Terug naar het overzicht

QandAutisme: Temperatuurregulatie bij autisme

Aantal keer bekeken: 2526 views

 

Deze blog is geschreven door een ervaringsdeskundige met autisme. De blog is oorspronkelijk geplaatst op de website QandAutisme.nl. Deze website bestaat niet meer. Omdat FORTIOR onderstaande blog zo waardevol vindt, hebben we deze herplaatst op de website van FORTIOR.

 

Een minder vaak besproken onderwerp als je het hebt over autisme: temperatuurregulatie van het lichaam.

Zoals vaker bij autisme – dit verschilt nogal per persoon. Sommige mensen voelen kou of warmte niet goed, waardoor je hen bijvoorbeeld midden in de winter met een korte broek tegen kunt komen.
Anderen, waaronder ik, voelen de temperatuur juist heel goed aan met hun gevoelige huid. Ik ga vooral even in op mijn eigen (over)gevoeligheid, want ik kan natuurlijk niet voor anderen met een ander soort ervaring spreken.

Ik heb ontzettend veel last van de temperatuur. Temperatuurregulatie kost me al mijn energie en ik raak daardoor heel snel overprikkeld.

 

Window of tolerance

In de Q&A-sessie ‘Lichaam en Autisme‘ zei haptotherapeut Yvonne Harbers-Govers dat het langer duurt voordat autisten doorhebben dat zij het warm of koud hebben en dus later actie ondernemen, waardoor het dan eigenlijk al te laat is. Een mooie theorie waarbij ik me best voor kan stellen dat het inderdaad zo werkt.

Mijn ‘window of tolerance’ voor temperatuur is vrij klein: zo tussen de 16 en 26 graden. Alles daarbuiten wordt problematisch.

 

De seizoenen

Ik heb een hekel aan kou, het doet me fysiek pijn en ik word er in de kortste keren ontzettend geïrriteerd van. Eigenlijk heb ik het bijna altijd koud en ik voel me daar totaal niet gemakkelijk bij. Het moge duidelijk zijn dat ik altijd warmte boven kou verkies. Echter, flinke hitte of lichamelijke oververhitting kan ik ook niet zo goed mee omgaan. Ik kan me dan niet goed meer concentreren op andere dingen en het vreet mijn voorraadje energie binnen de kortste keren leeg.

Afgelopen winter had ik veel last van kou, ik sliep maanden achter elkaar slecht en mijn huid was hypergevoelig. Maandenlang kon mijn huid eigenlijk alleen maar één trui verdragen. En het was niet eens mijn eigen trui, mijn partner moest zijn trui een tijdje missen 😉

En toen vroeg iemand me ‘waarom zet je de kachel in de winter dan niet gewoon een stukje hoger?’. In mijn hoofd was het normaal dat de temperatuur in huis het hele jaar op 20,5 staat. Nooit had ik erbij stilgestaan om het programma in de winter aan te passen en standaard op 21,5 te zetten. Maar het helpt als een tierelier. Ik heb me meer mezelf gevoeld dan welke andere winter dan ook.

En zo vind ik langzamerhand toch steeds meer oplossingen voor mijn issues met temperatuur.

 

Praktische oplossingen

Ik wandel regelmatig, maar vind het moeilijk om mijn kleding erop aan te passen. Oververhit raken is immers het laatste wat ik wil, en dat gebeurt regelmatig. Bijvoorbeeld: het is koud buiten en je doet een warme jas aan, maar na een kwartiertje stevig lopen krijg je het toch flink warm. Dat wil ik voorkomen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Laagjes kleding dragen die aan en uit kunnen, verder kom ik niet. Ik wil namelijk ook niet met allemaal uitgetrokken laagjes in het bos lopen sjouwen.

 

De warmte

Liever een hittegolf dan sneeuw dus, maar ook bij een hittegolf houd ik geen energie over. Het voelt dan alsof mijn lichaam alle energie nodig heeft om de hitte aan te kunnen.

Een voordeel van warmte is voor mij dat ik veel minder kleding hoef te dragen. Wat voelt het ieder jaar weer als een bevrijding als de jas en de dikke trui niet meer aan hoeft in de lente. Als je geen lange broek meer hoeft te dragen. Ik voel me dan weer echt ’thuiskomen’. Met al die laagjes kleding in de winter voel ik me ontzettend opgesloten.

 

Overprikkeling

Ik raak snel overprikkeld als mijn lichaam bezig is met de regulatie van temperatuur. Het is voelbaar dat mijn lichaam al zijn energie nodig heeft hiervoor. En als het daarmee bezig is dan heeft het geen ruimte meer om geluid of beweging of wind of licht te verwerken. Ook een gesprek voeren is een heel stuk moeilijker als mijn lichaam bezig is met het reguleren van de temperatuur. Zo hangt er toch van alles met elkaar samen en is het een kwestie van een balans vinden.

 

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met temperatuurregulatie!

 

– de Vrijwilliger

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen