Terug naar het overzicht

Omgaan met lastige mensen en storende teamdynamieken

09 feb 2024
Plaats
Fysiek
Accreditatie

DOCENT: Chris Van Dam
INHOUD: Hoe je vanuit de oplossingsgerichte benadering kunt omgaan met lastige mensen in jouw team of storende teamdynamieken. Welke oplossingsgerichte interventies kun je inzetten in moeilijke situaties?
TIJDSDUUR: Een studiedag op 9 februari 2024 van 9:30 tot 16:30 uur.
LOCATIE: Utrecht
ACCREDITATIE: Is toegekend door NIP K&J / NVO OG.
INVESTERING: De inschrijfkosten zijn 285,00 p.p. inclusief koffie, thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven nieuwsbrief

Heb je ook af en toe te maken met storende teamdynamieken? Erger je je regelmatig aan moeilijke individuen in jouw team? Is het op bepaalde momenten onmogelijk om nog de positieve intentie te zien van een aantal teamleden? Je bent waarschijnlijk niet de enige die dit ervaart. Toch is het nuttig om er mee te leren omgaan.

De oplossingsgerichte benadering kijkt op een andere manier naar lastige mensen en storende teamdynamieken. Deze benadering is ervan overtuigd dat inzetten op positieve relaties minder energie kost dan het aangaan van conflicten. Daarnaast hebben de meeste mensen het beste voor met hun collega’s en werkgever. Er zijn weinig mensen die doelbewust in een organisatie gaan werken om de sfeer te verzieken. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar dit is een gering aantal. Indien je deze situaties vanuit een oplossingsgerichte bril bekijkt krijg je opnieuw hoop en geloof je in verandering. Daarnaast blijft het belangrijk om toch grenzen te trekken.

Deze training kan jou helpen om in een stressvolle situatie niet opnieuw in een fight, fly or freeze reactie te vervallen. De focus tijdens deze studiedag ligt op oefenen. Je leert een alternatieve kijk te ontwikkelen en oplossingsgerichte interventies te doen in moeilijke situaties.

Testimonial
‘De focus lag vooral op de praktijk en daarnaast mooi ondersteund door af en toe wat theorie. De rollenspellen brachten me bij momenten toch wat uit mijn comfortzone, maar dit heeft me echt wel veel bijgebracht. Voor mij was dit een geslaagde dag. Ik kom zeker terug voor een tweede workshop rond dit thema!

Leen Nevens, clustercoördinator, vzw De Kade – Brugge (BE)

 

Brugs model voor oplossingsgerichte coaching

Tijdens deze studiedag wordt het Brugs model voor oplossingsgerichte coaching als onderliggend model gebruikt. In Nederland wordt de methode “oplossingsgericht werken (OW)” al veel toegepast in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. OW werd in de Verenigde Staten ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg. Minder bekend is dat er ook een Europese variant is van deze benadering. In 1984 werd in Brugge het Korzybski Instituut opgericht. De leden van dit instituut waren vooral geïnteresseerd in wat werkt tijdens het therapeutisch proces. Enkele belangrijke uitgangspunten van het Brugse model zijn dat mensen zelfhelende capaciteiten hebben. En dat de mogelijkheid om zelf keuzes te maken belangrijk is om jezelf goed te voelen.

Inhoud van de training

Chris Van Dam is een coach en trainer met zeer veel ervaring in verschillende sectoren, waaronder de gehandicaptenzorg. De theorie die hij tijdens de training behandelt, vult hij aan met voorbeelden uit zijn eigen coachingspraktijk. Tijdens de training zal er veel worden geoefend in groepjes zodat de deelnemers zich de stof eigen kunnen maken.

De volgende thema’s komen aan bod:

 • Het begrip weerstand
 • Het model van Tuckman
 • Het verschil tussen confronteren en samenwerken
 • Teamdynamiek

 

Leerdoelen:

 • Kijk je anders naar moeilijke mensen en storende teamdynamieken;
 • kan je een aantal situaties normaliseren door het toepassen van het model van Tuckman;
 • zie je dat weerstand jou nuttige informatie geeft over de samenwerkingsrelatie, de doelstellingen van het traject;
 • ervaar je dat je steeds een keuzemogelijkheid hebt tussen inzetten op het conflict door confrontatie of focussen op samenwerking.

Studiebelasting en voorbereiding

De studiedag is goed te volgen zonder voorbereiding. Indien gewenst kan de aanbevolen literatuur worden doorgelezen.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. Deze studiedag heeft 6 contacturen

Doelgroep

Deze workshop is op de eerste plaats gericht op begeleiders, coaches, leraren, leidinggevenden, psychologen en orthopedagogen in de GGZ, Gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs die reeds vertrouwd zijn met het oplossingsgericht metamodel en meer wil leren over de toepassing van de oplossingsgerichte benadering bij lastige mensen en storende teamdynamieken.

Heb je nog geen ervaring met het oplossingsgericht werken, dan ben je eveneens van harte welkom. Je dient er wel rekening mee te houden dat er geen introductie in het oplossingsgericht werken wordt aangeboden tijdens deze workshop.

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • Accreditatiebureau NIP K&J / NVO OG voor het volgend aantal punten:
  • herregistratie: 6 punten
  • opleiding – behandeling: 2 punten
  • opleiding – overige taken: 1 punt
 • Omdat de studiedag is geaccrediteerd door NIP K&J / NVO OG  is deze ook geaccrediteerd door het SKJ

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat

Na afloop van de studiedag ontvangt iedere deelnemer een certificaat als bewijs van deelname, ondertekend door de docent(en) en FORTIOR. Op het certificaat staan  de titel en de datum van de scholing en – indien van toepassing – de accreditaties met hun registratienummers vermeld.

Chris Van Dam

Chris Van Dam heeft ondertussen al meer dan twintig jaar ervaring als personal coach, teamcoach, workshopbegeleider en auteur van vakliteratuur. Hij raakte vertrouwd met het oplossingsgerichte gedachtegoed door het volgen van de therapieopleiding in het Korzysbski Instituut, een coachingsopleiding in het Centrum Progressiegericht Werken én deelname aan internationale congressen. Dankzij de staffunctie die hij jarenlang opgenomen heeft in het Korzybski Instituut én de samenwerking met dr. Luc Isebaert, dr. Myriam Le Fevere de Ten Hove en de andere stafleden, kon hij zich verder bekwamen in het oplossingsgericht denken. Momenteel werkt hij als praktijklector aan Hogent en is directeur van het Centrum Oplossingsgericht Coachen.

‘De oplossingsgerichte coach’ is Chris zijn best verkochte boek (derde druk – meer dan 4.000 exemplaren). In september 2023 verschijnt zijn nieuw boek ‘Oplossingsgerichte intervisie’ en in 2024 verschijnt het boek ‘Omgaan met lastige mensen’.

In België is Chris een veelgevraagd spreker en workshopsbegeleider. Kenmerkend voor de workshops is: focus op de praktijk in plaats van de theorie, het vlotte contact met de deelnemers en oefeningen waarbij de deelnemers in een co-expertenrol geplaatst worden en toch de nodige feedback en sturing krijgen. Ontdek de website Centrum Oplossingsgericht Coachen: https://www.centrumoplossingsgerichtcoachen.be/.

 
Bekijk de docent

Ochtend
09:30

opening

09:45

– Theorie en reflectie: Wat zijn effectieve teams?
– Oefening: omgaan met lastige individuen

10:45

Pauze

11:00

– Theorie en reflectie: 7 houdingen uit de theaterwereld
– Oefening: oplossingsgericht sturen in moeilijke situaties

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:30

– Theorie en reflectie: Model van Tuckman
– Flow chart & kijk naar weerstand

14:30

Pauze

14:45

– Teamcoaching: bespreking van een praktische toepassing
– Wat als feedback geven niet werkt?

16:30

Afsluiting

Aanbevolen literatuur

Van Dam, C. (2022).  De oplossingsgerichte coach. Antwerpen – Cambridge: Intersentia.

 

De studiedag wordt gehouden in:

Volksuniversiteit Utrecht
Nieuwegracht 41
3512 LE Utrecht

Let op! Deze locatie heeft geen lift.

De locatie ligt op vijftien minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal.

Voor de locatie kan beperkt worden geparkeerd. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de parkeergarage Springweg aan de Strosteeg 83 in Utrecht. Let op! Parkeren in Utrecht is ontzettend duur op deze website vind je meer informatie over parkeren in Utrecht. Als je vooraf een parkeerplaats reserveert dan kan dit iets goedkoper uitpakken. Lees hier meer over het reserveren van een parkeerplaats.

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief