Terug naar het overzicht

Meebewogen-zijn is een belangrijke start voor een optimale ontplooiing

Meebewogen-zijn Aantal keer bekeken: 911 views

Op 21 april 2010 hielden het EuregioProject Hand in Hand en het CCE in Lunteren een internationaal congres “What’s the problem?”. ’s Middag gaven Prof. Anna Bosman en Carine Heijligers een workshop: “Emerging Body Language: een woordenloze, therapeutische aanpak”. In verband met de studiedag “Ontmoeting via Lichaamstaal bij kinderen en volwassen met autisme” van FORTIOR op 11 juni 2010 leek het me goed om een verslag te schrijven.

 

Het Vermogen om Meebewogen-te-zijn is de basis voor hechtingsgedrag. Prof Bosman illustreerde dit met de proef van Lorentz uit 1935. Lorentz zorgde er voor dat gansjes die net uit het ei waren gekropen, hem het eerst zagen bewegen. En die netgeboren gansjes volgden hem als hun moeder. Dus, zegt prof Bosman, die gansjes hebben geen concept moeder maar hebben wel het vermogen te volgen.

 

Bewegen en reageren op beweging van de ander leidt tot lichamelijke interactie. Zolang kinderen in de preverbale periode van hun ontwikkeling zitten, is dit de enige manier van over en weer contact maken en vast houden. Een lachend gezicht, aanraken, een speelgoedje heen en weer bewegen zijn allemaal bedoeld om de interesse voor interactie te wekken. En het zijn uitnodigingen aan het kind om te reageren en mee te doen. Uit onderzoek is gebleken, dat baby’s al eenvoudige bewegingen zoals tong uitsteken kunnen nadoen. En als een baby zijn mondje beweegt of geluidjes maakt, dan herhaalt de volwassen dat in hetzelfde ritme, met dezelfde snelheid en intonatie. De pauze is belangrijk. In een pauze wordt ook geleerd: het kind verwerkt wat het gedaan heeft en kan de stap maken naar het nemen van het initiatief voor het volgende bewegingscontact.

 

Op deze manier kan het kind veilige gehechtheidrelaties opbouwen en de basis leggen voor een gezonde emotionele, sociale, verbale en cognitieve ontwikkeling. Carine Heijligers geeft twee voorbeelden van kinderen die op het moment dat ze bij haar werden aangemeld, een behoorlijke ontwikkelingsachterstand hadden. De ontwikkelingskansen van deze kinderen werden heel laag ingeschat. Maar door de therapie hebben de kinderen een veel gunstiger perspectief gekregen. Ze hebben een opleiding kunnen volgen. Soren, van wie een stukje therapie op film te zien was, is vrachtwagenchauffeur geworden en heeft een vriendin. Wetenschappelijk zijn deze voorbeelden geen bewijs voor de effectiviteit van Emerging Body Language als therapie, maar ze laten wel zien dat we Emerging Body Language serieus moeten nemen als good practice.

 

Meer leren over de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking?

FORTIOR is gespecialiseerd in het organiseren van trainingen voor professionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Bekijk hier ons volledige aanbod

Geïnteresseerd in meer artikelen zoals deze?
Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.

">

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen, ontwikkelingen en onze informatieve artikelen