Sensorische Informatie in het dagelijks leven van mensen met een verstandelijke beperking

Terug naar het overzicht
 • Deze studiemiddag werd gehouden op 27 juni van 13:30 tot 16:30
 • Docent: Karen de Vriend
 • Locatie: Utrecht
 • Tijdens deze praktische studiemiddag krijg je meer informatie over wat sensorische informatie is en wat je daar in de praktijk van merkt. De docent zal de wisselwerking tussen client en begeleider bespreken en je vooral ook veel praktische informatie meegeven over hoe je cliënten met SI problemen in het dagelijks leven kunt ondersteunen.
 • Accreditatie: wordt aangevraagd bij Register Vaktherapie
 • Inclusief het nieuwe boek “Help, zintuiglijke prikkels” van Karen de Vriend

Blijf op de hoogte van het scholingsaanbod van FORTIOR en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ieder mens heeft zijn eigen unieke manier van verwerken van sensorische informatie. Kennis en begrip van de sensorische informatieverwerking maakt dat je met een andere blik naar cliënten, je omgeving en ook jezelf gaat kijken. Door te leren kijken welke prikkels jij en je cliënten ontvangen en wat jullie ook aan elkaar teruggeven, zul je samen meer in balans komen en zo prettiger functioneren.

FORTIOR organiseert deze studiemiddag samen met Karen de Vriend die een nieuw boek over sensorische informatieverwerking uitbrengt. Het boek heeft tot doel de theorie over sensorische informatieverwerking toegankelijk te maken voor iedereen die te maken heeft met kinderen of volwassenen met SI Problemen en biedt praktische oplossingen.

Nadat je deze studiemiddag hebt gevolgd zul je meer begrijpen van sensorische informatieverwerking. Dit is belangrijk, want pas als je begrijpt hoe SI werkt, ben je in staat om je handelen aan te passen. Je kunt dan gerichter aan de slag. Daarnaast krijg je op deze studiedag veel praktische tips.

Tijdens de studiemiddag ontvang je het boek van Karen de Vriend!

Inhoud van de studiemiddag

De studiemiddag heeft een praktische insteek. Docent Karen de Vriend (SI-therapeut) zal je inzichten meegeven waardoor je problemen in de sensorische informatieverwerking beter zult begrijpen. Daarnaast geeft de docent je een aantal concrete handvatten mee waarmee je direct aan de slag kunt.

 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wat is sensorische informatieverwerking en wat is de invloed op gedrag?
 • Welk verschillend gedrag zie je bij cliënten?
 • De praktijk: de rol van begeleider en omgeving

 

Aan het eind van de middag:

 • Weet je wat SI is en welke invloed SI op gedrag kan hebben.
 • Begrijp je wat jouw aandeel in de SI van een client kan zijn.
 • Heb je praktische handvatten om met een client aan de slag te gaan.

Studiebelasting en voorbereiding

De studiemiddag is te volgen zonder voorbereiding. Indien gewenst kun je na afloop van de studiemiddag het boek doorlezen dat je tijdens de studiedag ontvangt.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dat 3 uur.

Doelgroep

 

Cliëntgroep

De inhoud van de studiemiddag heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte, matige of ernstig (meervoudig) verstandelijke beperking.

 

Doelgroep

De studiemiddag is bedoeld voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking in de gehandicaptenzorg, speciaal onderwijs of GGZ, zoals:

 • Begeleiders
 • Vaktherapeuten
 • Leraren
 • Psychologen en orthopedagogen

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

 • Register Vaktherapie

 

Certificaat

Na afloop van de studiedag ontvangt iedere deelnemer een certificaat als bewijs van deelname, ondertekend door de docent(en) en FORTIOR. Op het certificaat staan de titel en de datum van de scholing en de accreditaties met hun registratienummers vermeld.

Karen de Vriend

Karen de Vriend is kinderfysiotherapeut en therapeut in de sensorische informatieverwerking. Ze heeft een eigen praktijk voor sensorische informatieverwerking en kinderfysiotherapie. Op dit moment is Karen naast docent bij FORTIOR ook docent bij kenniscentrum SIEM

Door haar werk in verschillende settingen heeft Karen ervaring opgedaan met diverse problematieken bij kinderen. Onder andere heeft Karen in meerdere instellingen gewerkt voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze heeft daarom veel kennis over sensorische informatieverwerkingsproblemen bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

In haar praktijk de Tijgersprong en Sensory Lab in Steenbergen werkt Karen met kinderen van alle leeftijden en verschillende soorten problematieken. Haar speciale aandachtsgebied is kinderen met SI-problematiek. Ze coacht ook volwassenen met SI problematiek.
Bekijk de docent

 
Middag
13:30

Inleiding in de SI theorie en de invloed op gedrag

15:00

Pauze

15:15

Wat doe je in de praktijk?

16:30

Afsluiting

Deze studiedag wordt gehouden in:

Vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
531 AJ Utrecht

De locatie ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal.

Nabij de locatie kan zeer beperkt gratis worden geparkeerd (vol=vol). Het dichtstbijzijnde parkeerterrein is de Jaarbeurs (dagkaart €16,50).

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief