Terug naar het overzicht

Bouwstenen voor een vertrouwensrelatie

27 jan 2012
Plaats
Fysiek

DOCENT: Paula Sterkenburg
INHOUD: Hoe kun je een vertrouwensrelatie opbouwen met kinderen, jongeren of volwassenen met een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking.

Deze studiedag wordt niet meer herhaald. Blijf op de hoogte van het scholingsaanbod van FORTIOR en meld je aan voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Tijdens deze studiedag vertelt dr. Paula Sterkenburg over het opbouwen van een vertrouwensrelatie bij kinderen en volwassenen met ernstig verstandelijke of meervoudige beperkingen. Paula heeft een werkboek geschreven over de manier waarop zorgprofessionals kunnen bouwen aan een veilige vertrouwensband met hun cliënt.

FORTIOR organiseert deze studiedag, samen met Bartiméus, naar aanleiding van de publicatie van dit werkboek in november 2011.

 

Gehechtheid

Vanuit een vertrouwensband kunnen professionals hun cliënten met een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking effectiever stimuleren in hun ontwikkeling. De basis voor het werkboek van Paula Sterkenburg ligt in de gehechtheidstheorie. Volgens die theorie hangt de kwaliteit van de gehechtheid samen met de manier waarop ouders en verzorgers reageren op het gedrag en de communicatieve uitingen van de cliënt.

Theorie en praktijkoefening

Paula Sterkenburg besteedt tijdens de studiedag eerst aandacht aan de theorie, zodat je aan het eind van de dag de basiskennis hebt voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Daarna laat ze je met allerlei oefeningen zien welke vaardigheden je als professional of ouder nodig hebt om te kunnen werken aan zo’n veilige relatie.

Het is de bedoeling dat je naar huis gaat met praktische tips die je de volgende dag al kunt toepassen in je eigen (werk)situatie.

 

Paula Sterkenburg zal ingaan op de volgende vragen:

  • Wat is de theoretische onderbouwing het opbouwen van een veilige vertrouwensrelatie?
  • Hoe kan je een vertrouwensrelatie opbouwen?
  • Waar moet je allemaal aan denken?
  • Heeft het opbouwen van een vertrouwensrelatie zin gezien de ernst van de beperkingen van mijn cliënt?
  • Ik heb weleens gehoord dat begeleiders het gedrag spiegelen maar wat is dat eigenlijk?

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor professionals die kinderen en volwassenen met een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking begeleiden. In het bijzonder is de dag geschikt voor begeleiders, activiteitenbegeleiders, spelbegeleidsters, speltherapeuten, creatief therapeuten, psychomotore therapeuten en leerkrachten. Ouders zijn ook van harte welkom.

Paula Sterkenburg

Paula Sterkenburg is bijzonder hoogleraar ‘Mensen met een visuele of visuele én verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel is ingesteld door Stichting Bartiméus en het Bartiméus Fonds. De leerstoel verbindt twee zorggebieden, de zorg voor mensen met een visuele beperking en die voor mensen met een visuele én verstandelijke beperking. Daarnaast verbindt de leerstoel wetenschap en praktijk door het onderbouwen van toepassingen en het toetsen ervan in de praktijk. Ze is coördinator van de academische werkplaats ‘Sociale Relaties en Gehechtheid’ van de Bartiméus – Vrije Universiteit (sinds 2009) en samen met Mirjam Wouda coördinator van het Ons Tweede Thuis – Vrije Universiteit samenwerkingsverband (sinds 2015). Huidige projecten zijn onder andere: ‘EMB en ICT’; ‘Sociale relaties en ICT’; ‘Robot Bart stopt het pierkeren’; ‘Stimulatiekleed voor kinderen met een visuele beperking’. klik hier voor een overzicht
Bekijk de docent

Ochtend
10:00

Opening
Ad van den Broek

10:15

Theoretische onderbouwing: Gehechtheidstheorie
Paula Sterkenburg

11:15

Pauze

11:30

Opbouwen van een vertrouwensrelatie: Hoe?
Paula Sterkenburg

12:30

Lunch

 
Middag
13:30

Oefeningen gericht op verschillende aspecten van het opbouwen van een relatie
Paula Sterkenburg en Marlou de Jong

15:00

Pauze

15:15

Oefeningen gericht op verschillende aspecten van het opbouwen van een relatie
Paula Sterkenburg en Marlou de Jong

16:30

Sluiting

Interessante Artikelen:

Sterkenburg, P.S. & Schuengel, C. (2008). Psychotherapie voor kinderen met ernstige visuele en verstandelijke beperkingen. Pedagogiek, februari, 21-0.

Sterkenburg, P.S. & Schuengel, C. (2008). Behandelprotocol ‘Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag’. In C. Braet & S. Bögels (Eds.), Protocollaire behandelingen voor kinderen met psychische klachten. (pp. 409-424). Amsterdam: Boom.

Wapenaar, J. (2008). Hechting beïnvloedt gedrag. Markant, 13(1), 14-16.

 

 

nieuwsbrief

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen