Terug naar het overzicht

(GRATIS WEBINAR) Doelmatig werken met methoden en interventies

08 jun 2021
Plaats
 • Op 8 juni 2021 van 15:00 tot 16:00
 • Docent: Jac de Bruijn
 • Inhoud: In dit webinar geeft Jac de Bruijn een overzicht van wat er komt kijken bij  methodisch werken in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking.
 • Prijs: Gratis!

 

Inschrijven nieuwsbrief

Methodisch werken hoort bij ondersteunen. Om je cliënt te ondersteunen gebruik je als professional werkwijzen en methoden die je cliënt vooruit helpen, die hem sterker maken en die zijn kwaliteit van bestaan vergroten. Die methoden richten zich op heel veel verschillende doelen zoals, voor cliënten, mindfulness en zelfcompassie, het aanleren van vaardigheden op het gebied van sociale redzaamheid, het omgaan met stress of agressie, het bevorderen van hechting of, voor ondersteuners zelf, werken met ondersteuningsplannen, mentaliseren, of het omgaan met probleemgedrag.

Om doelmatig met een methode te kunnen werken is het belangrijk dat je bepaalde randvoorwaarden in het oog houdt. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld de benodigde kennis en vaardigheden, kostenplaatje, planning of afspraken in verband met de continuïteit.  In dit webinar krijg je een korte inleiding op hoe je methoden en interventies adequaat in de ondersteuning, die je biedt, kunt inzetten.

 

Trainingsdag

Als het webinar je interesse heeft gewekt en je nog meer wilt weten over methodisch werken, dan kun je op 11 november 2021 de trainingsdag Methodisch werken in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking volgen. ’s Morgens staat Jac de Bruijn uitgebreid stil bij de implementatievoorwaarden en ’s middags laten Mathijs Heijstek en Hans van Wouwe de praktische kant zien met Argos en Triple C. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

 

Webinar

Dit webinar is online te volgen vanaf thuis of kantoor. FORTIOR maakt voor het geven van het webinar gebruik van het programma Webex Events. Om het programma te kunnen gebruiken, hoef je niets te installeren. Voorafgaand aan de training ontvang je een link waarmee je kunt inloggen. Het volgen van de training kan via je browser.

Voor het deelnemen aan een online training heb je wel een snelle internetverbinding nodig. Daarnaast heb je een PC of laptop nodig met een camera, microfoon en luidspreker. Een smartphone is vaak minder geschikt voor het volgen van een online training.

 

Inhoud

Tijdens dit webinar krijg je van Jac een overzicht van wat er bij methodisch werken komt kijken. Jac bespreekt:

 • De aanleiding: waarom is het goed stil te staan bij methodisch werken?
 • Wat is methodisch werken en waar moet je rekening mee houden?
 • Zijn methoden efficient en effectief?

Studiebelasting en voorbereiding

Je kunt het webinar volgen zonder voorbereiding. De studiebelasting is 1 uur.

Doelgroep

De trainingsdag is voor psychologen, orthopedagogen, zorgcoördinatoren,  teamleiders, agogen, beleidsmakers, persoonlijk ondersteuners en andere geïnteresseerde professionals in de zorg voor mensen met een beperking of die in een andere setting met mensen met een verstandelijke beperking werken.

Accreditatie

Voor dit webinar wordt geen accreditatie aangevraagd.

Mensen die hebben ingelogd op het webinar krijgen achteraf een certificaat per mail.

Jac de Bruijn

Jac de Bruijn is zelfstandig adviseur voor zorg en samenleving, met meer dan 30 jaar ervaring in de zorg, in het bijzonder voor mensen met een beperking. Voormalig lid van de raad van bestuur van Stichting Prisma, hoofd behandeling, GZ-psycholoog en van 2008-2015 werkzaam als docent aan de opleiding Arts Verstandelijk Gehandicapten ErasmusMC, nu verbonden als gastdocent.

 

Samen met andere auteurs publiceerde hij:


 • Verstandelijke Beperking: definitie en context (2014, met Brian Twint en Wil Buntinx);

 • Handboek emotionele ontwikkeling en verstandelijke beperking (2017, met Jolanda Vonk, Ad van den Broek en BrianTwint);

 • Handboek verstandelijke beperking: vijfentwintig succesvolle methoden (2019 met Brian Twint);

 • Op je blauwe ogen, over verbinden en vertrouwen in de zorg (2020 met Marijke Doevendans en Judith Coolen).


Bekijk de docent

Literatuur

De Bruin, J. & Twint, B. (2019). Handboek verstandelijke beperking: vijfentwintig succesvolle methoden. Amsterdam: Boom uitgevers (tweede, herziene druk).

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen