Terug naar het overzicht

Paula Sterkenburg

Biografie Paula Sterkenburg

Prof. Dr. Paula Sterkenburg is bijzonder hoogleraar ‘Mensen met een visuele of visuele én verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel is ingesteld door Stichting Bartiméus en het Bartiméus Fonds. De leerstoel verbindt twee zorggebieden, de zorg voor mensen met een visuele beperking en die voor mensen met een visuele én verstandelijke beperking. Daarnaast verbindt de leerstoel wetenschap en praktijk door het onderbouwen van toepassingen en het toetsen ervan in de praktijk. Ze is coördinator van de academische werkplaats ‘Sociale Relaties en Gehechtheid’ van het samenwerekingsverband Bartiméus – Vrije Universiteit (sinds 2009) en samen met Mirjam Wouda coördinator van het Ons Tweede Thuis – Vrije Universiteit samenwerkingsverband (sinds 2015). Huidige projecten zijn onder andere: ‘EMB en ICT’; ‘Sociale relaties en ICT’; ‘Robot Bart stopt het piekeren’; ‘Stimulatiekleed voor kinderen met een visuele beperking’.

 

Isolatie verhoogt stress en vergroot psychische problematiek

Nog nooit is er zoveel psychische problematiek in de samenleving gemeld dan tijdens of als gevolg van de Corona lock-downs. We zijn ons er meer bewust van geworden hoe belangrijk het contact met anderen werkelijk is.

Een belangrijke ander draagt bij aan emotie- en stressregulatie. Volgens de Social Baseline Theory gaat juist de stress omhoog wanneer wij in moeilijke of uitdagende situaties alleen zijn en een belangrijke ander moeten missen. Volgens de Social Baseline Theory is het beter om nooit mensen te isoleren en om betekenisvolle relaties te bieden. De verwachting is dat wanneer we ons binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking meer gaan richten op het aangaan van veilige relaties, gedragsproblemen zullen afnemen en de kwaliteit van leven omhoog zal gaan.

Tijdens deze presentatie zal de Social Baseline Theory worden toegelicht en zal er worden stilgestaan bij verschillende manieren om een betekenisvolle relatie met mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking aan te gaan.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen