DOCENT: Pouwel van de Siepkamp
INHOUD: Tijdens de studiedag Gentle Management krijgen leidinggevenden inzichten aangereikt waarmee ze hun eigen stijl van leidinggeven kunnen ontwikkelen op een manier dat medewerkers en cliënten tot hun recht komen.
Deze training wordt niet meer herhaald. Blijf op de hoogte van ons aanbod en meld je aan voor de nieuwsbrief
Inschrijven nieuwsbrief“Warme zorg” komt steeds vaker voor in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit is de tegenhanger van een beheersmatige werkwijze die erop gericht is het gedrag van mensen te veranderen. Het uitgangspunt van warme zorg is dat mensen beter tot hun recht komen in een veilige en zorgzame omgeving.
1. Ten eerste verbetert dit type zorg de levenskwaliteit van cliënten. In een veilige relatie kunnen cliënten de steun vinden die ze nodig hebben. Ze kunnen zo hun kwaliteiten en mogelijkheden ten volle ontwikkelen. Als begeleiders ervoor zorgen dat hun cliënten zich veilig en verbonden voelen dan kunnen zij ongewenst gedrag bij deze cliënten voorkomen. Veel gedrag – dat als ongewenst wordt ervaren door de omgeving van de cliënt– is namelijk een gevolg van gevoelens van onveiligheid en onmacht.
2. Ten tweede vergroot warme zorg het werkplezier en voldoening bij begeleiders. Hierdoor ontstaat er minder verzuim of verloop. Want warme zorg is een manier van zorgbieden die een persoonlijke houding van de professional in de ondersteuning van een cliënt bevordert. Het sluit daarmee heel goed bij de oorspronkelijke motivatie van begeleiders om voor het werken in de zorg te kiezen.
Een veilige zorgzame omgeving vraagt aan de ene kant om een liefdevolle attitude van begeleiders. Aan de andere kant is het ook nodig dat managers de juiste voorwaarden scheppen voor het ontwikkelen en borgen van deze attitude. Warme zorg kan zich bijvoorbeeld niet ontwikkelen in een organisatie met een beheersmatige leiderschapsstijl. Een andere cultuur is nodig.
Managers kunnen warme zorg ondersteunen met een werkklimaat waarin ruimte is voor bewustwording en reflectie. Het is namelijk belangrijk dat begeleiders inzicht krijgen in hun emoties en handelen. Warme zorg heeft een omgeving nodig die veilig genoeg is voor begeleiders om zich kwetsbaar op te stellen.
Tijdens de studiedag Gentle Management krijgen leidinggevenden inzichten aangereikt waarmee ze hun eigen stijl van leidinggeven kunnen ontwikkelen. Pouwel van de Siepkamp geeft trainingen en lezingen over Gentle Teaching en combineert dat met interim-management. Hij vertelt hoe managers er voor kunnen zorgen dat hun instelling voordeel behaalt met warme zorg.
De inhoud van de studiedag is gebaseerd op het gedachtegoed van Gentle Teaching
De thema’s van studiedag Gentle Management:
Pouwel van de Siepkamp is vanaf 1976 actief in diverse managementfuncties in de ouderenzorg en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij is gericht op het versterken van resultaatgerichtheid in de zorg. Hierbij wordt het resultaat vooral vanuit het cliëntperspectief beoordeeld. Daarnaast werkt hij aan de afstemming tussen goede zorg en goede bedrijfsvoering.
Vanaf 1992 combineert Pouwel interim-management met Gentle Teaching. Hij is initiator, trainer, consultant. Hij geeft in Nederland verschillende trainingen over deze methodiek. Ook begeleidt Pouwel hulpverleners op de werkplek en geeft hij advies over de ondersteuning van specifieke cliënten. Pouwel schreef het boek “Gentle Teaching”.
Pouwel van de Siepkamp gebruikt Boeddhistische inzichten en oefeningen in zijn werk. Boeddhisme kan zorgverleners helpen om meer vanuit innerlijke kracht open te staan voor cliënten. Zo kunnen zij hun cliënten ontmoeten van mens tot mens.
Deze studiedag is speciaal bedoeld voor managers in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De inhoud is afgestemd op managers die warme en liefdevolle zorg hoog in het vaandel hebben.