Direct contact? Bel ons:030 - 6586103
 • Een studiedag op 9 oktober 2018 (volgeboekt)
 • aanmelden voor de reservelijst via: [email protected]
 • Docent: Els Ronsse
 • Over: Hoe je kinderen of volwassenen met autisme kunt helpen bij emotie-herkenning en emotie-uiting met behulp van het model voor emotionele ontwikkeling van Anton Došen
 • Accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie, Register Leraar, NIP/NVO (geldt ook voor SKJ) en de Vereniging van Haptotherapeuten.

 

emotionele ontwikkeling en autisme

Een aantal mensen met autisme is zoekend als het gaat om emoties. Ze vinden het lastig om hun eigen emoties te herkennen en te uiten. Mensen met autisme zijn daarnaast minder goed in het herkennen van emotionele signalen bij andere mensen. Soms krijgen mensen met autisme het advies om aan hun sociale vaardigheden te werken. Hoe kan het model van emotionele ontwikkeling hen hierbij helpen? Dit model is door de psychiater en kinderpsychiater Anton Došen ontworpen. In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking heeft het nieuwe invalshoeken opgeleverd voor het ondersteunen van mensen met ernstig probleemgedrag.

 

Tijdens deze studiedag gaat Els Ronsse onder andere in op het model van Došen en op de vraag hoe dit model gebruikt kan worden in de hulpverlening aan mensen met autisme en een normale begaafdheid. Zij doet dit door de basale emotionele behoeften te benoemen en te laten zien hoe mensen met autisme op basis van die behoeften zichzelf beter kunnen leren kennen. Daarnaast bespreekt ze welke behoeften mensen met autisme kunnen herkennen bij hun omgeving en hoe ze hier op in kunnen spelen. Het herkennen en uiten van emoties is een belangrijk thema dat besproken zal worden.

 

Lees hier meer over het ontwikkelingsdynamisch model van Anton Došen>>

 

De inhoud van deze studiedag over emotionele ontwikkeling bij mensen met autisme

De Vlaamse psychologe Els Ronsse is gespecialiseerd in emotionele ontwikkeling bij mensen met autisme.

Els Ronsse zal tijdens deze studiedag aandacht besteden aan de volgende thema’s:

 • Het concept emotionele ontwikkeling, ontwikkelingspsychologie en emotionele behoeften
 • Welke tools zijn er om het niveau van emotionele ontwikkeling te herkennen bij mensen met autisme en een normale begaafdheid?
 • Methoden die gebaseerd zijn op de theorie van emotionele ontwikkeling
 • Hoe kun je mensen met autisme helpen om hun emoties beter te herkennen, beter te uiten en emotionele signalen van andere mensen op te pikken?

Tijdens de studiedag is er ruimte om een eigen casus in te brengen.

 

Aan het eind van de dag

 • heb je tools om emotionele ontwikkeling te zien bij normaal begaafde mensen met autisme
 • kun je scripts ontwikkelen om mensen met autisme te helpen in het ontwikkelen van vaardigheden in het omgaan met emoties en behoeften

Bekijk hier het programma >>

 

Studiebelasting & voorbereiding

De studiedag is te volgen zonder voorbereiding. Als je dat wenst kun je vooraf de aanbevolen literatuur doorlezen.

De studiebelasting van deze scholing bestaat uit het aantal contacturen. Het aantal contacturen is 5,5 uur.

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten, haptotherapeuten, vak- en speltherapeuten, leraren en andere professionals die werken met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme en een normale begaafdheid. Ouders van mensen met autisme zijn ook welkom.

 

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door:

 • Register Vaktherapie voor 5 punten
 • Lerarenregister voor 6 RU (registratienummer apAvcxXOBC)
 • het accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsychologie (K&J)/NVO orthopedagoog generalist (OG). Orthopedagogen en psychologen die herregistreren krijgen 6 punten, orthopedagogen en psychologen in opleiding krijgen 3 punten.
 • Omdat de training is geaccrediteerd door NIP K&J / NVO OG, is de studiedag ook geaccrediteerd bij het SKJ. Deze studiedag kan worden opgevoerd voor herregistratie. Zie ook de website van SKJ
 • De Vereniging van Haptotherapeuten voor 6 punten.

 

Overige accreditaties in overleg
Heb je een andere accreditatie nodig dan hierboven wordt vermeld? Dan kun je met FORTIOR overleggen of deze accreditatie kan worden aangevraagd. Neem voor overleg contact op met [email protected]

 

Inschrijven

De studiedag over emotionele ontwikkeling bij mensen met autisme vindt plaats op 9 oktober 2018 van 10:00 tot 17:00 in Utrecht. De inschrijfkosten bedragen €225,00 p.p. inclusief lunch, koffie en thee. FORTIOR is vrijgesteld van BTW.

 

Schrijf je hier in voor de studiedag emotionele ontwikkeling bij mensen met autisme

 

Meer informatie