Terug naar het overzicht

Leendert Sneep & Paula Sterkenburg

Pijn verminderen of (leren) omgaan met pijn?

Mensen zeggen weleens: “Ik heb zoveel pijn, ik kan niet eens meer nadenken”. Pijn is niet alleen een fysieke beleving maar heeft ook een mentale component. Pijn heeft ook psychosociale, gedrags- en interactie-aspecten. Dit geldt zeker ook voor mensen met een ernstig meervoudige beperking.

Herken je het gedrag van Sonja? Sonja is 6 en heeft een visuele-en-ernstig meervoudige bepeking. Ze ervaart pijn als gevolg van een vergroeiing. Wanneer zij bij zijn moeder is, is het ‘pijngedrag’ dat zij laat zien duidelijk minder dan op de woning.
Maar, waardoor komt het gedrag van Sonja? Stelt zij zich dan aan wanneer zij op de woning is?

Wanneer we begrijpen dat er een verband is tussen fysieke en mentale aspecten van pijnbeleving, kunnen we beter zoeken naar de oorzakelijke factoren voor de pijn. We kunnen iets doen om de pijnervaring te verminderen, zelfs als we de fysieke oorzaak van de pijn niet kunnen wegnemen. We kunnen gedrag dan ook beter plaatsen.

In deze interactieve presentatie zullen we ingaan op pijnbeleving en interventies gericht op het verminderen of (leren) omgaan met pijn.

 

Leendert Sneep

Leendert Sneep is fysiotherapeut en onderdeel van het pijnteam van Ipse de Bruggen. Het pijnteam heeft een zorgprogramma ontwikkeld, waarin methodiek en inhoud van diagnostiek en behandeling van (sub)acute en chronische pijn beschreven wordt. Leendert geeft scholingen over pijn aan begeleiders en behandelaars.

Daarnaast is Leendert onderdeel van het landelijk Kennisnetwerk Pijn bij Verstandelijke Beperking, dat zich inzet om kennis op het gebied van pijn bij elkaar te brengen, om die verzamelde kennis  gemakkelijk toegankelijk te maken en om praktische handvatten te ontwikkelen voor knelpunten in de signalering, diagnostiek en behandeling van pijn.

 

Paula Sterkenburg

Professor dr. Paula Sterkenburg is bijzonder hoogleraar ‘Mensen met een visuele of visuele én verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel is ingesteld door Stichting Bartiméus en het Bartiméus Fonds. De leerstoel verbindt twee zorggebieden, de zorg voor mensen met een visuele beperking en die voor mensen met een visuele én verstandelijke beperking. Daarnaast verbindt de leerstoel wetenschap en praktijk door het onderbouwen van toepassingen en het toetsen ervan in de praktijk. Ze is coördinator van de academische werkplaats ‘Sociale Relaties en Gehechtheid’ van de Bartiméus, Ons Tweede Thuis, Vrije Universiteit. Huidige projecten zijn onder andere: ‘EMB en ICT’; ‘Sociale relaties en ICT’; ‘Robot Bart stopt het piekeren’; ‘Stimulatiekleed voor kinderen met een visuele beperking’.  https://research.vu.nl/en/persons/paula-sterkenburg/publications/

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen