Terug naar het overzicht

Astrid Tulleners – Ontwikkeling van zelfregulatie vanuit een relationeel perspectief

Astrid Tulleners werkt als docent aan de Heijkoop Academy en is sinds 2007 oprichtster van Stichting de vier jaargetijden; wonen en dagbesteding voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking vaak in combinatie met autisme. Astrid woont met haar gezin op het boerenland samen met de bewoners. Ze geeft lezingen gericht op Methode Heijkoop, werkt binnen verschillende organisaties als consulent gericht op complexe casuïstiek en haalt haar inspiratie uit het zien van de eigenheid van de mensen die zij ontmoet, actief samenwerken en de relatie voorop; de zoektocht aangaan om samen te kijken, te ontdekken en het begeleiden van een proces van verandering.

Workshop: Ontwikkeling van zelfregulatie vanuit een relationeel perspectief

Binnen de Methode Heijkoop wordt het gebrek aan of het bevorderen van zelfregulatie begrepen vanuit een relationeel perspectief. Begeleiders spelen een centrale rol in de kwaliteit van het leven van de cliënt. Relationele kwaliteiten die de begeleiders ontwikkelen, bevorderen de groei van eigenwaarde en zelfvertrouwen van de cliënt.  Dat is de grondslag voor de ontwikkeling van sociale, emotionele, cognitieve en executieve functies. Het bevorderen van zelfregulatie zien we als een verbijzondering daarvan. Het ontwikkelen van zelfregulatie bij de cliënt kan niet los worden gezien van de ontwikkeling van zelfhantering bij de begeleider.

In deze workshop wordt aandacht besteed aan:

  • Het herkennen van gedragingen bij de cliënt die beschermend zijn voor het verlies van zelfregulatie over emoties, initiatieven, gedachten en gedragingen.
  • Kennismaking met een observatietechniek die betekenisvol kijken mogelijk maakt in stressvolle omstandigheden. Betekenisvol kijken brengt een empathische beweging op gang die leidt tot een gemeenschappelijk speelveld tussen begeleider en cliënt waardoor zij samen bereiken wat op dat moment haalbaar is.
  • De mogelijkheden die de begeleider heeft om zichzelf te hanteren bij interne en externe druk op momenten dat de cliënt zijn controle verliest over emoties, gedachten en gedragingen.
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief