Direct contact? Bel ons:030 - 6586103
 • een workshop op 13 juni 2019
 • docent: Anneke Groot
 • over de invloed van je eigen gevoelens, gedachten en handelswijze op het (probleem)gedrag van mensen met autisme
 • accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie

 

autisme en attitude

Mensen met autisme zijn gevoelig voor je basis menshouding (attitude). Ze voelen je aan zonder woorden. Ze hebben het feilloos door hoe jij je als begeleider voelt. Mensen met autisme reageren op je als ze voelen dat je over hen oordeelt, dat je je zorgen maakt of weerstanden ervaart.

 

Als je werkt met cliënten met autisme zijn je eigen reacties en je eigen houding een belangrijk instrument om in te zetten in je begeleidingsrelatie. Je eigen reacties komen voort uit je emoties, normen & waarden en overtuigingen. Attitude betekent niet jezelf veranderen in iemand anders, maar je bewust worden en accepteren van wie je zelf bent. Door jezelf bij te stellen, loopt de relatie met cliënten als vanzelf veel soepeler.

 

Durf je het aan! Anneke Groot daagt je uit op een prettige, open en ontspannen manier.

 

De docent

Anneke Groot is moeder van een zoon met autisme. Ze ontwikkelde de methode contactgericht spelen en leren (CSL). Sinds een jaar is er een variant op CSL, namelijk contactgericht ondersteunen. Anneke geeft cursussen en studiedagen over CSL en contactgericht ondersteunen.

 

Inhoud workshop autisme en attitude

In deze workshop leer je hoe je de sensitiviteit van mensen met autisme kunt inzetten als bijzondere kwaliteit in het contact. Door oefeningen zul je ervaren wat er gebeurt in het contact als je meer bewust bent van je eigen overtuigingen. Aan het eind van de middag heb je veel om over na te denken.

 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • waarom is attitude zo belangrijk in het werken met mensen met autisme?
 • welke aspecten van je attitude met name zijn van belang (acceptatie, vertrouwen en zonder druk iets willen)?
 • wat zijn overtuigingen?
 • met welk gereedschap kun je daar meer bewust van worden?

 

Studiebelasting & voorbereiding

Deze workshop is zonder voorbereiding te volgen. Als je dat wenst kun je vooraf de aanbevolen literatuur lezen.

De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 4 uur.

 

De doelgroep

Deze workshop is bedoeld voor professionals die werken met kinderen of volwassenen met autisme, zoals (vak)therapeuten, begeleiders, leraren en managers. Ouders zijn ook van harte welkom.

 

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie voor 4 punten.

 

Aanbevolen literatuur

 • Anneke Groot en Ad van den Broek. (2012). Contactgericht Ondersteunen. Blz. 31-48. Deze bladzijdes ontvang je vooraf in digitale vorm per e-mail.
 • Blogpost: Kies je eigen houding en wordt doelgerichter >>
 • Anneke Groot. (2015). Houvast. Contactgericht spelen en leren met kinderen in het autistisch spectrum. Amsterdam: uitgeverij SWP. ISBN 9789088505973. Anneke schreef hierin een uitgebreid hoofdstuk over houding (pag. 105-149).

 

Inschrijven

De workshop Autisme en attitude is op 13 juni 2019 van 13:00 tot 17:00 in Utrecht. De inschrijfkosten zijn €99,00 inclusief koffie, thee en literatuur.

 

Schrijf je in voor de workshop autisme en attitude>>