Veilige en onveilige gehechtheid bij mensen met een verstandelijke beperking

Terug naar het overzicht
  • Een studiedag op 31 maart 2016 in Utrecht van 10:00 tot 17:00,
  • Docenten: Mieke Hoenderboom en Kim Gillissen,
  • Over: hoe je als begeleider kunt bijdragen aan een veilige gehechtheid van cliënten & hoe je tegemoet kunt komen aan de behoeften van cliënten met een onveilige gehechtheid,
  • Accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie.

Deze training wordt niet meer herhaald. FORTIOR heeft andere trainingen over gehechtheid bij mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier de FORTIOR agenda

Gehechtheid… de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor. In de praktijk horen we vaker en vaker dat (problematisch) gedrag van cliënten verklaard wordt door gehechtheid. “Dat komt omdat hij geen veilige hechting heeft gehad” of “Hij heeft hechtingsproblematiek”.

Maar wat is het nou eigenlijk, gehechtheid? En hoe ontstaat het? Is hechtingsproblematiek een stoornis? Hoe groot is de groep die niet gehecht is eigenlijk? Groeit gehechtheid of is het er al zodra je geboren wordt? Hoeveel verschillende vormen van gehechtheid zijn er wel niet? Zijn mensen zonder gehechtheid bodemloze putten? Zijn ze gewetenloos? Wat is een onveilige gehechtheid? En is het zo dat een onveilige gehechtheid altijd meespeelt bij gedragsproblemen? En wat betekent dit alles voor opvoeders en begeleiders? Of… is het gewoon weer – de zoveelste – trend in zorgland? Deze vragen komen uitgebreid aan bod tijdens de studiedag over gehechtheid bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

Kennis over gehechtheid en de toepassing van deze kennis stellen professionals in staat hun cliënten beter te begrijpen en beter te ondersteunen. Dit is voor elke cliënt goed, maar in het bijzonder voor cliënten met probleemgedrag. Kennis over gehechtheid biedt professionals namelijk de mogelijkheid meer inzicht te krijgen in probleemgedrag.

 

Docenten Mieke Hoenderboom en Kim Gillissen behandelen in de ochtend de theorie achter veilige en onveilige gehechtheid.

In de middag zijn er twee praktische workshops. In de eerste workshop wordt concreet geoefend met gesprekstechnieken die er op gericht zijn om te kunnen ondersteunen in het reguleren van stress en emoties en daarbij het mentaliserend vermogen van de cliënt bevorderen.

In de tweede workshop is aandacht voor de begeleider. Mensen met een onveilige gehechtheid kunnen een groot beroep op je doen. Hoe ga je zelf om met stress en emoties? Hoe zorg je ervoor dat je zelf sensitief kunt blijven?

In de studiedag is plaats voor maximaal 12 mensen. Hierdoor is er veel ruimte voor interactie.

De studiedag is zonder voorbereiding te volgen. De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dat 6 uur.

De studiedag is bedoeld voor begeleiders, vaktherapeuten, leerkrachten en behandelaars van kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

 

Accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie

Ochtend
10:00

De studiedag is bedoeld voor begeleiders, vaktherapeuten, leerkrachten en behandelaars van kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

 

10:15

Veilige gehechtheid:

  • Hoe komt veilige gehechtheid tot stand?
  • Hoe kun je als begeleider bijdragen aan veilige gehechtheid?
11:15

Pauze

11:30

Onveilige gehechtheid:

  • Hoe komt onveilige gehechtheid tot stand?
  • Wat beteken onveilige gehechtheid voor cliënten?
12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:30

Workshop 1: Wat werkt?

15:00

Pauze

15:15

Workshop 2: Hoe zorg ik ervoor dat het werkt?

16:45

Afsluiting & evaluatie

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief