Agressief gedrag komt heel frequent voor bij mensen met een LVB. Eén van de risicofactoren en voorlopers van agressief gedrag is de beperkte boosheidsregulatie. In de klinische praktijk wordt PMT, een ervaringsgerichte therapie waarbij lichaamsbewustzijnsoefeningen en bewegen als medium worden gebruikt, wordt veelvuldig ingezet bij mensen met een licht verstandelijke beperking, met name gericht op het verbeteren van het reguleren van boosheid en het verminderen van agressief gedrag. Verondersteld wordt dat door de ervaringsgerichte aanpak, welke binnen PMT verbonden wordt met aandacht voor het leren aanvoelen van lichaamssignalen gekoppeld aan boosheid en het inoefenen van adequate coping vaardigheden bij boosheid, minder agressief gedrag zal ontstaan. In deze presentatie zullen de inzichten over de PMT-behandeling bij deze doelgroep, verkregen uit de literatuur én de praktijk, belicht worden. De veronderstelde werkende mechanismes worden besproken en als laatste wordt er stilgestaan bij het belang van effectmeting van PMT en de uitdagingen die hiermee in de praktijk gepaard gaan.
Tijdens de presentatie zullen verschillende praktijkvoorbeelden aan bod komen.
Deze presentatie zal bevatten:
Tina Bellemans is opgeleid als bewegingswetenschapper en psychomotorisch therapeut aan de KU Leuven (België). Momenteel is ze verbonden aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze werkt daar als docent bij de opleiding psychomotorische therapie en als onderzoeker/promovenda is ze verbonden aan het lectoraat Gezondheid, Bewegen en Welzijn (Windesheim) en aan het Behavioural Science Institute (Radboud Universiteit Nijmegen).
Haar promotieonderzoek is gericht op de effectiviteit van psychomotorische therapie (PMT) bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die problemen hebben met het reguleren van boosheid en die agressief gedrag vertonen. Er wordt daarnaast aandacht geschonken aan het nagaan van de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van specifieke PMT-meetinstrumenten, aangepast aan de doelgroep LVB. Dit alles leidt tot nieuwe kennis over de evidentie en werkingsmechanismen van psychomotorische therapie gericht op het reguleren van boosheid, wat een belangrijke risicofactor is in voor het ontstaan van agressief gedrag. De resultaten van de onderzoeken kunnen belangrijke handvatten bieden voor de verwijzers en de psychomotorisch therapeuten gericht op het verbeteren van de zorg gericht op mensen met een LVB en problemen met het reguleren van boosheid, maar ook komen deze inzichten ten gunste aan de beroepspraktijk van en het onderwijs in PMT, als ook aan bredere wetenschappelijke kennisdomeinen, zoals bewegingswetenschappen en psychologie.