Terug naar het overzicht

Omgaan met lastige mensen en storende teamdynamieken

01 oct 2021
Bijna vol
Fysiek
Accreditatie
Inschrijven

DOCENT: Chris Van Dam
INHOUD: Hoe je vanuit de oplossingsgerichte benadering kunt omgaan met lastige mensen in jouw team of storende teamdynamieken. Welke oplossingsgerichte interventies kun je inzetten in moeilijke situaties?
TIJDSDUUR: Een studiedag op 1 oktober 2021 van 10:00 tot 17:00
ACCREDITATIE Is toegekend door NIP K&J / NVO OG (geldt ook voor SKJ) en Registerplein
LOCATIE: Utrecht
INVESTERING: De inschrijfkosten zijn 285,00 p.p. inclusief koffie, thee en lunch. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

Heb je ook af en toe te maken met storende teamdynamieken? Erger je je regelmatig aan moeilijke individuen in jouw team? Is het op bepaalde momenten onmogelijk om nog de positieve intentie te zien van een aantal teamleden? Je bent waarschijnlijk niet de enige die dit ervaart. Toch is het nuttig om er mee te leren omgaan.

De oplossingsgerichte benadering kijkt op een andere manier naar lastige mensen en storende teamdynamieken. Deze benadering is ervan overtuigd dat inzetten op positieve relaties minder energie kost dan het aangaan van conflicten. Daarnaast hebben de meeste mensen het beste voor hebben met hun collega’s en werkgever. Er zijn weinig mensen die doelbewust in een organisatie gaan werken om de sfeer te verzieken. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar dit is een gering aantal. Indien je deze situaties vanuit een oplossingsgerichte bril bekijkt, dan krijg je opnieuw hoop en geloof je in verandering. Daarnaast blijft het belangrijk om toch grenzen te trekken.

Deze training kan jou helpen om in een stress situatie niet opnieuw in een fight, fly or freeze reactie te vervallen. De focus tijdens deze workshop ligt op oefenen. Je leert een alternatieve kijk te ontwikkelen en oplossingsgerichte interventies te doen in moeilijke situaties.

Testimonial
‘De focus lag vooral op de praktijk en daarnaast mooi ondersteund door af en toe wat theorie. De rollenspellen brachten me bij momenten toch wat uit mijn comfortzone, maar dit heeft me echt wel veel bijgebracht. Voor mij was dit een geslaagde dag. Ik kom zeker terug voor een tweede workshop rond dit thema!

Leen Nevens, clustercoördinator, vzw De Kade – Brugge (BE)

 

Brugs model voor oplossingsgerichte coaching

Tijdens deze studiedag wordt het Brugs model voor oplossingsgerichte coaching als onderliggend model gebruikt. In Nederland wordt de methode “oplossingsgericht werken (OW)” al veel toegepast in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. OW werd in de Verenigde Staten ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg. Minder bekend is dat er ook een Europese variant is van deze benadering. In 1984 werd in Brugge het Korzybski Instituut opgericht. De leden van dit instituut waren vooral geïnteresseerd in wat werkt tijdens het therapeutisch proces. Enkele belangrijke uitgangspunten van het Brugse model zijn dat mensen zelfhelende capaciteiten hebben. En dat de mogelijkheid om zelf keuzes te maken belangrijk is om jezelf goed te voelen.

 

Covid -19

FORTIOR houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM die op dat moment gelden. We vragen van jou als deelnemer dat jij je ook aan deze richtlijnen houdt.

Uiteraard blijft de situatie rond corona onzeker. Als fysieke bijeenkomsten in oktober 2021 niet mogelijk zijn, dan zal deze studiedag worden verplaatst.

Inhoud van de training

Chris Van Dam is een coach en trainer met zeer veel ervaring in verschillende sectoren, waaronder de

gehandicaptenzorg. De theorie die hij tijdens de training behandelt, vult hij aan met voorbeelden uit zijn eigen coachingspraktijk. Tijdens de training zal er veel worden geoefend in groepjes zodat de deelnemers zich de stof eigen kunnen maken.

De volgende thema’s komen aan bod:

 • Het begrip weerstand
 • Het model van Tuckman
 • Het verschil tussen confronteren en samenwerken
 • Teamdynamiek

Aan het eind van de dag

 • Kijk je anders naar moeilijke mensen en storende teamdynamieken;
 • kan je een aantal situaties normaliseren door het toepassen van het model van Tuckman;
 • zie je dat weerstand jou nuttige informatie geeft over de samenwerkingsrelatie, de doelstellingen van het traject;
 • ervaar je dat je steeds een keuzemogelijkheid hebt tussen inzetten op het conflict door confrontatie of focussen op samenwerking.

Studiebelasting en voorbereiding

De studiedag is goed te volgen zonder voorbereiding. Indien gewenst kan de aanbevolen literatuur worden doorgelezen.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. Deze studiedag heeft 6 contacturen

Doelgroep

Deze workshop is op de eerste plaats gericht op begeleiders, coaches, leraren, leidinggevenden, psychologen en orthopedagogen in de GGZ, Gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs die reeds vertrouwd zijn met het oplossingsgericht metamodel en meer wil leren over de toepassing van de oplossingsgerichte benadering bij lastige mensen en storende teamdynamieken.

Heb je nog geen ervaring met het oplossingsgericht werken, dan ben je eveneens van harte welkom. Je dient er wel rekening mee te houden dat er geen introductie in het oplossingsgericht werken wordt aangeboden tijdens deze workshop.

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • Accreditatiebureau NIP K&J / NVO OG voor het volgend aantal punten:
  • herregistratie: 6 punten
  • opleiding – behandeling: 2 punten
  • opleiding – overige taken: 1 punt
 • Omdat de studiedag is geaccrediteerd door NIP K&J / NVO OG  is deze ook geaccrediteerd door het SKJ
 • Registerplein voor 5,5 punten

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven staat vermeld? Stuur dan een bericht naar inschrijvingen@fortior.info met de vraag of de gewenste accreditatie kan worden aangevraagd. FORTIOR zal je dan expliciet laten weten of de accreditatie wel of niet zal worden aangevraagd.

 

Certificaat

Na afloop van de studiedag ontvangt iedere deelnemer een certificaat als bewijs van deelname, ondertekend door de docent(en) en FORTIOR. Op het certificaat staan  de titel en de datum van de scholing en – indien van toepassing – de accreditaties met hun registratienummers vermeld.

Chris Van Dam

Chris Van Dam is auteur van verschillende boeken. Van zijn eerste boek ‘De Spiegel. Krachtig coachen vanuit gestalt- en oplossingsgericht denken met aandacht voor zelfreflectie’ (2013) zijn drie oplagen verschenen . Het boek “Coachen naar verandering” (2015) heeft ondertussen het succes van het eerste boek ruimschoots overtroffen en wordt eind 2017 opnieuw uitgegeven. Met zijn nieuwste boek “Intervisie.. een weg naar verandering” (2016) richt hij zich tot een kleiner publiek.

Chris werkt als praktijklector aan de Hogeschool Gent en was hij jarenlang staflid bij het Korzybski Instituut te Brugge. Hij heeft ervaring als personal coach, teamcoach en trainer in verschillende sectoren: Bijzonder Onderwijs, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, de verslavingssector, psychiatrie, Bijzondere Jeugdzorg, internaatswerking, Jeugd en gehandicaptenzorg. Het aantal sectoren in de non-profit waarin Chris opdrachten heeft, breidt zich voortdurend uit en daarmee ook zijn kennis van de toepassingsmogelijkheden van het oplossingsgerichte coachingsmodel.

In België is Chris een veelgevraagd spreker en workshopsbegeleider. Kenmerkend voor de workshops is: focus op de praktijk in plaats van de theorie, het vlotte contact met de deelnemers en oefeningen waarbij de deelnemers in een co-expertenrol geplaatst worden en toch de nodige feedback en sturing krijgen.
Bekijk de docent

Ochtend
10:00

opening

10:05

– Theorie en reflectie: Wat zijn effectieve teams?
– Oefening: omgaan met lastige individuen

11:15

Pauze

11:30

– Theorie en reflectie: 7 houdingen uit de theaterwereld
– Oefening: oplossingsgericht sturen in moeilijke situaties

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:30

– Theorie en reflectie: Model van Tuckman
– Flow chart & kijk naar weerstand

14:30

Pauze

14:45

– Teamcoaching: bespreking van een praktische toepassing
– Wat als feedback geven niet werkt?

17:00

Afsluiting

Aanbevolen literatuur

Van Dam, C. (2015). Coachen naar verandering. Een praktisch boek over oplossingsgericht coachen voor de personal coach, teamcoach en coachende hulpverlener. Antwerpen – Cambridge: Intersentia.

 

De studiedag wordt gehouden in:

Vergadercentrum Vredenburg
Vredenburg 19
3511 BB Utrecht

De locatie ligt op vijf minuten lopen vanaf station Utrecht Centraal.

Voor de locatie kan niet worden geparkeerd. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn La Vie, Paardenveld of Vredenburg. Let op! Parkeren in Utrecht is duur op deze website vindt tips voor goedkoper parkeren in Utrecht

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief