Terug naar het overzicht

Martina de Witte – Hoe bevordert vaktherapie emotionele ontwikkeling?

Martina de Witte

Martina de Witte is HAN-docent bij het Instituut voor Vaktherapeutische en Psychologische Studies (IVPS). Daarnaast is zij als onderzoeker en promovenda verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, het lectoraat KenVak (kennisontwikkeling Vaktherapiëen) en het Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (HAN). Naast haar werk als docent en onderzoeker werkt zij ook als muziektherapeut (senior geregistreerd) bij de instelling STEVIG waar mensen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) en ernstige psychiatrische en/of gedragsproblemen worden behandeld.

Haar promotieonderzoek draagt de titel: ‘Arousal Regulation through Music Therapy in People with Mild Intellectual Disabilities (MID)’ en leidt tot nieuwe kennis over de werkingsmechanismen van muziek bij het verlagen van arousal bij stresservaring, wat belangrijke input kan leveren aan het bieden van betere zorg aan mensen met LVB, maar ook ten gunste komt aan de beroepspraktijk van en het onderwijs in muziektherapie, als ook aan bredere wetenschappelijke kennisdomeinen, zoals muziekwetenschappen en psychologie.

Daarnaast werkt zij als onderzoeker mee aan het onderzoeksproject: “(Be)leef in de Wijk’ wat zich richt op de integratie van vaktherapie binnen wijkgerichte behandelteams voor mensen met LVB (zoals FACT LVB). Dit onderzoek wordt vanuit KenVak uitgevoerd. Zie voor meer informatie over de beide onderzoeksprojecten: www.kenvak.nl

 

Hoe bevordert vaktherapie emotionele ontwikkeling?

Vaktherapie wordt veelvuldig ingezet bij mensen met verstandelijke beperkingen, zo ook bij mensen met lichte verstandelijke beperkingen. Vaktherapie is een behandelvorm die op een methodische wijze beeldende, dans-, drama-, muzikale of bewegings- en lichaamsgerichte interventies inzet. Vaktherapie biedt daarmee een andere ingang bij de cliënt dan verbaal georiënteerde therapieën. Specifiek aan vaktherapeutische interventies is dat er handelings- en ervaringsgericht gewerkt wordt. De therapeut hanteert – telkens toegespitst op de individuele behandelvraag – een arsenaal aan materialen en werkvormen om de cliënt aan te zetten tot handelen. Daarmee wordt gedrag van de cliënt zichtbaar en kunnen bijbehorende gevoelens en gedachten worden geëxploreerd. De ervaring die wordt opgedaan tijdens het handelen binnen de therapie kan direct gerelateerd worden aan situaties buiten de therapie (transfer).

Het Nederlandse overheidsbeleid is er op gericht om mensen met LVB zo lang mogelijk (zelfstandig) te laten functioneren in de thuissituatie. Instellingen die zorg/behandeling bieden aan mensen met LVB worden gestimuleerd om behandeling aan te bieden in de leefomgeving van de cliënt. Deze presentatie geeft een inkijk in het lopende onderzoeksproject ‘(Be)Leef in de Wijk’, waarbij door middel van praktijkgericht onderzoek wordt gekeken hoe en wanneer vaktherapeuten een bijdrage kunnen leveren aan het in de wijk behandelen van emotionele problematiek.

De presentatie laat ook zien, dat vaktherapie c.q. muziektherapie zich steeds meer baseert op neurologische evidentie. Vanuit dit kader worden praktijkvoorbeelden naar voren gebracht waarbij muziekinterventies worden ingezet bij mensen met LVB om te komen tot stressregulatie.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen