Blog

de draad

Gerrit Vignero over het verleden, heden en toekomst van “De Draad”

23 april 2024
Gerrit Vignero’s model De Draad richt zich op het verbeteren van de verbinding tussen cliënten en begeleiders door ontwikkelingspsychologie toe te passen. Sinds de lancering in 2007 is het model verfijnd en uitgebreid met nieuwe middelen, waaronder het intervisiespel “Ontwarde draad.” Het biedt praktische handvatten voor het omgaan met probleemgedrag en versterkt de relationele aspecten in zorg en onderwijs.
Lees verder

Het Emancipatorisch Methodisch Kader; naast vrijheid ook veiligheid bieden

10 april 2024
Het Emancipatorisch Methodisch Kader (EMK) van Karel De Corte biedt een balans tussen zelfontplooiing en veiligheid voor mensen met een verstandelijke beperking. Het kader omvat vier pijlers: relationeel, instrumenteel, evaluatief, en strategisch, en richt zich op een gelijkwaardige relatie tussen cliënt en professional. EMK ondersteunt zowel cliënten met lichte als ernstige beperkingen bij hun emancipatie en zelfbeschikking.
Lees verder
Het verband tussen veiligheid en regulatie

Het verband tussen veiligheid en regulatie

23 maart 2024
De Polyvagaaltheorie van Stephen W. Porges legt uit hoe ons autonome zenuwstelsel onze ervaring van veiligheid beïnvloedt. Het benadrukt dat een kalme fysiologische toestand essentieel is voor het aangaan van gezonde relaties en het bevorderen van welzijn. De theorie stelt dat probleemgedrag vaak voortkomt uit chronische dysregulatie en dat co-regulatie, waarbij begeleiders hun eigen kalmte overdragen aan cliënten, cruciaal is voor het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving.
Lees verder

Hoe pas je het model en de methode de draad toe bij mensen met een ernstige (meervoudige) beperking?

10 maart 2024
Het model "de draad" kan op diverse doelgroepen worden toegepast, van baby’s tot ouderen en van cliënten met ernstige beperkingen tot normaal begaafden. Het model richt zich op het opbouwen van emotionele ontwikkeling door middel van vier fasen: spoor, poort, actie-reactie, en samen doen. Voor cliënten met ernstige verstandelijke beperkingen is het essentieel om bottom-up te werken en een persoonlijk afgestemd hechtingstraject te ontwikkelen.
Lees verder
sensorische informatieverwerking bij mensen met autisme

Problemen in sensorische informatieverwerking: Wat kun je doen?

15 februari 2024
Sensorische informatieverwerkingsproblemen omvatten meer dan alleen overgevoeligheid voor prikkels. Ze beïnvloeden hoe prikkels worden waargenomen, verwerkt en gereageerd, wat vaak voorkomt bij mensen met autisme of een verstandelijke beperking. Diagnostiek, SI-therapie, begrip van professionals en ouders, en een afgestemde benadering kunnen helpen bij het reguleren van prikkels en bevorderen de ontwikkeling en het welzijn.
Lees verder

Hoe zinvol is het om te denken in (emotionele) ontwikkelingsfasen?

5 februari 2024
Het model voor Emotionele Ontwikkeling van Anton Došen biedt inzicht in de fasen van emotionele rijping, met praktische waarde voor begeleiding van mensen met beperkingen. Hoewel het model didactisch nuttig is, zijn er ook risico’s, zoals verkeerde interpretaties en de vergelijking met kinderen. Kritiek richt zich op het rigide fase-denken en pleit voor een dynamisch, multidimensioneel model dat meer aansluit op individuele behoeften.
Lees verder

Hoe vertaal je de uitkomsten van de SEO-R² naar het model en methode van “De Draad”

20 januari 2024
Het model van "De Draad" richt zich op de dynamiek en verbondenheid tussen cliënt en begeleider, in plaats van vaste ontwikkelingsfasen zoals bij de SEO-R². Het ziet emotionele ontwikkeling als flexibel en onderzoekt sterke en kwetsbare punten in de cliënt. Verschillen in invulling door ouders en begeleiders worden als waardevolle informatie gebruikt om zorg te optimaliseren.
Lees verder

Hoe kun je een team helpen weer de regie terug te krijgen bij uitdagend gedrag van cliënten?

5 januari 2024
Arno Willems, GZ-psycholoog, benadrukt dat uitdagend gedrag van cliënten professionals dwingt tot actie en ontwikkeling. In plaats van probleemgedrag ligt de focus op interactie en onderstroom, waarbij zelfreflectie en emotieregulatie van begeleiders cruciaal zijn. Hij ontwikkelde de SIG-B, een schaal om interactiestijlen binnen teams te verbeteren en onderlinge samenwerking te versterken bij het omgaan met uitdagend gedrag.
Lees verder
coaching

Kun je een team coachen dat niet gecoacht wil worden?

16 december 2023
In het Brugse model voor oplossingsgerichte coaching wordt het type relatie tussen coach en team onderscheiden: vrijblijvende, zoekende, consulterende en expertenrelaties. Bij een vrijblijvende relatie, waarin het team geen probleem ziet, zijn deskundige adviezen vaak ineffectief. Effectieve interventies zijn onder andere joinen, complimenteren en informeren. Deze benaderingen helpen om respect te tonen, waardering uit te drukken en nuttige informatie te delen zonder het team te forceren.
Lees verder
groepsdynamiek en groepsklimaat

Groepsdynamiek en groepsklimaat in (L)VB groepen

5 december 2023
Mandemaker benadrukt het belang van een positief groepsklimaat voor welzijn en groei van cliënten. Groepen doorlopen vier stadia volgens Tuckman: forming, storming, norming en performing. Een gunstig groepsklimaat bevordert sociale cohesie en vermindert gedragsproblemen. Begeleiders kunnen door inzicht in groepsdynamiek en passende interventies bijdragen aan een gezonde dynamiek en een sociaal veilig klimaat voor cliënten met verstandelijke beperkingen.
Lees verder
">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen