Terug naar het overzicht

Meer gewenst gedrag, minder ongewenst gedrag

21 sep 2018
Plaats
Fysiek

DOCENT: Anneke Groot
INHOUD: Hoe je door middel van je eigen reacties uitdagend gedrag bij mensen met autisme en/of een verstandelijke beperking kunt verminderen.
TIJDSDUUR: Een workshop op 21 september 2018 van 13:00 tot 17:00.
ACCREDITATIE: Is toegekend door Register Vaktherapie.

Deze workshop wordt niet meer herhaald. Wil je op de hoogte blijven van het aanbod van FORTIOR? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief

Mensen met autisme kunnen uitdagend gedrag laten zien (bijvoorbeeld: knijpen, bijten, schelden, liegen of spullen kapotmaken). Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld de persoon heeft stoornissen in de sensorische informatieverwerking of voelt zich niet begrepen. Een andere reden kan zijn, dat mensen met autisme zoeken naar kleurrijke reacties. Het is onze natuurlijke neiging om cliënten tot de orde te roepen als ze iets doen wat niet mag. Maar dit zorgt er meestal voor dat de situatie alleen maar erger wordt. Mensen met autisme zoeken juist naar onze kleurrijke reacties. Ze voelen aan hoe ze die reacties kunnen oproepen.

Bij mensen met autisme is het extra belangrijk om je bewust te zijn van de reacties die je geeft. Door veranderingen aan te brengen in je manier van reageren, kun je het uitdagend gedrag verminderen.

De inhoud van de workshop

In deze workshop leer je waarom kinderen of volwassenen met autisme zich uitdagend gedragen en hoe je kunt reageren op dit gedrag.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • waarom reageren mensen met autisme zo vaak op onze kleurrijke reacties
  • wat is bekrachtigen en hoe kun je dat gebruiken
  • waarom reageer je vaak toch onhandig en hoe houd je de touwtjes bij jezelf
  • een andere manier van reageren

De doelgroep

Deze workshop is bedoeld voor professionals die werken met kinderen of volwassenen met autisme en of een verstandelijke beperking, zoals:

  • (vak)therapeuten,
  • begeleiders,
  • leraren, intern begeleiders en onderwijsassistenten
  • managers
  • ouders zijn ook van harte welkom.

 

 

 

 

 

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie voor 4 punten.

 

 

 

 

 

Voorbereiding & Studiebelasting

De workshop is zonder voorbereiding te volgen. In dien gewenst kun je de aanbevolen literatuur doorlezen.

De studiebelasting bestaat uit het aantal contacturen. Bij deze workshop zijn er 4 contacturen.

 

Aanbevolen literatuur

 

 

Anneke Groot

Anneke Groot (BSW) geeft sinds 2000 trainingen en studiedagen aan ouders, zorgprofessionals  en leerkrachten van mensen met autisme (en een verstandelijke beperking). Daarnaast begeleidt ze individuele programma’s van kinderen  met autisme, zowel thuis als in professionele settingen. Anneke is ook ervaringsdeskundige. Voor haar jongste zoon met autisme heeft ze een intensief thuisprogramma gehad. Ze heeft diverse trainingen gevolgd van Contactgerichte Methodes, zoals Son-Rise, Growing Minds en Floortime. Daarnaast heeft ze attitudetrainingen gedaan en is ze sociaal pedagogisch hulpverlener.

Anneke heeft de methode Contactgericht Spelen en Leren in Nederland ontwikkeld en stichting Horison opgezet. Anneke heeft haar eigen bureau: Parel in de Oester: ze begeleidt de toepassing van de methode CSL en verzorgt cursussen, lezingen, workshops en de begeleiding van programma’s voor kinderen met autisme.

Anneke Groot is auteur van de volgende boeken:


Bekijk de docent

Locatie

Kantoor FORTIOR Utrecht
Buurkerkhof 9
3511 KC Utrecht

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen