Praktijkcongres De Draad: aan de slag met het model en methode

INHOUD: Ontdek de nieuwste ontwikkelingen, leer van de ervaringen van anderen, en krijg een exclusieve blik op de nieuwste materialen. In de middag duik je dieper in de praktijk met een workshop die specifiek is afgestemd op jouw werkveld.

ACCREDITATIE: Is aangevraagd bij het NIP K&J / NVO OG

INVESTERING: Profiteer van de vroegboekkorting! Boek je deelname voor 1 juni 2025 en betaal slechts €235,- per persoon. Dit bedrag is inclusief een materialenpakket, koffie, thee en lunch. Na 1 juli 2025 bedraagt de prijs €265,- per persoon.

8.000

certificaten uitgereikt

6.5 uur

aan nieuwe inzichten en kennis

8.9

sterren uit 900 stemmen

Het model en methode van De Draad

Dit praktijkcongres staat in het teken van het model en de methode ‘De Draad’. Deze methode helpt begeleiders, ouders en leerkrachten om een goede afstemming te vinden met hun cliënten, kinderen of leerlingen. Het biedt pedagogen, gedragsdeskundigen, therapeuten, teamcoördinatoren en psychologen een handige methodiek voor coaching. Het model is gebaseerd op ontwikkelingsdenken en heeft sterke verbindingen met de het model voor emotionele ontwikkeling (Došen) en de methode Heijkoop. ‘De Draad’ vertaalt wat er in een normale ontwikkeling gebeurt naar situaties waarin de ontwikkeling vastloopt.

 

Ervaringen uitwisselen

Sinds de ontwikkeling van het model in 2007 is er veel ervaring mee opgedaan en hebben mensen uit verschillende sectoren gewerkt aan de vertaling ervan. De overgang van een theoretisch model naar een methode en concrete toepassing vraagt namelijk om een proces van experimenteren en ontdekken. Nu is het moment aangebroken om deze ervaringen en de ontwikkelde materialen te delen, zodat deelnemers praktische handvatten krijgen om ermee aan de slag te gaan.

Tijdens dit praktijkcongres hoor je meer over:

  • Het model en methode van De Draad
  • Alle beschikbare materialen, zoals werkbladen en werkschema’s
  • De verschillende toepassingen van De Draad in verschillende werkvelden

 

Kennismaking en verdieping

Deze dag biedt zowel een kennismaking als verdieping door lezingen en nieuwe werkschema’s en hulpmiddelen die je ontvangt. Een uitgebreid materialenpakket is inbegrepen in de prijs. Tijdens de plenaire ochtendsessie geven sprekers Gerrit Vignero en Dimitri Dhaene een verdiepende uitleg over het model. In het middagprogramma kies je één van de zes workshops die het beste aansluit bij jouw praktijk. Hier maak je kennis met de nieuwste materialen, wissel je ervaringen uit met collega’s en doe je inspiratie op om De Draad nog effectiever in jouw werk toe te passen. Grijp deze kans om je kennis en vaardigheden verder aan te scherpen!

 

Met korting boeken en materialen bestellen

Je hebt de mogelijkheid om tijdens het praktijkcongres materialen en boeken aan te schaffen met korting.

 

Waarom je het praktijkcongres niet mag missen:

  • Ontdek de kracht van De Draad in de zorg en (speciaal) onderwijs! Sinds de introductie in 2007 heeft het model van De Draad zich ontwikkeld tot een waardevolle methode die al door vele zorgprofessionals is omarmd.
  • Krijg handvatten voor de wijze waarop De Draad binnen jouw specifieke werkveld toegepast kan worden
  • Ontvang een pakket met de nieuwste materialen die je helpen in het werken met De Draad
  • Laat je inspireren door collega’s, bouw aan je netwerk en krijg nieuwe ideeën

 

Inhoud:

Tijdens het praktijkcongres komen de volgende thema’s aan bod:

  • Voorstelling van het model en methode van De Draad
  • Welke ontwikkelingen zijn er rond De Draad
  • Welke nieuwe materialen en tools zijn beschikbaar
  • De toepassing van De Draad in
    • Voorzieningen voor mensen met verstandelijke beperking
    • Therapie voor kinderen met LVB en een normale begaafdheid
    • Speciaal onderwijs
    • Regulier onderwijs
    • Ondersteuning van ouders
    • Ambulante begeleiding

Praktische zaken

Datum:
30 oktober 2025
Accreditatie:
Is aangevraagd
Type:
Fysiek
Locatie:
De Twee Marken, Trompplein, Maarn, Nederland
Sprekers:
Gerrit Vignero, Dimitri Dhaene, Edda Janssens, Karen Van Dyck en Anja Hamaekers, Katrijn Van Acker, Hilde L’Ecluse en Tine Van Wezemael, Marlies Vuchelen en Davy Mahieu

Programma

Ochtend
09:00

Ontvangst

09:30

De Draad als een dynamisch model: Hoe heeft het model zich in de afgelopen jaren ontwikkeld
Door: Gerrit Vignero

10:45

Koffiepauze

11:15

Iedere draad zijn handvat: 12 concrete ingangen / handvatten om aansluiting te vinden
door Dimitri Dhaene

12:30

Lunchpauze

tafel met materialen bekijken

 
Middag
12:30

Volgen workshop naar keuze:

1. De Draad in de langdurige zorg – Edda Janssens

2. De Draad en therapie – Karen van Dyck en Anja Hamakers

3. Aan de slag met het spel ‘ontwarde draad’ in een klascontext – Katrijn van Acker

4. De Draad in het speciaal onderwijs – Hilde L’Ecluse en Tine Van Wezemael

5. De Draad in ouder begeleiding – Marlies Vuchelen en Davy Mahieu

 

15:00

Koffiepauze

15:15

Vervolg workshop naar keuze

16:30

Afsluiting en invullen evaluatie

Doelgroep en accreditatie

De inhoud van het praktijkcongres heeft betrekking op:

  • Kinderen, jongeren en volwassenen met een lichte, matige tot ernstige verstandelijke beperking en eventuele bijkomende complexe problematiek
  • Kinderen en jongeren met een normale begaafdheid en ontwikkelingsproblemen
  • Ouders van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of andere uitdagingen in hun ontwikkeling

 

Het praktijkcongres is bedoeld voor:

Professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking of kinderen en jongeren met een normale begaafdheid andere uitdagingen in hun ontwikkeling (zoals autisme of geestelijke gezondheidsproblemen). Het praktijkcongres is interessant voor:

  • Psychologen en orthopedagogen
  • Persoonlijk begeleiders en ambulant begeleiders
  • Leerkrachten en intern begeleiders
  • Vaktherapeuten en speltherapeuten
  • Fysiotherapeuten en SI-therapeuten
  • Coaches
  • Therapeuten

 

Niveau van de training

Deze training is ten minste post HBO niveau.

 

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij accreditatiebureau NIP K&J / NVO OG. Als deze accreditatie wordt toegekend, dan geldt deze ook voor het SKJ herregistratie.

Overige accreditaties kunnen worden aangevraagd in overleg.

Iedere deelnemer ontvangt na afloop een certificaat als bewijs van deelname.

Lezingen en sprekers

De Draad als een dynamisch model

Gerrit Vignero

De Draad als model en methode wil een vertaalslag zijn van de sociale en emotionele ontwikkeling, gebaseerd op de ontwikkelingspedagogie, de SEO van A. DOSEN en de methode HEIJKOOP. Gerrit neemt je in deze lezing mee in de evolutie die hij doorheen de 20 jaar van het model heeft meegemaakt. Hoe maak je de verschillende ontwikkelingsstappen concreet voor begeleiders, leerkrachten, ouders, cliënten? Hoe kan je aan de hand van het model werken met het dynamische aspect -de spanning tussen meer en minder aankunnen- in emotionele en sociale ontwikkeling? Welke werkschema’s kan je gebruiken om ‘de draad’ op een cliënt en zijn systeem te leggen? Dit materiaal krijgen de deelnemers ook mee.

Iedere draad zijn handvat

Dimitri Dhaene

Deze lezing gaat over 12 handvatten, 12 concrete ingangen die aansluiten bij het model van de draad. Wat zijn belangrijke middelen die je als begeleider, leerkracht, therapeut, … kan gebruiken om aansluiting te vinden bij een kind, een jongere, een volwassene waarmee je vaak de draad verliest? Hoe hou je de intensiteit laag? Wanneer bied je ritmering? Wanneer werkt humor en overdrijving?

De Draad in de langdurige zorg

Edda Janssens

De Draad is krachtig doorheen de langdurige zorg voor cliënten. Het zet aan tot procesmatig werken en groei. De Draad van Gerrit Vignero geeft ook kracht aan de ingang van de begeleider, een ingang die vaak nog extra aandacht vraagt. Deze ingang biedt handvatten om als team weer het juiste spoor te vinden en om als medewerker opnieuw te kunnen bijtanken. Tijdens de workshop ontdek je verschillende methodieken om deze draad creatief vorm te geven.

De Draad en therapie

Karen Van Dyck en Anja Hamaekers

Gebruik van het ontwikkelings-dynamisch kader binnen brede beeldvorming rond de cliënt of cliëntsysteem. Dit vanuit het “niet- weten” en actieve participatie van actoren. Ontschuldigend in gesprek gaan rond dynamieken en gedrag. Inzetten op verbinding, gedeeld eigenaarschap op maat en maximale participatie van het kind/de jongere zelf. De workshop heeft betrekking op kinderen en jongeren met een normale begaafdheid of LVB en uitdagingen in hun ontwikkeling. De workshop is interessant voor (vak)therapeuten, coaches, gezinsbegeleiders, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders, leerondersteuners, leraren.

Aan de slag met het spel ‘ontwarde draad’ in een klascontext

Katrijn Van Acker

De docent laat zien hoe je vanuit de dagelijkse praktijk op weg kan gaan met de emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren in een klascontext. Hoe kan je vastgelopen situaties weer hanteerbaar krijgen en samen gedragen op weg gaan? Hoe krijg je zicht op de verbinding tussen jezelf en de leerling? Hoe voelt jouw draad als leerkracht met de leerling? Wat zijn mogelijke interventies die je als leerkracht kan doen om de draad te herstellen of versterken? Hoe kan het spel ‘ontwarde draad’ bijdragen aan een sterke verbinding in een vastgelopen situatie binnen de schoolcontext?

De Draad in het speciaal onderwijs

Hilde L’Ecluse en Tine Van Wezemael

Hoe zorg je, op een haalbare manier, voor passend onderwijs, onderwijs op maat? In deze workshop verken je de uitdagingen en ga je op zoek naar de kansen. Hoe ga je methodisch aan het werk met het model van ‘De Draad’ met leerkrachten en leerkrachtenteams in het buitengewoon onderwijs. Beeldvorming aan de hand van een screeningsinstrument, doelenkader en orthodidactiek volgens De Draad. Aan de hand van een werkschema voor onderwijs en een groepsplan worden concrete voorbeelden gegeven die in de klas en op school te gebruiken zijn.

De Draad in ouder begeleiding

Marlies Vuchelen en Davy Mahieu

De Draad is een dankbare metafoor om de emotionele ontwikkeling in kaart te brengen. In deze workshop zullen de docenten hun ervaring delen over hoe zij hiermee aan de slag gaan bij cliënten met een (vermoeden van) een beperking en hun netwerk. De Draad geeft beeld en taal en creëert zo inzicht, afstemming en begrip tussen de behoeften achter het gedrag van de cliënt en de ouders of andere belangrijke contexten zoals onderwijs, woongroep of dagcentra. De docenten nemen je mee in hoe zij de beeldvorming organiseren maar nog meer hoe we deze inzetten in situaties om verbinding te maken.

Leer meer over Praktijkcongres De Draad: aan de slag met het model en methode

Inschrijven

Zij gingen je voor

FORTIOR biedt vele mooie na – en bijscholing aan waar ik in de afgelopen 25 jaar al met veel plezier aan heb deelgenomen.

FORTIOR heeft altijd een leuk, gevarieerd aanbod aan cursussen binnen het Verstandelijk Gehandicapten werkveld. Ik neem altijd met plezier deel aan de cursussen die FORTIOR aanbiedt!

Fijne locatie, goede voorzieningen en goede enthousiaste docenten. Het was een top dag!

Goed georganiseerd, lekkere lunch, goede info van te voren, mooi mapje, constant koffie en thee

Het is altijd geweldig om de trainingen van FORTIOR te volgen. De inhoud is zo praktijk gericht, dat je de vertaalslag naar je werkvloer al maakt tijdens de training. Elke keer kom ik na een training vol uitvoerbare ideeën op mijn werk zodat wij kunnen blijven  ontwikkelen.

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen