Deze blog is geschreven door een ervaringsdeskundige met autisme. De blog is oorspronkelijk geplaatst op de website QandAutisme.nl. Deze website bestaat niet meer. Omdat FORTIOR onderstaande blog zo waardevol vindt, hebben we deze herplaatst op de website van FORTIOR.
Er is veel sprake van misdiagnoses bij vrouwen voordat autisme wordt vastgesteld. Vandaag een blog over hoe dat zit met kenmerken, wat cijfertjes, criteria en de toekomst.
Volgens Wikipedia is er voor iedere 4 ASS-diagnoses bij mannen slechts 1 diagnose bij vrouwen. Andere onderzoeken zeggen dat het dichter bij 3:1 of 2:1 ligt. Het is tevens bekend dat vrouwen gemiddeld op latere leeftijd dan mannen hun autismespectrum-diagnose krijgen. Vroeger dacht men dat autisme helemaal niet bestond bij vrouwen.
Volgens WomenInc.nl krijgt 45% van de vrouwen eerst een verkeerde diagnose: “meestal voor een angst-, stemmings- of persoonlijkheidsstoornis”. Volgens dit artikel is 1 op de 5 mensen met autisme een vrouw.
De criteria in de DSM-5, het grote diagnose-handboek voor professionals, zijn ook nog eens voornamelijk gebaseerd op wat we weten over autistische mannen / jongens. Vrouwen kunnen echter andere klachten en symptomen hebben dan mannen.
Een verminderd oogcontact wordt vaak gezien als kenmerk van autisme. Vrouwen maken echter gemiddeld wat meer oogcontact dan autistische mannen.
Vrouwen camoufleren of maskeren hun autisme vaak. Ze kopiëren sociaal gedrag dat zij om zich heen zien. Ook dit heeft als gevolg dat autisme bij hen vaak over het hoofd gezien wordt.
Waar bij mannen veel gelet wordt op ‘special interests’, zoals treinen, zijn deze bij vrouwen veel minder opvallend omdat het dan om ‘gewone meisjes-dingen’ gaat, zoals dieren. Zo staat ook te lezen in deze interessante tabel van Annelies Spek:
(afkomstig uit dit document)
De vooroordelen en stereotypes (meer daarover in dit blog-artikel) die nog steeds bestaan, helpen vrouwen natuurlijk ook niet bij een vroegtijdige diagnose.
Er is helaas ook nog maar weinig onderzoek gedaan naar behandeling bij autistische vrouwen – wat werkt wel en niet, hoe kunnen we behandelingen aanpassen aan de behoefte van vrouwen?
Het vervelendste is dat vrouwen met een misdiagnose een verkeerde behandeling krijgen. Of zelfs verkeerde medicatie. Dit kan schadelijke gevolgen hebben. Het duurt door misdiagnoses langer voordat autistische vrouwen de juiste behandeling of begeleiding kunnen krijgen.
Wij verwachten de komende decennia nog heel veel ontwikkelingen in de wetenschap met betrekking tot autisme, voornamelijk bij vrouwen. De diagnose-tools zullen veranderen door de jaren heen. Er is nu eenmaal nog relatief weinig bekend over autisme, en nog minder over autisme bij vrouwen. Wellicht komt er wel een speciale behandeling voor vrouwen met autisme. Of aangepaste medicatie. Misschien wordt de diagnose wel zonder DSM gedaan in de toekomst (want autisme is nu eenmaal geen psychiatrische aandoening). Wij kijken er in ieder geval reikhalzend naar uit en houden alle ontwikkelingen in de gaten!
FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking of autisme. Bekijk hier ons volledige aanbod!