Terug naar het overzicht

Zelf de controle, ook al is het voor even

Contactgericht spelen en leren Aantal keer bekeken: 554 views

Anneke Groot ontwikkelde de methoden Contactgericht Spelen en Leren en Contactgericht Ondersteunen. Met deze methoden kunnen ouders en begeleiders mensen met autisme (en andere ontwikkelingsbeperkingen) stimuleren in hun ontwikkeling. In haar trainingen en presentaties besteedt Anneke veel aandacht aan prikkelverwerking bij mensen met autisme. Voor dit onderwerp is volgens Anneke vaak te weinig aandacht. Als er onvoldoende begrip is voor stoornissen in de sensorische informatieverwerking dan werken de meeste oplossingen, die je bedenkt, niet.

 

Omdat problemen bij de prikkelverwerking zo’n belangrijke rol spelen in het leven van deze mensen, is het goed om te weten hoe ze op dit vlak geholpen kunnen worden. Controle geven is een van de manieren.

 

Elke dag komen er via onze zintuigen prikkels binnen, zoals geluiden, geuren, smaken, hongergevoel en warm/koud. Deze prikkels worden in onze hersenen verwerkt zodat we hierop kunnen reageren. Dit is onze sensorische informatieverwerking (si). Mensen met autisme en/of een verstandelijke beperking verwerken deze zintuigelijke prikkels op een andere manier. Ze nemen de wereld anders waar dan de meeste mensen. Dit maakt dat hun gedrag soms vreemd lijkt.

 

Mensen kunnen overgevoelig of ondergevoelig voor prikkels zijn. Iemand die overgevoelig is voor geluid neemt bijvoorbeeld geluiden waar die niemand anders hoort. Als iemand ondergevoelig is voor geluid mist hij bijvoorbeeld gedeelten van een gesprek. De persoon lijk Oost-Indisch doof. Stoornissen in de sensorische informatieverwerking verschillen per persoon.

 

Anneke Groot heeft een autistische zoon die overgevoelig is voor geluid. Ze vond het in eerste instantie vreemd dat hij soms zelf de radio knoert hard aan zette. Het kostte Anneke wat tijd om te ontdekken dat haar zoon geluiden beter kon verdragen als hij zelf de controle had over de prikkeltoevoer.

 

Mede door de stoornissen in de sensorische informatieverwerking is de wereld chaotisch en onveilig voor mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Het is volgens Anneke belangrijk dat ouders en hulpverleners hen houvast geven. Een manier om dit te doen is door je cliënt de controle te geven, ook al is het maar voor even.

 

Je kunt een cliënt controle geven door voor een bepaalde tijd (een uurtje of kwartiertje) de cliënt te volgen in wat hij doet: samen de radio kei hard aanzetten, mee rondjes rennen of ook met je hand voor je ogen wapperen. Het kan al voldoende zijn om je cliënt 10 minuten op een dag de controle te geven. Dit maakt dat je cliënt meer open wordt voor contact. Dat is cruciaal want een goede relatie is de basis voor het leren en ontwikkelen bij je cliënt.

 

Anneke Groot is moeder van een zoon met autisme. Ze ontwikkelde de methode Contactgericht Spelen en Leren (CSL). Sinds enkele jaren is er een variant op CSL, namelijk contactgericht ondersteunen. Volgens deze methoden is de basis voor groei bij de cliënt een goede relatie met de hulpverleners. Want als cliënten sociaal en emotioneel goed in hun vel zitten, staan ze meer open voor leren en ontwikkelen. Voor een goede relatie met de cliënt is het nodig dat hulpverleners (voortdurend) werken aan hun attitude. Anneke Groot schreef een boek over contactgericht Spelen en Leren met de titel “Houvast”. Lees hier meer over dit boek>>

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen