Bij kinderen en volwassenen met een ernstige of zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB of ZEVMB) komt pijn veel voor. Door uniek, subtiel en soms tegenstrijdig pijngedrag is het lastig om de pijn bijtijds op te merken. Toch is het belangrijk om pijn te herkennen, omdat het een belangrijk signaal is.
Annemieke Enninga en Helen Korving zullen in deze presentatie vertellen over hun onderzoeken. Het onderzoek naar de EMB pijn app, die met behulp van een ‘slimme sok’ lichamelijke signalen van pijn herkent, is nu in de eindfase. Voor de POSAID (een pijnobservatielijst voor volwassenen met een zeer ernstige verstandelijke beperking) wordt op dit moment data verzameld door heel Nederland.
Tijdens de presentatie zullen Annemieke en Helen uitweiden over het nut en belang van beide meetinstrumenten en vertellen over de samenwerking ze zijn gestart. In deze samenwerking wordt cliënten in het onderzoek van de EMB pijn app ook geobserveerd met behulp van de POSAID en worden de deelnemers voor het onderzoek naar de POSAID verbonden aan de EMB pijn app.
Annemieke werkt sinds 2020 bij de Rijksuniversiteit Groningen en Academische Werkplaats EMB als promovendus op het onderwerp pijn assessment bij volwassenen met (Z)EVMB. Voordat pijn goed behandeld kan worden, moet het eerst gesignaleerd worden en in kaart worden gebracht. Hiervoor is een instrument (observatielijst) ontwikkeld, genaamd de POSAID. Haar project heeft als doel het verder ontwikkelen van dit instrument waarmee pijn gesignaleerd en beoordeeld kan worden. Dit kan dan ook worden ingezet om de effecten van een behandeling van pijn te bepalen bij volwassenen met (Z)EVMB.
Annemieke is afgestudeerd als orthopedagoog aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft ruime praktijkervaring als gedragswetenschapper in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het onderzoek naar het verder ontwikkelen van de POSAID is in volle gang. Momenteel wordt er data verzameld binnen verschillende organisaties. Mocht je als organisatie mee willen doen, dan kan dat nog steeds! Het gehele project zal tot eind 2024 doorlopen. De wens is dat door middel van de o.a. de POSAID pijn eerder gesignaleerd en behandeld wordt.
Helen werkt sinds eind 2018 bij de Vrije Universiteit Amsterdam als promovendus op het onderwerp pijn bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen (EMB). Voor haar onderzoek wordt een slimme sok gebruikt om huidgeleidingssignalen op meten. Een mobiele applicatie zal die signalen filteren en een waarschuwing geven als de drager van de sok pijn heeft. Dit zou een goede aanvulling kunnen zijn in de zorg voor mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Helen is afgestudeerd als cognitief psycholoog aan de Universiteit Utrecht en werkt al vele jaren als onderzoeker bij verschillende organisaties.
Het onderzoek naar het inzetten van de slimme sok voor pijn is nu in de eindfase. Eerst zijn een aantal onderzoeken uitgevoerd naar het bepalen van pijn bij mensen zonder verstandelijke of lichamelijke beperking. Daarnaast is er een uitgebreide literatuurstudie naar het meten van pijn uitgevoerd.
Hierna zijn de experimenten begonnen bij volwassenen met EMB. Deze kregen de slimme sok aan die verbonden werd met de nieuwe ‘EMB Pijn App’ tijdens een moment met voorspelbare pijn, bijvoorbeeld tijdens wondverzorging of fysiotherapie. Zo werd gekeken of de pijn app op de juiste momenten wel en niet pijn kan signaleren. Ook werd gekeken of verzorgers hun gedrag aanpassen als zij een waarschuwing kregen van de pijn app.
Het gehele project zal tot medio 2023 doorlopen. De wens is dat de ‘EMB pijn app’ thuis en in de zorg voor mensen met EMB gebruik zal kunnen worden.