Direct contact? Bel ons:030 - 6586103

• De workshop op 13 april 2018 is geannuleerd
• Docent: Harmke Bodewitz
• Over: de MATCH-training. Dit is een training voor teams en/of ouders die zich richt op de sensitiviteit bij het zich afstemmen op de emotionele ontwikkeling van een persoon met een verstandelijke beperking. De training bevat een handige job-aid die ervoor zorgt dat de opgedane kennis ook na de training in het bewustzijn van de begeleiders blijft.
• Accreditatie is aangevraagd bij NIP K&J/NVO OG

 

MATCH-training

Een veelgehoorde vraag bij FORTIOR is: “Het emotionele ontwikkelingsniveau van deze cliënt is in kaart gebracht. Maar hoe krijg ik nu het team mee? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de begeleiders hun begeleidingsstijl afstemmen op de emotionele ontwikkeling van deze cliënt?” In Nederland en België kennen we al het SEO-R Kleurenprofiel. Dit is een nuttig instrument op basis waarvan professionals en ouders met elkaar kunnen discussiëren over het emotionele ontwikkelingsniveau van hun kind of cliënt.

 

Het Kleurenprofiel heeft veel bijgedragen aan de bewustwording binnen teams en bij ouders als het gaat om emotionele ontwikkeling bij cliënten met een verstandelijke beperking. Sinds enige tijd er een nieuwe methode die voortborduurt op het SEO-R Kleurenprofiel: De MATCH-training. Deze training bevat een aantal kant en klare beelden en materialen waarmee je de theorie over emotionele ontwikkeling toegankelijk kunt maken voor begeleiders. De MATCH-training bevordert de sensitiviteit van de begeleider in het zich afstemmen op de emotionele ontwikkeling van de persoon met een verstandelijke beperking.

 

Wat houdt de MATCH-training in

De MATCH-training is een actieve training voor begeleiders en leerkrachten die werken met mensen met een verstandelijke beperking. De training kan worden gegeven door de gedragsdeskundige, teamleider of coach van het team. In de training kunnen ook ouders worden betrokken.

 

De training start met de plaatsbepaling van de emotionele ontwikkeling ten opzichte van andere functioneringsgebieden. Vervolgens gaan deelnemers zelf aan de slag met de opeenvolgende fasen van de emotionele ontwikkeling. Tijdens de MATCH-training ervaren de deelnemers zelf hoe het is als hen een aanbod wordt gedaan dat niet aansluit bij hun emotionele ontwikkelingsniveau en basale emotionele behoeften. Daarnaast voelen de deelnemers zelf wat een verschil het maakt als je wel gehoord wordt door de ander. Door dit participerend leren én coöperatief leren ontdekken deelnemers wat iemand beleeft vanuit een fase van de emotionele ontwikkeling en welke match hiermee te maken valt in begeleidingsstijl.

 

Aan het eind van de training krijgt het team een praktische job-aid (een vijfhoekig doosje). Hierin kunnen de belangrijkste inzichten – die tijdens de training zijn opgedaan – bewaard worden. Dit geldt zowel voor de individuele cliëntdiagnostiek als voor de afgestemde begeleidingsstijl. Door de Job-aid er af en toe weer eens bij te pakken (in bijvoorbeeld een teambespreking), blijft de opgedane kennis in het bewustzijn van de begeleiders aanwezig (en zakt de kennis niet weg zodra de training is afgelopen).

 

MATCH-training

 

De inhoud van de workshop

De workshop over de MATCH tussen emotionele ontwikkeling en begeleidingsstijl is een train-de-trainer workshop. Het is de bedoeling dat je na het volgen van de workshop zelf de training kunt geven aan teams binnen je eigen organisatie. De docent Harmke Bodewitz gaat tijdens de workshop in op de volgende thema’s

 

  1. Inversief Conusmodel: wat is de plaatsbepaling van emotionele ontwikkeling ten opzichte van andere functioneringsgebieden?
  2. Hoe je kunt aansluiten bij de (impliciet) aanwezige kennis en (soms verkeerde) aannames van begeleiders rond emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking
  3. Didactiek: over de verschillende manieren waarop je kunt leren en hoe dit in de MATCH-training verwerkt zit
  4. De MATCH-training zelf: de beschikbare materialen, de opbouw van de training, tips voor het geven van de training

 

Bekijk hier het programma van de workshop >>

 

Studiebelasting & voorbereiding

De workshop is te volgen zonder voorbereiding.

 

De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 3,5 uur.

 

De doelgroep

De workshop is bedoeld voor psychologen, orthopedagogen, teamleiders, coaches, interne begeleiders en anderen die begeleiders, verpleegkundigen en leerkrachten ondersteunen en coachen.

 

Benodigde voorkennis

Om deel te kunnen nemen aan de workshop over de MATCH-training is het noodzakelijk om basiskennis te hebben over emotionele ontwikkeling. De fases in emotionele ontwikkeling (volgens Anton Došen) worden als bekend verondersteld.

 

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij Accreditatiebureau NIP K&J / NVO  OG (herregistratie 3 punten, behandeling 1 punt, diagnostiek 0,5 punt)

 

Inschrijven

De workshop over de MATCH-training vindt plaats op 13 april 2018 van 13:30 tot 17:00 in Utrecht. De inschrijfkosten bedragen:

  • De inschrijfkosten bedragen €130,- p.p. voor de workshop De MATCH tussen emotionele ontwikkeling en begeleidingsstijl inclusief koffie en thee.

 

Materialen aanschaffen
De materialen van de MATCH-training zijn niet in de deelnemersprijs inbegrepen. De docent neemt enkele MATCH boxen voor de verkoop mee naar de workshop. De investering voor de MATCH-training is: €100,- U kunt de MATCH-box ook via internet bestellen Bestel de MATCH-training hier >>

 

Schrijf je hier in voor de train de trainers workshop over de MATCH-training >>

 

Meer informatie: