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief

Krijg jij energie van je werk?
Wordt je geraakt door en voel je je verbonden met patiënten?
Zijn de contacten die jij hebt voedend voor jezelf en de ander?

Ga je na een werkdag naar huis vol inspiratie en enthousiasme?

Wanneer was de laatste keer dat je met ‘ja’ kon antwoorden op deze vragen? Herinner je je de voldoening die je toen voelde in je vak? Het is jammer dat je als dokter vaak zo geleefd wordt door regels en calamiteiten, dat je soms vergeet hoeveel voldoening er te halen valt uit de ontmoeting met patiënten. Gelukkig zijn er methoden om te midden van de regeldruk contact te blijven maken met de passie voor je vak. Methoden die het risico vergroten op een burn-in…

 

Het belang van werken met jezelf

Niet alleen voor jezelf is het belangrijk om contact te houden met die natuurlijke bron van vitaliteit. Ook voor je patiënten is dat van wezenlijk belang. Als arts ben je namelijk zelf je belangrijkste instrument. De gezondheid van de mens wordt sterk beïnvloed door het contact met andere mensen. Juist in de relatie met de arts kan een vorm van zingeving ontstaan die van groot belang is voor de ervaring van gezondheid.

Machteld Huber stelt daarover “zingeving is de sterkste gezondheid bevorderende kracht in de mens”. En ze voegt daaraan toe “wanneer je als arts de laag weet te bereiken van het existentiële in patiënten, breng je mensen in contact met hun eigen kracht. Wanneer een patiënt ontdekt wat zijn of haar drijfveren zijn, kom je echt een stap verder in het helingsproces. Dan verandert er iets in zijn of haar beleving van gezondheid en kwaliteit van leven”.

De beleving van de patiënt én de dokter hebben dus een diepgaande invloed op de kansen en mogelijkheden in een helingsproces. Niet alleen met ons handelen hebben we invloed op de ander. Ook met onze manier van zijn kunnen we een positieve invloed uitoefenen op het proces van de ander. Je kunt jezelf bekwamen in ‘heler worden’.

 

De inhoud van deze training is gebaseerd op:

Inhoud van de training

Tijdens deze studiedag reiken de docenten Bianca Vugts (psycholoog) en Wilfried de Jong (huisarts) je een aantal praktische handvatten en methodieken aan waarmee je gezondheid bij jezelf en patiënten kunt bevorderen.

Aan het eind van de dag:

Heb je contact met jouw persoonlijke drijfveren

Je wilde vast graag een zeer kundig en competent arts worden. Maar waarom voelde je je daartoe geroepen? Ten behoeve van welke droom wilde jij die kennis allemaal leren toepassen? Te midden van de objectiviteit en herhaalbaarheid van het vak gaan we weer op zoek naar de uniciteit. Wie ben jij in jouw vak en wat zijn jouw persoonlijke drijfveren. We maken daartoe gebruik van technieken uit de Psychosynthese, een beproefde benadering die helpt om naast ons rationele denken ook voelen, willen, verbeelding en intuïtie weer te betrekken in onze beleving.

Kun je (letterlijk!) werken met je hart

Betekenis verlening en zingeving zijn functies van het hart. Daar waar ons hoofd de feiten kan onderscheiden, heeft ons hart verstand van het geheel achter de delen. Om het hart weer letterlijk en figuurlijk te betrekken bij de zorg laten we je dan ook kennismaken met Hartcoherentie Biofeedback. Een methode met een brede wetenschappelijke basis die ons direct op het scherm de samenhang laat zien tussen ons psychische en lichamelijke welzijn.  Met eenvoudige oefeningen kan bovendien iedereen dat zelf direct leren beïnvloeden.

Heb je praktische handvatten

Elke deelnemer ontvangt het boek ‘Werken met jezelf’ (Bianca Vugts) met volop praktische handvatten. Maar ook gedurende de dag zullen we uitgebreid stilstaan bij hoe je de opgedane kennis en inzichten kunt borgen in de praktijk van alledag.

Voorbereiding & studiebelasting

De training is zonder voorbereiding te volgen. Indien gewenst kun je de aanbevolen literatuur doorlezen.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. Deze training bestaat uit 6 contacturen.

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor:

  • huisartsen,
  • AVG-en
  • artsen ouderengeneeskunde

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij accreditatiebureau cluster 1 voor huisartsen, AVG en specialisten ouderen geneeskunde voor 6 punten.

Bianca Vugts - docente Fortior (zorg verstandelijke beperking)

Bianca Vugts

Bianca Vugts-de Groot heeft ruime ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking als psycholoog, diagnostisch medewerker en begeleider. Ze werkt als gedragsdeskundige en trainer vanuit haar eigen praktijk. Ze schreef de boeken ‘Werken met Ontwikkelingsleeftijden’ , ‘Werken met ervaringsordening’, "Werken met jezelf"  en werkte mee aan diverse andere publicaties.

Meer informatie: www.biancavugts.nl

 

 

 
Bekijk de docent

Wilfried de Jong

Wilfried is werkzaam als huisarts en heeft een 5 jarige opleiding psychosynthese afgerond. Hij geniet er het meest van als hij aan het leren is of mensen begeleidt in hun ontwikkeling. Als huisarts probeert Wilfried dicht bij mensen te zijn en uit te vinden hoe patiënten van hun klachten af kunnen komen of als dat niet gaat hoe patiënten met hun klachten kunnen leren leven. Hij heeft er veel plezier in om in gesprek te zijn met patiënten en te ontdekken wat hun klachten betekenen in hun dagelijks leven. Zijn behoefte om mensen te ondersteunen in hun ontwikkeling heeft er toe geleid dat Wilfried inmiddels ook werkt als docent bij de huisartsenopleiding.

meer informatie: https://eeuwselshuisartsen.praktijkinfo.nl/
Bekijk de docent

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief