Terug naar het overzicht

Gratis webinar: Introductie van de compassietraining voor mensen met een verstandelijke beperking

28 mrt 2023
Plaats
Online

DOCENT: Hannelies Hokke
INHOUD:
In dit compacte webinar maak je kennis met de compassietraining voor mensen met een verstandelijke beperking. Wat is de compassietraining? Wat is de waarde van deze training? En bij welke cliënten kan het worden toegepast?
TIJDSDUUR: een webinar op 28 maart 2023 van 11:00 tot 12:00
ACCREDITATIE:
voor dit webinar wordt geen accreditatie aangevraagd
INVESTERING:
deelname aan het webinar is gratis

Inschrijven nieuwsbrief

(Zelf)compassie is heel belangrijk voor de (psychische) gezondheid en welzijn van alle mensen. Vaak hebben mensen met een verstandelijke beperking te maken met negatieve ervaringen waarbij schaamte en zelfkritiek een belangrijke rol spelen. Dit zorgt voor een hoge lijdensdruk.

Compassie omvat enerzijds een sensitiviteit voor pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen, en anderzijds de bereidheid en moed om er wat aan te doen. Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie, maar niet bij iedereen komt dit vermogen ten volle tot ontwikkeling. De compassietraining bestaat uit een aantal oefeningen waarin de compassie meer tot bloei kan komen.

De compassietraining Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) voor mensen met een normale begaafdheid is ontwikkeld door Frits Koster en Erik van den Brink. Zij zagen dat mensen ook na het volgen van een mindfulness training moeite hadden met “zichzelf met vriendelijke ogen te beschouwen”. De compassietraining blijkt met een aantal aanpassingen ook heel geschikt voor mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking. De spreker van dit webinar Hannelies Hokke werkte mee aan wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelde een aangepast protocol van de compassietraining voor mensen met een verstandelijke beperking.

In dit webinar kun je kort kennismaken met de compassietraining. Wil je de training echt leren toepassen bij cliënten met een matige of lichte verstandelijke beperking dan kun je de train-de-trainerscursus over de compassietraining volgen.

 

Online webinar

Het webinar wordt gegeven in Zoom en is te volgen zonder voorbereiding. Om het webinar te kunnen volgen heb je een snel internet en een PC of laptop met geluidsboxen nodig.

Het webinar is te volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting is 1 uur.

Het webinar is interessant voor vak- en speltherapeuten, psychologen, orthopedagogen, cliëntondersteuners, GGZ-agogen, sociaal agogen en andere geïnteresseerde professionals die werken met mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking.

Voor dit webinar wordt geen accreditatie aangevraagd. Op verzoek kun je een certificaat ontvangen waarmee je zelf accreditatie kunt aanvragen.

Hannelies Hokke

Met veel plezier is Hannelies sinds 2003 werkzaam bij Bartiméus als psychomotorisch therapeut voor mensen met een visuele en/of visuele-verstandelijke beperking en psychische of psychiatrische problematiek.  Samen met anderen heeft ze mindfulness aangepast voor mensen met een verstandelijke beperking. In 2017 is er  gestart met een pilot aangepaste compassietraining. Inmiddels is er een protocol ontwikkeld zodat compassie breder aangeboden kan worden in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Hannelies is ook verbonden aan de Academische werkplaats Bartiméus-VU en ondersteunt daar bij verder onderzoek rondom mindfulness en compassietraining voor mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking.
Bekijk de docent

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief