Terug naar het overzicht

QandAutisme: Piekeren en gedachtenmeditatie bij autisme

Aantal keer bekeken: 2218 views

 

Deze blog is geschreven door een ervaringsdeskundige met autisme. De blog is oorspronkelijk geplaatst op de website QandAutisme.nl. Deze website bestaat niet meer. Omdat FORTIOR onderstaande blog zo waardevol vindt, hebben we deze herplaatst op de website van FORTIOR.

 

Piekeren, gedachtenmeditatie en autisme

Het komt veel voor bij autisme: piekeren. Een wervelende negatieve spiraal van gedachten waarbij het soms erg moeilijk is om jezelf daaruit te trekken. Soms kunnen mensen met een Autisme Spectrum Stoornis bepaalde dingen maar niet uit hun hoofd zetten. Er ontstaat een blijvende stroom van gedachten die maar niet wil stoppen. Dat kan voor slapeloze nachten zorgen, maar kan ook overdag zorgen voor een verlammend effect. Je kunt je om van alles zorgen maken – piekeren kan ontstaan door gebeurtenissen die heel belangrijk zijn, maar kan ook door kleine dingetjes komen die steeds groter lijken te worden in je hoofd.
Het meest vervelende is dat piekeren ook kan zorgen voor lichamelijke en psychische klachten: buik/maagpijn, verhoogde bloeddruk, slaaptekort, depressie.

Er bestaan natuurlijk allemaal soorten therapieën, medicatie, zelf in te zetten methodes en trucjes om piekeren te voorkomen of te minderen. We lichten er in dit artikel even één specifieke uit: de gedachtenmeditatie.

 

Gedachtenmeditatie tegen piekeren

Mediteren betekent niet per se dat je hoofd leeg moet zijn, dat is een veelvoorkomende maar onjuiste opvatting. Bij een gedachtenmeditatie zoom je juist even in op gedachten. Je vraagt je af wat zich nu eigenlijk in je hoofd afspeelt. Alle gedachten zijn toegestaan.

Wat hierbij van belang is, is dat je je realiseert dat je niets hoeft met zo’n gedachte: je kunt deze gewoon in je hoofd laten opkomen maar je hoeft er niet verder op in te gaan. Zie zo’n opkomende gedachte als een suggestie die jou niet verplicht om er dieper over na te denken. Je zult soms merken dat als je een gedachte even de aandacht geeft, dat de gedachte weer vervaagt. Bij deze vorm van mediteren wordt aangeraden om alle gedachten die opkomen op een wolkje te zetten en er van een afstand naar te kijken. Wolkjes drijven namelijk voorbij en verdwijnen uiteindelijk langzaam uit beeld.

Soms komt het voor bij autisten dat het niet precies duidelijk is waarom je hoofd zo vol zit, waarom het overloopt. Het voelt chaotisch, maar je weet niet precies wat zich in je hoofd afspeelt. Op dat moment is een gedachtenmeditatie heel goed in te zetten om wat orde in die chaos te scheppen.

 

Geleide meditatie

Annelies Spek stelt gratis een audiofragment van 12 minuten ter beschikking op www.mindfulnessbijautisme.nl.  Zij helpt je in het fragment met gedachtenmeditatie. Ga er eens voor zitten en probeer het uit.

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen