Terug naar het overzicht

Contact via lichaamstaal stap 2

Training Contact via lichaamstaal stap 2
  • een incompany training voor vaktherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, leerkrachten, begeleiders en andere professionals die werken met kinderen of volwassenen met een ontwikkelingsbeperking (zoals een verstandelijke beperking of autisme),
  • Docenten Jacqueline Heeren & Jeroen Saris
  • Een verdiepende studiedag waarbij deelnemers een casus kunnen inbrengen. Daarnaast wordt ingegaan op lichaamstaal bij negatieve contactinitiatieven en worden aanvullende technieken behandeld
  • Accreditatie was toegekend door Register Vaktherapie.

Deze studiedag wordt niet meer herhaald. Blijf op de hoogte van het scholingsaanbod van FORTIOR en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bij sommige cliënten met een ontwikkelingsbeperking ontstaat het contact niet als vanzelf, bijvoorbeeld omdat ze niet goed overweg kunnen met verbale taal. Slecht contact staat een goede ondersteuning in de weg. Door rekening te houden met lichaamstaal in het contact met je cliënt kun je hem dus beter ondersteunen bij zijn ontwikkeling en bij het voeren van de eigen regie.

 

Studiedag contact via lichaamstaal stap 2 is een vervolg op de inleidende studiedag. Er wordt tijdens deze studiedag dieper ingegaan op het thema lichaamstaal. Daarnaast krijgen deelnemers de kans om nog extra te oefenen aan de hand van hun eigen casus.

 

 

Verdiepende studiedag over contact via lichaamstaal bij mensen met een verstandelijke beperking

De docenten Jacqueline Heeren en Jeroen Saris gaan tijdens deze studiedag in op de volgende thema’s:

  • Korte herhaling van begrippen Gewaar-zijn en Meebewogen-zijn
  • Interactiestructuren, waarbij afstemming centraal staat: in elkaars ritme komen en het belang van een pauze
  • Lichaamstaal gebruiken bij negatieve contactinitiatieven
  • Aanvullende technieken zoals gebruik van spelmateriaal, bewegen in de ruimte en familieopstellingen
  • Het bespreken van casussen van deelnemers

Het maximaal aantal deelnemers voor deze studiedag is 12.

 

Het inbrengen van een eigen casus

Tijdens deze studiedag is het de bedoeling dat enkele deelnemers een casus inbrengen van een situatie waarin het contact met een cliënt niet lekker liep. De docenten ontvangen graag een omschrijving van de casus op een half A4 minimaal één week voor de datum van de studiedag. Tijdens de studiedag kunnen deelnemers ook een video opname laten zien.

Accreditatie

Accreditaties was toegekend door Register Vaktherapie

Studiebelasting & voorbereiding

Deze studiedag is zonder voorbereiding te volgen.

De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 5,5 uur.

Voor welke groep professionals is deze studiedag bedoeld?

De studiedag over lichaamstaal is bedoeld voor vaktherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, leerkrachten, begeleiders en andere professionals die werken met kinderen of volwassenen met een ontwikkelingsbeperking (zoals een verstandelijke beperking of autisme).

Het wordt verondersteld dat de deelnemers aan de studiedag enige voorkennis hebben over lichaamstaal, met name over de begrippen “Gewaar-zijn” en “Meebewogen-zijn”. Mensen die deze voorkennis niet hebben, kunnen de inleidende studiedag volgen over contact via lichaamstaal >>

Op welke cliëntgroep heeft deze studiedag betrekking?

Deze studiedag heeft betrekking op een brede groep cliënten die er moeite mee heeft om contact te leggen via verbale taal. Lichaamstaal kan worden ingezet bij kinderen en volwassenen met een lichte, matige en ernstige verstandelijke beperking. Ook bij cliënten met autisme, ADHD of een psychiatrische aandoening kunnen de thema’s van deze studiedag worden toegepast.

Jacqueline Heeren

Jacqueline werkt ruim 27 jaar in observatie- en behandelcentrum De Hondsberg te Oisterwijk, in diverse functies van groepsleidster tot gezinscoach. Zij is gespecialiseerd in het diagnosticeren en opzetten van behandeling voor kinderen met onbekende diagnoses in heel Nederland. Zij geeft presentaties en workshops over eetproblematiek bij kinderen met een verstandelijke beperking in combinatie met bijvoorbeeld: autisme, boulimia en anorexia. Vanuit haar grote liefde voor mensjes en mensen met het Prader Willi Syndroom, is zij nu landelijk deskundige op gebied van hun behandeling. Jacqueline werkt ook vanuit haar eigen praktijk: “Spel en Ouderbegeleidingspraktijk J. Heeren”. Hier speelt ze met bijzondere kinderen om ze vanuit zichzelf weer te laten ontwikkelen met behulp van de EBL methodiek. Jacqueline is gecertificeerd EBL trainer.
Bekijk de docent

Jeroen Saris

Jeroen Saris heeft een eigen praktijk als energetisch therapeut, docent en EBL consulent & trainer. Hierin werkt hij met kinderen, jongeren en volwassenen met een diverse problematiek. Onder andere vanuit zijn eigen verleden met epilepsie is hij altijd geïnteresseerd geweest in hoe interactie met dingen en mensen (de wereld om je heen op fysiek niveau) verloopt en wat dit met je doet. In gesprek hierover met zijn tante Dr. Marijke Rutten-Saris bleek dat de EBL-methode een antwoord had op die vraag. In de opleiding tot consulent en trainer heeft hij geleerd hoe dit proces van interactie op fysiek niveau verloopt en van welke waarde het is in ons dagelijks bestaan. En hoe door middel van lichaamstaal interventies dit proces te stimuleren.

 

 

 
Bekijk de docent

Ochtend
09:30

Introductie

Korte herhaling theorie van dag 1:
Korte herhaling van begrippen Gewaar-zijn en Meebewogen-zijn

11:00

Pauze

11:15

Verdieping:
Afstemming: ritme, de inzet van een pauze• Lichaamstaal gebruiken bij negatieve contactinitiatieven

12:30

Lunchpauze

 
Middag
13:00

Vervolg verdieping:
De inzet van aanvullende techniekenOefenen met casussen van deelnemers

14:30

Pauze

14:45

Oefenen met casussen van deelnemers

16:00

Einde

nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief