Terug naar het overzicht

Hersenen en gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking (fysieke bijeenkomst)

 • Een studiemiddag op 30 oktober 2020 van 13:30 tot 17:00 (VOL)
 • Docent: Gert-Jan de Haas
 • Locatie: Utrecht (gratis parkeren & goed bereikbaar met OV)
 • Over: Het leren zien van de relatie tussen hersenfunctie en gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking met behulp van Neuro-Analytisch Redeneren
 • Accreditatie is toegekend door NIP K&J/NVO OG (geldt dit ook voor SKJ en V&VN) en Register Vaktherapie

De inschrijfkosten zijn 79,00 p.p. inclusief koffie & thee.

De relatie tussen hersenen en gedrag is heel fascinerend. We weten dat de hersenen gedrag mogelijk maken en omgekeerd, dat gedrag de hersenen beïnvloedt. Over de relatie is veel bekend, maar heel veel ook niet. En wat hebben we aan die kennis? Begrijpen we gedrag dan beter of de werking van emoties?  En welke kennis zouden we goed kunnen gebruiken in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

Een voorbeeld: cliënten met probleemgedrag roepen bij hun begeleiders een hoop boosheid en irritatie op. Die begeleiders reageren dan met: “Ze doet het erom. Hij weet precies de zwakste eruit te pikken. Ernstig verstandelijk beperkt? Ik geloof er niets van. Zij is slimmer dan je denkt. Hij doet dingen die niet mogen. Dat pikken we niet! Hij verdient straf!” Misschien leidt kennis van de manier waarop hersenen onaangename ervaringen verwerken, tot andere reacties.

Volgens neuropsycholoog Gert-Jan de Haas beschikt ieder levend wezen over basisvaardigheden om te overleven. Zelfs de meest eenvoudige organismen zoals bacteriën, vuurvliegjes of parasieten beschikken over de mogelijkheden tot complex gedrag met overleving als doel. Complex gedrag is iets anders dan intelligentie. Het brein werkt niet altijd als een keuze. Het is geen ding dat je aan en uit kunt zetten. Er is intelligentie voor nodig om iets “niet” te doen.

Neuro-Analytisch Redeneren (NAR) is bedoeld om te begrijpen hoe het brein werkt. Je kunt dan beter snappen wat ten grondslag ligt aan bijvoorbeeld probleemgedrag. Zo voorkom je dat cliënten zich onbegrepen voelen. En dat op basis van een verkeerde aannames oplossingen worden bedacht. De hersenen vormen namelijk het fundament voor gedrag en bepalen de bandbreedte voor iemands mogelijkheden. De man achter NAR is de neuropsycholoog Gert-Jan de Haas. Hij is landelijk consulent (o.a. voor het CCE) en deskundig op het gebied van problematisch gedrag van kinderen, jeugdigen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

 

Kleinschalige fysieke bijeenkomst (coronaproof)

Deze studiemiddag wordt aangeboden als fysieke bijeenkomst. De locatie, docent en organisator zullen zich bij de uitvoering van de studiedag op de volgende manier conformeren aan de richtlijnen van het RIVM om de verspreiding van het coronavirus in te dammen:

 • Deze training vindt plaats in een groep van maximaal 30 deelnemers.
 • De looproutes, tafelopstelling en catering is in de locaties zo aangepast zodat 1,5 meter afstand tussen de deelnemers kan worden gehouden.
 • De lokalen worden geventileerd of beschikken over moderne ventilatiesystemen die de lucht periodiek verversen.
 • De locaties nemen extra hygiëne maatregelen, zoals het neerzetten van handgel en regelmatig schoonmaken.
 • Er wordt een gezondheidscheck uitgevoerd bij de deelnemers aan de training.
 • De docenten kiezen werkvormen met 1,5 meter afstand tussen de deelnemers.
 • FORTIOR heeft de procedures rond de ontvangst en uitreiken van certificaten aangepast: je naam wordt door FORTIOR afgevinkt op de deelnemerslijst en je ontvangt na afloop een digitaal certificaat.

 

Wat vragen we van jou?

Kom niet naar de studiedag als je koorts, griep- of verkoudheidsklachten hebt. Als je toch komt met ziekteverschijnselen, dan kunnen we je niet tot de training toelaten. Blijf ook thuis als jij of een van je huisgenoten besmet is met COVID-19.

In geval van ziekte mag je jouw aanmelding kosteloos omzetten naar een herhaling van de studiedag van de studiedag of naar een andere studiedag in dezelfde prijsklasse. Of je kunt een collega in jouw plaats laten deelnemen. Om hiervoor in aanmerking te komen geldt als voorwaarde dat je FORTIOR vóór de training informeert per mail of telefoon.

Houd je aan de richtlijnen van het RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19) en volg de instructies van de locatie op.

 

Inhoud van de studiemiddag

Op een zeer toegankelijke wijze vertelt neuropsycholoog Gert-Jan de Haas over de relatie tussen hersenen en gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking zodat je beter kunt plaatsen waar bijzonder of problematisch gedrag vandaan komt. Het gebruik van psychofarmaca komt niet apart aan de orde, maar wel als dat past in de uitleg van de werking van het brein, om aan te geven hoe je tegen het gebruik van medicatie aan kunt kijken.

Wat heb je aan het eind van de middag geleerd:

 1. Functionele neuro-anatomie.
 2. Basale hersenfuncties.
 3. Principes voor de dagelijkse praktijk (Neuro-Analytisch Redeneren, NAR).

 

Na de studiemiddag ontvang je de hand-outs per e-mail.

Studiebelasting en voorbereiding

De studiemiddag is te volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting bestaan uit het aantal contact uren. Deze studiemiddag duurt 3,5 uur.

Cliëntgroep

Deze studiemiddag heeft betrekking op kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking en eventuele bijkomende (psychiatrische) stoornissen.

 

Doelgroep

De studiemiddag is op HBO/WO niveau en is bedoeld voor:

 • begeleiders,
 • vak- en speltherapeuten,
 • logopedisten,
 • fysiotherapeuten
 • ergotherapeuten,
 • orthopedagogen,
 • psychologen,

die werken in sectoren als gehandicaptenzorg, psychiatrie, (speciaal) onderwijs en forensische zorg of in gemeenten (WMO).

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • Accreditatiebureau NIP K&J /NVO OG voor het volgend aantal punten:
  • Herregistratie: 3,5 punten
  • Opleiding – behandeling: 1 punt
  • Opleiding – diagnostiek: 0,5 punt
 • Register Vaktherapie voor 4 punten

 

Accreditatie bij SKJ
Omdat accreditatie is toegekend door het NIP/NVO, is de studiedag ook geaccrediteerd voor het SKJ. Deelnemers die accreditatie nodig hebben, moeten hun certificaat uploaden in hun portfolio.

 

Accreditatie bij V&VN
Verpleegkundigen die accreditatie nodig hebben van V&VN kunnen de studiemiddag opvoeren in hun portfolio / dossier als elders geaccrediteerde training

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven wordt vermeld? Dan kun je met FORTIOR overleggen of deze accreditatie kan worden aangevraagd. Neem voor overleg contact op met inschrijvingen@fortior.info

 

Certificaat en invoeren presentie

FORTIOR reikt aan het eind van de dag certificaten uit. Op het certificaat staan de accreditaties en hun ID-nummers vermeld.

Voor sommige registers van beroepsverenigingen, zoals bij NIP K&J / NVO OG, kwaliteitsregister Paramedici, KNGF, Register Vaktherapie en Registerplein, voert FORTIOR de presentie in. Hiervoor hebben wij het nummer nodig waarmee je in het register bent ingeschreven.

Als FORTIOR geen nummer van je heeft, dan kan de presentie niet worden ingevoerd. Zorg er dus voor dat je correcte nummer bekend is bij FORTIOR!

 

 

Gert- Jan de Haas

Gert-Jan de Haas, neuropsycholoog, is sinds 1992 werkzaam binnen (o.a.) de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit zijn bedrijf NAR-Lab wordt hij betrokken bij complexe casuïstiek binnen heel Nederland en soms daarbuiten. Hierbij is veelvuldig de vraag de verschillende componenten van gedrag bij elkaar te brengen onder een gezamenlijke noemer, de zogenaamde transnosologische benadering. Hierdoor wordt de diagnostiek meer kernachtig en eenduidig. Het sociaal-emotioneel functioneren is onontkoombaar één van deze componenten, gezien het essentiële belang voor het aangaan van relaties waarbinnen behandeling en ondersteuning plaatsvinden.

Gert-Jan de Haas is onder andere gast-docent aan de AVG-opleiding, geeft veelvuldig lezingen, publiceert en wordt geconsulteerd bij diverse inhoudelijke, maar ook organisatievraagstukken. Hij is tevens afgestudeerd musicus, maakt en publiceert muziek en is bijvoorbeeld als consulent verbonden aan Het Nationale Ballet en de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Bekijk de docent

 
Middag
13:30

Opening

13:35
 • Inleiding op de functionele neuro-anatomie
 • Uitleg over basale hersenfuncties
15:00

Pauze

15:15
 • Neuro-analytisch Redeneren (NAR)
 • vertaalslag naar de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking
17:00

Afsluiting

De studiemiddag vindt plaats in:

Het Oude Tolhuys
Weg naar Rhijnauwen 13-15
3584 AD Utrecht

De locatie ligt aan de rand van Utrecht en dicht bij de afrit van de snelweg. Bij de locatie kan gratis worden geparkeerd.

Ook is de locatie prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Utrecht CS is het ongeveer 15 minuten met de tram richting de Uithof (Science park). Ook zou je vanaf Utrecht CS met de OV fiets naar de locatie kunnen komen.

 

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief