Terug naar het overzicht

Puberteit bij jongeren met ernstige meervoudige beperkingen

10 mrt 2022
Plaats
Hybride
Accreditatie

DOCENT: Harriët Schoenmakers
INHOUD: Tijdens deze studiedag hoor je meer over de veranderingen die tijdens de puberleeftijd plaatvinden bij jongere met EMB op het gebied van lichaam, seksualiteit, gedrag en emoties. Hoe kun je hier als ouder of professional mee omgaan? Welke rol kun je daar als gedragsdeskundige in spelen?
TIJDSDUUR: op 10 maart 2022 van 9:30 tot 16:30
LOCATIE: Utrecht en online
ACCREDITATIE: is toegekend door het NIP K&J / NVO OG
INVESTERING: 245,00 p.p. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven nieuwsbrief

Ook mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) bereiken de puberleeftijd. Ook bij hen verandert in de puberteit hun lichaam, seksualiteit, emoties en gedrag. Welke impact hebben deze veranderingen voor de persoon zelf? Welke veranderingen vinden er plaats als gevolg van de puberteit? Wat kunnen ouders en begeleiders doen om jongeren met EMB te ondersteunen bij de ontwikkeling die zij in hun puberteit doormaken? Over het thema puberteit bij jongeren met EMB is nog niet zoveel bekend en organisaties in de gehandicaptenzorg hebben vaak geen beleid op dit vlak.

Geen enkele persoon met een ernstige meervoudige beperking is gelijk. Omdat er zoveel verschillen zijn tussen mensen met EMB is het lastig om kennis te verzamelen die geldig is voor iedereen. Tijdens de studiedag krijg je informatie over de meest voorkomende situaties. Voor professionals, die werken met deze groep, is het belangrijk om goed naar de persoon met EMB te kijken en een aanpak op maat te ontwikkelen. In het programma van de studiedag is ruimte om eigen vragen in te brengen en om met de docent van gedachten te wisselen.

De docent Harriët Schoenmakers (gedragsdeskundige) deed in samenwerking met een collega praktijk wetenschappelijk onderzoek naar puberteit bij jongeren met EMB. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het boek “Pubers laten van zich horen”. Het boek kreeg in 2016 de Han Nakken prijs.

 

Hybride studiedag (fysiek & via livestream)

Bij deze studiedag is het mogelijk om zowel fysiek als online deel te nemen. De studiedag wordt georganiseerd in een zaal waarin de docent en enkele deelnemers aanwezig zijn. FORTIOR beschikt over speciale apparatuur die de stemmen van alle deelnemers kunnen opvangen zodat wat in de zaal gebeurt, goed te volgen is voor online deelnemers. Interactieve werkvormen zijn mogelijk door het werken in zowel fysieke groepjes als breakoutrooms. De studiedag wordt niet opgenomen en deelnemers kunnen buiten beeld blijven als ze dat willen.

Bij het organiseren van de fysieke bijeenkomst houdt FORTIOR zich aan de richtlijnen van het RIVM die op dat moment gelden. We vragen van jou als deelnemer dat jij je ook aan deze richtlijnen houdt.

 

 

Inhoud van de studiedag

Tijdens deze studiedag geeft docent Harriët Schoenmakers je enkele handvatten voor de ondersteuning van jongeren met EMB. Ze gaat in op het begrip puberteit en hoe dit er uit ziet bij EMB jongeren.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Lichamelijke veranderingen
  • Seksualiteit
  • Emoties en emotionele veranderingen signaleren
  • Gedrag en gedragsveranderingen
  • Ontwikkeling stimuleren
  • Ondersteuning van ouders en gezin
  • Opbouwen en onderhouden van een netwerk rond de cliënt

Studiebelasting en voorbereiding

Ter voorbereiding van de training dient de verplichte literatuur te worden gelezen:

De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. In dit geval is het aantal contact uren (= 6 uur) en het lezen van de literatuur (= 2 uur). De verwachte studiebelasting is in totaal  8 uur.

Cliëntgroep

De studiedag heeft betrekking op jongeren met een ernstige meervoudige beperking

 

Doelgroep studiedag

De studiedag is op WO / HBO niveau. De volgende beroepsgroepen kunnen deelnemen aan de studiedag:

  • psychologen, orthopedagogen die werken met mensen met een ernstige verstandelijke beperking in hun eigen praktijk, in organisaties voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking,

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

  • Accreditatiebureau NIP K&J / NVO OG
  • Omdat accreditatie is toegekend door NIP K&J / NVO OG, geldt deze ook voor het SKJ

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

Harriët Schoenmakers

Harriët Schoenmakers is sinds 2002 gedragsdeskundige bij Amerpoort en daarvoor bij andere instellingen. Zij werkt al vele jaren met mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Bij kinderdagcentrum De Blauwe Vogel in Soest, ontstond haar interesse in dit onderwerp. In 2013 en 2014 deed zij de masterclass wetenschappelijk onderzoek in de gehandicapten-zorg van de VGN. Het resultaat was het boek “Pubers laten van zich horen. Over jongeren met ernstige meervoudige beperkingen” dat ze samen met Nadi de Vos-Dijkslag schreef. Het boek kreeg in 2016 de Han Nakken prijs.
Bekijk de docent

Ochtend
09:30

Opening

09:35

– Inleiding en verkennen begrippen EMB & puberteit

– Welke veranderingen vinden plaats in de puberteit en wat betekent dit voor de persoon?

10:45

Pauze

11:00

Ontwikkeling en/of achteruitgang: Welke doelen en welk programma past bij de puberteit?

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:30

– Hoe kun je ouders ondersteunen van jongeren met EMB?

– Hoe creëer je en onderhoud je een netwerk? Kun je werken aan inclusie?

14:30

Pauze

14:45

– Werken aan een visie op puberteit, bij jezelf en in je organisatie

16:00

Ruimte voor vragen & uitwisselen ervaringen

16:30

Afsluiten en invullen van evaluatie

Verplichte Literatuur

Schoenmakers, H., Vos-Dijkslag, de, N. (2016) Pubers laten van zich horen. Over jongeren met ernstige meervoudige beperkingen Baarn: Amerpoort Bestel dit boek hier

Deze studiedag wordt gehouden in:

Vergadercentrum Vredenburg
Vredenburg 19
3511 BB Utrecht

De locatie ligt op vijf minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal.

Voor de locatie kan niet worden geparkeerd. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn La Vie, Paardenveld of Vredenburg

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief