Terug naar het overzicht

Gratis checklist – Zintuiglijk Profiel autisme


Auteur(s): Roger Verpoorten – Marlou Versteegen – Petra Hagen
Prijs: €  00,00

Checklist Zintuiglijk Profiel

Autisten hebben vaak te maken met afwijkende prikkelverwerking en kunnen daar last van ondervinden. Denk bij deze afwijkingen aan: prikkels doen soms pijn, een autist vermijdt prikkels of zoekt deze juist op. Zo kan men overprikkeld zijn of onderprikkeld. Met een zintuiglijk profiel breng je samen met de cliënt de individuele situatie in kaart. Daarvoor is deze ‘checklist zintuiglijk profiel autisme’ in het leven geroepen.

Als je een individueel sensorisch gedragsprofiel voor een cliënt wilt opstellen, is dit dé checklist voor jou. Spoor samen met je cliënt problemen met waarneming en prikkelverwerking op.

De ‘checklist zintuiglijk profiel autisme’ is de Nederlandse versie van de Sensory PRofile Checklist (SPRC). Het gaat om een vragenlijst die helpt gedrag te observeren. Je vraagt cliënten naar sensorisch functioneren op het gebied van kijken, luisteren, voelen, ruiken, proeven, evenwicht, houding en bewegingsgevoel. Als je een zintuiglijk profiel opstelt, kun je vervolgens hulp op maat bieden.

Deze checklist is een bijlage in het boek ‘Autisme en Zintuiglijke Problemen’, maar is ook los te downloaden.  Als je interesse hebt in het gehele boek, verwijzen we je graag naar deze pagina.

Waarom juist deze checklist voor een zintuiglijk profiel?

De meeste checklists bestaan uit gesloten vragen, terwijl in deze checklist semi-open geformuleerde vragen staan. Verder staan er steeds praktijkvoorbeelden bij iedere vraag. Al deze antwoorden kunnen achteraf verzameld en versleuteld worden in een sensorisch profiel.

Meer over autisme?

Fortior organiseert regelmatig trainingen voor zorgprofessionals, zoals op 20 november 2020 deze training over emotionele ontwikkeling bij mensen met autisme.

 

Download
">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen