Terug naar het overzicht

Tevreden zijn met jezelf. Compassietraining voor mensen met een verstandelijke beperking

Trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking

Trainersprotocol compassietraining voor mensen met een verstandelijke beperking: Een tweedaagse train-de-trainer training

Meer informatie
Aantal keer bekeken: 472 views

Mensen met een verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar voor het ervaren van psychologische lijdensdruk, waarbij schaamte en zelfkritiek vaak een belangrijke rol spelen. Voor deze groep cliënten is er de compassie training die erop is gericht het welbevinden te vergroten door het ontwikkelen van (zelf)compassie. In deze blog lees je de ervaring van Hannelies Hokke, zij is werkzaam als psychomotorisch therapeut bij Bartimeus.

 

Hoge eisen

“Over mezelf ben ik ben pas tevreden als ik resultaat boek. Ik werk hard maar doordat mijn lichaam zwak is, kan ik veel minder dan anderen.’ Luuk heeft net zijn ondersteuningsplan vergadering gehad. Iedereen was er; zijn begeleider, zijn moeder, zijn gedragsdeskundige. Iedereen is tevreden over me’, zei hij. ‘Nou ik nog’.

De strenge eisen die hij aan zichzelf stelt, kent hij wel. Ook zijn omgeving weet ervan en zegt vaak dat hij wel wat vriendelijker voor zichzelf mag zijn. Dat helpt nauwelijks. ‘Door mezelf zo aan te pakken, ben ik ver gekomen’, vertelt hij. Toch wil hij graag meedoen aan de compassietraining. Hij wordt een dagje ouder en voelt dat zijn lijf gaat protesteren. Hij kan niet doorgaan met zichzelf zo streng te behandelen.

 

Compassie    

Compassie gaat over de gevoeligheid voor pijn en lijden van de ander maar ook van jezelf. En hoe je daarin voor jezelf en de ander kan zorgen. De compassietraining helpt mensen die worstelen met een lage zelfdunk, hoge zelfkritiek of schaamte om meer acceptatie en warmte naar zichzelf te gaan ervaren.

 

Aangepast voor mensen met een verstandelijke beperking

Ook voor mensen met een verstandelijke beperking is deze training een aanvulling op bestaande methodes. Vaak geeft deze groep bij het begin van de compassietraining aan dat ze streng voor zichzelf zijn; dat ze veel van zichzelf moeten en zichzelf steeds vergelijken met anderen die meer kunnen.

Om voor mensen met een verstandelijke beperking de training te kunnen aanbieden is hij aangepast. De training (bij Bartiméus ontwikkeld) is gebaseerd op de MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living). Mindfulness als basis met daarnaast oefeningen die gebruik maken van het voorstellingsvermogen. Dit alles uitgebreid met ‘materialen’ die afgestemd op elke deelnemer de oefeningen kunnen ondersteunen, zoals muziek, geur, gedichten enz.  In de 10 weekse training gaat in het eerste deel de aandacht vooral naar het ontwikkelen van zelfcompassie en komen er in het tweede deel ook oefeningen aan bod waarbij het gaat over compassie naar anderen. Waar mogelijk worden belangrijke anderen, zoals begeleiders of familie, betrokken.

 

De veilige plek

Eén van de favoriete oefeningen van Luuk is ‘de veilige plek’ waarbij je je voorstelt dat je op een plaats bent waar je je helemaal op je gemak voelt en jezelf kunt zijn. Wat zou je jezelf op deze plek toewensen? Luuk ontdekte tijdens de training dat hij behoefte had om even helemaal niets te doen; dat hij uitgeput was. Hij wenste zichzelf rust toe. In kleine stappen veranderde er iets. Gaandeweg kon hij zelf geloven dat hij sowieso tevreden met zichzelf kon zijn; niet alleen als hij keihard werkte. ‘Nou ja, tevreden…?’ twijfelt hij Dat is misschien wel wat veel van het goede, ik heb er geloof ik vrede mee’.

 

Meer leren over de compassietraining

Heb je al gewerkt met het aanbieden van mindfulness aan cliënten of bewoners met een verstandelijke beperking en zou je dit graag verdiepen met compassietraining? In juni 2022 organiseert FORTIOR in samenwerking met Hannelies Hokke een tweedaagse cursus over de compassietraining voor mensen met een verstandelijke beperking. Lees hier meer

Vond je de blog interessant? Wil je op de hoogte blijven van onze blogs? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief