Terug naar het overzicht

Veilig werken in stressvolle situaties: lichaamstaal en gesprekstechnieken

19 mei 2022
Plaats
Fysiek
Accreditatie

DOCENT: Lilian Braaksma
INHOUD: Hoe kun je door middel van gesprekstechnieken en lichaamstaal escalatie voorkomen en daarmee de werksituatie veilig houden.
TIJDSDUUR: Een fysieke studiedag op 19 mei 2022 van 10:00 tot 17:00
DOELGROEP: begeleiders, verzorgenden, jeugd- en gezinsprofessionals en verpleegkundigen in de zorg en leerkrachten in het speciaal onderwijs.
LOCATIE: Utrecht
ACCREDITATIE: Accreditatie is toegekend door het SKJ voor jeugd- en gezinsprofessionals en  Registerplein en is aangevraagd bij V&VN
INVESTERING: 275,00 p.p. FORTIOR is vrijgesteld van BTW. Deze studiedag maakt onderdeel uit van een serie. Als je deelneemt aan alle trainingen uit de serie krijg je 50,00 korting.

Deze training is geannuleerd.

Inschrijven nieuwsbrief

Professionals in de gehandicaptenzorg komen regelmatig voor hete vuren te staan. Onder andere agressie en probleemgedrag van cliënten en/of verwanten kunnen – naast de hoge werkdruk – voor stress en spanning zorgen. Zowel non-verbale als verbale communicatie spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van stress, spanning en agressie. Miscommunicatie is bijvoorbeeld vaak belangrijke trigger voor een escalatie waarbij agressie kan ontstaan. Duidelijk en helder communiceren is dus van groot belang om escalatie te voorkomen. Een veilige werkomgeving begint dus bij goede communicatie.

In de communicatie tussen mensen speelt lichaamstaal (non-verbale communicatie) een grotere rol dan de woorden die je gebruikt. Het is belangrijk om te realiseren dat jouw lichaamstaal spanning, ongemakkelijkheid of zelfs agressie kan uitlokken bij een ander. Als je zelf niet goed in je vel zit, neemt je spierkracht af en word je kleiner. Door je bewust te zijn van je eigen lichaam, kun je je eigen lichaamshouding herkennen, bewust sturen en zelfs veranderen. En dat heeft weer invloed op je communicatie.

Ook met gesprekstechnieken en intonatie kun je de situatie beïnvloeden. Daarom is er in deze psychofysieke training is er zowel aandacht voor gesprekstechnieken als je lichaam en lichaamstaal. Tijdens deze interactieve praktijkgerichte training zal veel geoefend worden.

Leertraject veilig werken in stressvolle situaties

Deze studiedag maakt onderdeel uit van een serie trainingen waarin je kunt leren om door communicatie stressvolle situaties te voorkomen, bijvoorbeeld agressie van cliënten en / of hun verwanten. In dit leertraject kun je onder andere leren: Hóe en wánneer je wát zegt. Hoe je voorkomt dat jíj de trigger veroorzaakt. Hoe je écht veilig contact kunt maken. Spiegelen en afstemmen, leiden en volgen, invloed uitoefenen en reflecteren op je eigen rol. En hoe je kunt spelen met invloed zonder dat dit ten koste gaat van de relatie.

Dit zijn de geplande workshops:

  • Veilig werken in stressvolle situaties: online workshop de-escalerende gesprekstechnieken Meer informatie>>
  • Veilig werken in stressvolle situaties: online workshop veilige communicatie met het TA-model Meer informatie>>
  • Veilig werken in stressvolle situaties: online workshop over het spel van invloed Meer informatie>>

 

Fysieke studiedag

Tijdens deze studiedag zal veel geoefend worden, vandaar dat deze studiedag op locatie plaatsvindt. Het is niet mogelijk om online deel te nemen.

Inhoud

In deze workshop ga je onder begeleiding van communicatiedeskundige Lilian Braaksma werken aan het vergroten van je communicatieve vaardigheden waardoor het beter lukt om veilig te blijven werken, ook al is er stress, spanning en agressie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Een veilige werkomgeving
  • Werking van het brein
  • Grenzen (herkennen, aangeven en bewaken)
  • Communicatie en contact
  • Gespreksvoering en technieken
  • De Transactionele Analyse,
  • Het Spel van invloed
  • De cirkel van invloed

Studiebelasting

Je kunt de online workshop volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. Deze workshop bestaat uit 6 contacturen

Doelgroep

De online workshop is bedoeld voor begeleiders, verzorgenden, jeugd- en gezinsprofessionals, leerkrachten en verpleegkundigen in de:

  • Verstandelijk gehandicaptenzorg
  • GGZ
  • Speciaal onderwijs
  • Jeugdzorg
  • Ouderenzorg

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

  • SKJ voor jeugd- en gezinsprofessionals voor 6 punten
  • Registerplein voor alle beroepsgroepen voor 5,5 punten

 

Accreditatie is aangevraagd bij:

  • V&VN

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

(Accreditatie bij het NIP K&J / NVO OG kan niet worden aangevraagd)

 

Certificaat

Na afloop van de online workshop, krijg je een digitaal certificaat als bewijs van deelname. Als je accreditatie nodig hebt van het SKJ, kun je dit certificaat uploaden in je dossier.

 

Aanwezigheid

De accreditatiecommissie van het SKJ stelt als voorwaarde dat je 100% van de contact uren aanwezig bent om in aanmerking te komen voor accreditatiepunten

Lilian Braaksma

Lilian is communicatiedeskundige heeft al meer dan 15 jaar ervaring met het geven van psychofysieke trainingen en coachingstrajecten aan zorgprofessionals. Vanuit haar eigen bedrijf “Training & Teaching” verzorgt ze trainingen over hoe je veilig kunt werken in stressvolle situaties, onder andere door het voorkomen van agressie op de werkvloer. Aangezien er een verbinding is tussen lichaam en geest, besteedt Lilian in haar trainingen ook veel aandacht de reacties in het lichaam en welke invloed deze hebben op de verbale en non-verbale communicatie.

Daarnaast werkt Lilian als docent lichamelijke opvoeding op een vmbo school, is ze vechtsportdocent en NLP coach. Als kind van ouders met een hersenziekte is ze ervaringsdeskundige in de zorg.

Lilian is auteur van het boek “weerbaarheid in de zorg”.

 
Bekijk de docent

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen