Terug naar het overzicht

Ontwikkelingsgericht spelen voor kinderen met een verstandelijke beperking (Fysieke bijeenkomst)

10 nov 2020
Plaats
Fysiek

DOCENT: Marlies Greve en Clarie Dekker
INHOUD: het leren gebruiken van een methode voor het stimuleren van de spelontwikkeling bij kinderen met een verstandelijke beperking.
LOCATIE: Utrecht
ACCREDITATIE: Is toegekend door Register Vaktherapie en wordt aangevraagd bij SKJ.
INCLUSIEF: 3 spelstimuleringsboeken uit het programma de Droomvogel.
INVESTERING: De inschrijfkosten zijn 275 p.p. boeken en materiaal, koffie, thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven nieuwsbrief

Kinderen met een beperking (en later volwassenen) willen net zo goed meedoen in de maatschappij als ieder ander. Een kind met een verstandelijke beperking houdt dan ook net zo veel van spelen als elk ander kind. Enthousiast meespelen is meestal geen probleem. Het is echter niet vanzelfsprekend dat kinderen met een verstandelijke beperking tot spelende interactie kunnen komen. Hierdoor kan het voor hen moeilijk zijn om speelkameraadjes vinden.

Je kunt stellen dat de spelontwikkeling bij kinderen met een verstandelijke beperking dezelfde fases doorloopt (van manipulerend spelen tot doen als of spel) als bij kinderen zonder beperkingen. Wat opvalt is dat sommige kinderen met een verstandelijke beperking moeite hebben om los te komen van de werkelijkheid. Zij spelen graag met concreet en levensecht spelmateriaal en vinden het moeilijk om de stap naar verbeeldend spel te maken. Daardoor kan hun fantasiespel minder diepgang hebben en meer stereotiep zijn.

Tijdens deze training wordt gebruik gemaakt van het Spelstimuleringsprogramma De Droomvogel. Dit programma helpt (kwetsbare) kinderen, die niet of moeilijk zelf tot spel kunnen komen, het plezier van fantasie- en rollenspel te ontdekken. Het programma is zeer praktisch van aard en na de training zijn de cursisten direct in staat om het geleerde in praktijk te brengen.

 

Kleinschalige fysieke bijeenkomst (coronaproof)

Deze studiedag wordt aangeboden als fysieke bijeenkomst. De locatie, docent en organisator zullen zich bij de uitvoering van de studiedag op de volgende manier conformeren aan de richtlijnen van het RIVM om de verspreiding van het coronavirus in te dammen:

 • Deze training vindt plaats in een kleine groep met een maximum van 15 deelnemers.
 • De looproutes, tafelopstelling en catering is in de locaties zo aangepast zodat 1,5 meter afstand tussen de deelnemers kan worden gehouden.
 • De lokalen worden geventileerd of beschikken over moderne ventilatiesystemen die de lucht periodiek verversen.
 • De locaties nemen extra hygiëne maatregelen, zoals het neerzetten van handgel en regelmatig schoonmaken.
 • Er wordt een gezondheidscheck uitgevoerd bij de deelnemers aan de training.
 • De docenten kiezen werkvormen met 1,5 meter afstand tussen de deelnemers.
 • FORTIOR heeft de procedures rond de ontvangst en uitreiken van certificaten aangepast: je naam wordt door FORTIOR afgevinkt op de deelnemerslijst en je ontvangt na afloop een digitaal certificaat.

 

Wat vragen we van jou?

Kom niet naar de studiedag als je koorts, griep- of verkoudheidsklachten hebt. Als je toch komt met ziekteverschijnselen, dan kunnen we je niet tot de training toelaten. Blijf ook thuis als jij of een van je huisgenoten besmet is met COVID-19.

In geval van ziekte mag je jouw aanmelding kosteloos omzetten naar een herhaling van de studiedag van de studiedag of naar een andere studiedag in dezelfde prijsklasse. Of je kunt een collega in jouw plaats laten deelnemen. Om hiervoor in aanmerking te komen geldt als voorwaarde dat je FORTIOR vóór de training informeert per mail of telefoon.

Houd je aan de richtlijnen van het RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19) en volg de instructies van de locatie op.

 

Inhoud van de training

Tijdens deze studiedag vertellen Marlies Greve en Clarie dekker je meer over de toepassing van het spelstimuleringsprogramma de Droomvogel bij kinderen met een verstandelijke beperking (mentale leeftijd vanaf 3 jaar).

 

De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:

 1. Gezonde en verstoorde spelontwikkeling
 2. Ontwikkelingsgericht spel
 3. Spelbegeleidingstechnieken
 4. VAT techniek

 

Leeruitkomst

Deelnemers aan deze training

 • onderkennen het belang van fantasiespel voor de ontwikkeling van het kind;
 • kennen de uitgangspunten en de werkwijze van het spelstimuleringsprogramma De Droomvogel;
 • zijn hierdoor in staat spelbegeleidingstechnieken toe te passen, die aansluiten bij het niveau van het kind en die het kind in zijn spelontwikkeling stimuleren.

Voorbereiding en studiebelasting

De training is te volgen zonder voorbereiding.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contact uren. In dit geval is dit 6 uur.

Cliëntgroep

De inhoud van deze training heeft betrekking op kinderen met een verstandelijke beperking (mentale leeftijd vanaf drie jaar).

Doelgroep

Begeleiders, pedagogisch medewerkers, speltherapeuten, spelbegeleiders, logopedisten en onderwijsondersteunende medewerkers die werken met kinderen met een verstandelijke beperking in orthopedagogische kindercentra, onderwijs, kinderpsychiatrie, ziekenhuizen of in hun eigen praktijk.

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • het Register Vaktherapie voor 6 punten

 

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

 • SKJ

Marlies Greve

Marlies Greve heeft gewerkt als leerkracht en speltherapeut. Zij heeft veel ervaring in het behandelen van kinderen in de geestelijke gezondheidszorg. Bij veel van deze kinderen was er sprake van een aan traumagerelateerde problematiek.

Daarnaast is zij initiatiefnemer en ontwikkelaar van spelstimuleringsprogramma De Droomvogel. Ze is zeer ervaren in het geven van workshops, trainingen en cursussen (voor ouders en beroepsopvoeders). Het bevorderen van spel- en het daarbij aanleren van spelbegeleidingstechnieken- is haar specialisatie.
Bekijk de docent

Clarie Dekker

Clarie Dekker (speltherapeut en traumatherapeut) heeft jarenlange ervaring in het werken met kinderen die een verstandelijke beperking hebben. Zij is zeer ervaren in herstellen van een verstoorde spelontwikkeling en kinderen al spelend te helpen sterk te worden.
Bekijk de docent

Ochtend
10:00

Opening en kennismaking

10:30

Speltheorie: gezonde en verstoorde spelontwikkeling

11:15

Praktijkoefening

11:30

Pauze

11:45

Speltheorie: ontwikkelingsgericht spel

12:15

Spelbegeleiding: VAT techniek

12:30

Praktijkoefening

13:00

Lunchpauze

 
Middag
14:00

Speltheorie: spelstimulering kinderen met LVB

14:30

Spelbegeleiding: spelscript

15:00

Praktijkoefening

15:30

Pauze

15:45

Speltheorie: spelen met mijn knuffel

16:15

Spelbegeleiding: spelen met mijn knuffel

16:45

evaluatie en uitreiking certificaat

17:00

Afsluiting

De training vindt plaats in Utrecht. De exacte locatie volgt later.

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen